Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
29 Kasım 2023 Çarşamba - 14:45

Uluslararası piyasalar

Dün ABD’de konut piyasasına yönelik gelen verilerde S&P/CS karmaşık-20 endeksinin yıllık bazda hemen hemen beklentiler paralelinde %3.9 açıklanırken, konut fiyat endeksi ise aylık bazda beklentilerin üzerinde %0.6 gerçekleşti.

Uluslararası piyasalar

Dün ABD’de konut piyasasına yönelik gelen verilerde S&P/CS karmaşık-20 endeksinin yıllık bazda hemen hemen beklentiler paralelinde %3.9 açıklanırken, konut fiyat endeksi ise aylık bazda beklentilerin üzerinde %0.6 gerçekleşti. CB tüketici güven endeksi aylık bazda beklentilerin üzerinde 102.0 puana yükselirken, Richmond imalat endeksi ise beklentilerin altında -5 puana geriledi.

New York Fed Başkanı John Williams, enflasyon baskılarının azaldığını ancak uzun vadede hala enflasyonun güçlü olduğuna dikkat çekti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed'in faiz oranlarını çok uzun süre çok yüksek tutması konusunda endişeleri olduğunu söylerken enflasyonun 2023’te %2 hedefine gelme ihtimalini ise %71 olarak değerlendirdi.

Fed üyesi Christopher Waller, ekonomide son dönemde görülen yavaşlamanın kendisini cesaretlendirdiğini, bunun da merkez bankasının politikasının hala çok yüksek olan enflasyonu kontrol altına alacak kadar sıkı olduğunu gösterebileceğinin vurgularken, enflasyonun önümüzdeki üç ila beş ay içinde düşmeye devam etmesi halinde Fed'in faizleri düşürmeye başlayabileceğinin altını çizdi.

Fed üyesi Michelle Bowman, tüketicilerin daha fazla harcama yapması, enerji fiyatlarının yükselmesi ve önümüzdeki birkaç yıl içinde yurt dışından daha fazla üretimin geri getirilmesi eğilimine bağlı olarak olası yeni işgücü açıkları göz önüne alındığında, mal ve işgücü arzının daha fazla gevşetilmesinin enflasyonu düşürmeye devam edip etmeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu bu yüzden de enflasyon %2’ye düşene kadar Fed’in faiz artırımına devam edebileceğini ifade etti.

Genel olarak Fed üyelerinin ılımlı konuşması ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde sert düşüş görülürken bu sabah itibariyle tahvil faizleri %4.27 seviyesinden işlem görüyor. Tahvil faizlerindeki geri çekilme dolar endeksinin de düşmesini sağladı ve dolar dünyada hemen hemen tüm para birimlerine karşı değer kaybetti. Dolar endeksinde 101.48 ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde %4.14 seviyeleri çok çok kritik destek bölgeleri olduğunun altını çizelim. Bu seviyeler kırılmaz ise düşüşler sonlanabilir. Euro Bölgesi’nde ise Almanya’da GFK tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde -27.8 puan açıklandı.

Dolar endeksinde sert değer kayıplarının yaşanmasının ardından Eur/Usd ve Gbp/Usd paritelerinde yükseliş sürdü. ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksinde görülen satış sonrası değerli metaller olan altın ve gümüş fiyatlarında yükseliş hızlandı. Piyasalar 30 Kasım Perşembe günü yapılacak olan OPEC kararını bekliyor. OPEC kararı petrol fiyatlarında belirleyici olacaktır. OPEC’e dair gelen haber akışları volatiliteyi iyice artırdı. Bugün ayrıca ABD’den açıklanacak haftalık ham petrol stoklarının 0.1 milyon varil azalması bekleniyor.

Küresel tahvil faizlerindeki düşüş küresel borsalarda alımları tekrar artırdı ancak teknik seviyelere göre hareket etmeyi sürdüreceğiz. Dün Avrupa borsaları Dax harici satıcılı kapatırken ABD borsaları günü alımla tamamladı. Asya borsaları ise küresel piyasalardan ayrışarak günü satıcılı tamamladı.

Tahvil faizlerinin önemli destek bölgelerine yaklaşması küresel borsalarda yükselişi sonlandırabilir. Tahvil cephesini yakından takip ederken bugün ABD’den gelecek büyüme verisi endekslerde belirleyici olabilir. Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), piyasaların beklentisi doğrultusunda üst üste 4. kez politika faizinde bir değişikliğe gitmeyerek faizi %5.50 seviyesinde sabit bıraktı.

Bugün ABD’de 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin büyüme verinin 2. revizesi açıklanacak. Büyümenin %4.9’dan %5.0’e yükselmesi bekleniyor. Büyüme eğer %5.0 ve üstü gelir ise dolar endeksinde yükseliş yaşanabilecekken, %5.0’in altında gelecek veride dolar endeksinde ki satışların devamı beklenebilir.

 Toptan satış envanterleri aylık bazda %0.1 beklenirken, akşam saatlerinde de Fed toplantısı öncesi son Bej Kitap raporunu alacağız. Eyaletlerin son ekonomik durumlarını görmemiz açısından önemli olacaktır. Euro Bölgesi’nde ise Almanya’dan enflasyon verileri açıklanacak.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

 
Filistin Kızılayı, Gazze’ye 226 yardım tırı ulaştırdı
 
Deprem bölgesindeki 100 bin konutun içme suyu DSİ tarafından karşılanacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar
Dün ABD’de yeni konut satışları beklentilerin altında 679 bin adet olarak ...
Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Asya hisse senedi piyasaları haftaya satıcılı başladı. Bu sabah Japonya’da ...
Uluslararası piyasalar
Dün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 226K’lık beklentiye karşılık ...
 
Uluslararası piyasalar
Dün ABD’de CB öncül endeks aylık bazda beklentilerin altında %0.8 azalış ...
Dolar endeksinde düşüş eğilimi devam ediyor
Cuma günü Euro Bölgesi’nde TÜFE aylık bazda %0.1 açıklanırken, yıllık ...
Piyasa gündemi
Küresel piyasalarda ABD enflasyon haftası geride kalıyor. Açıklanan enflasyon ...
 
Dolar endeksindeki sakin seyir pariteleri de etkiliyor
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.
Piyasa gündemi
Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında, yeterince kısıtlayıcı duruş sergilediklerinden ...
Piyasanın durumu
Borsa günü yükselişle tamamladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri