Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
21 Kasım 2023 Salı - 11:51

Uluslararası piyasalar

Dün ABD’de CB öncül endeks aylık bazda beklentilerin altında %0.8 azalış gösterdi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun muhtemelen inatçı kalacağını ve Fed'i yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre faiz oranlarını yüksek tutmaya zorlayacağını söyledi.

Uluslararası piyasalar

Dün ABD’de CB öncül endeks aylık bazda beklentilerin altında %0.8 azalış gösterdi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun muhtemelen inatçı kalacağını ve Fed'i yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre faiz oranlarını yüksek tutmaya zorlayacağını söyledi. Dolar endeksinde satış eğilimi devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de satış baskısı sürdü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah itibariyle %4.39 seviyesinden işlem görüyor. Euro Bölgesi’nde ise Almanya’da ÜFE’nin aylık bazda %0.1 azalırken, yıllık bazda ÜFE ise %-14.7’den %-11.0’e gerilerken veriler beklentiler dahilinde gerçekleşti. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) yayınladığı aylık ekonomi raporunda Alman ekonomisinin zayıf dış talep ve geçen yılki enerji fiyatlarındaki şokun sonuçlarının üretimi yavaşlatması nedeniyle 4. çeyrekte küçülmesinin beklendiğini ifade etti. ECB üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, faiz indirimlerini tartışmak için erken olduğunu, önümüzdeki birkaç çeyrek boyunca yüksek faizlerin kalıcı olacağını söylerken, Gazze ve İsrail'deki çatışmaların, petrol piyasasındaki dalgalanmaların enflasyondaki düşüşü rayından çıkarma olasılığının düşük olduğunu, ancak önümüzdeki birkaç ay içinde zaman zaman iniş ve çıkışların beklenebileceğini de ifade etti. Dolar endeksinde satış eğiliminin devam etmesiyle Eur/Usd ve Gbp/Usd paritesinde yükseliş eğilimi sürdü. Enflasyon baskısının azalması ile faizlerdeki düşüş etkisi altın ve gümüş fiyatlarında yükselişi desteklemeye devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareketler altın ve gümüş fiyatlarında belirleyici olmayı sürdürecektir. Bu nedenle yavaş yavaş değerli metallerde yükselişin sonuna doğru yaklaştığımızı düşünüyoruz. Japonya Petrol Birliği (PAJ) başkanı Shunichi Kito, OPEC+'nın petrol fiyatlarını desteklemek için Aralık ayından sonra arz kısıtlamalarını uzatmasını beklediğini söyledi. Bu beklentiler ile petrol düşüş kanalını kırarak yükseliş başlattı. 26 Kasım Pazar günü yapılacak OPEC toplantısının önemi giderek artıyor. Kısa vadede arz endişeleri tekrar petrol fiyatlarındaki yükselişi destekliyor. Küresel borsalar faiz baskısının hafiflemesiyle yükseliş eğilimine devam ederken özellikle çip şirket hisselerindeki sert yükseliş Nasdaq endeksini son 22 ayın en yüksek seviyesine taşıdı. ABD’de diğer endekslerde teknoloji şirketlerinin iyimserliği ile yükselişine devam etti. Avrupa endeksleri ise dünü karışık bir seyirle tamamladı. Asya borsaları ise güne çip hisselerindeki iyimserlikle pozitif başlarken günü karışık bir seyirle tamamladı. Bugün Nvidia’nın mali takvim yılı olarak 2024 yılının 3. çeyreğine ilişkin açıklayacağı bilançosu teknoloji şirket hisselerinde yönlendirici olabilir. Ancak tahvil faizlerinin oldukça aşağılarda olması küresel borsalarda da dönüş emarelerinin görülmesine yol açabilir. Küresel borsalarda da kısa vadede tahvil faizlerinin belirleyici olabileceğini düşünüyoruz.

 

Bugün ABD’de mevcut konut satışlarının 3.90 milyon adet gelmesi beklenirken, Fed’in daha önce 1 Kasım’da gerçekleştirdiği faiz toplantısının tutanakları yayınlanacak. Fed’in önümüzdeki döneme ilişkin faiz politikasına dair sinyaller aranacakken, büyüme, istihdam ve enflasyona dair verilecek mesajlarda piyasada volatiliteyi artırabilir. Euro Bölgesi’nde ise Avrupa Merkez Bankası Lagarde’nin Almanya Maliye Bakanlığı'nın Berlin'de düzenlediği etkinlikte yapacağı konuşma takip edilecek.

Kaynak:Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

 
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cakarta'da görüşmelerini sürdürüyor
 
AFAD Başkanı Memiş: "Geminin yerini tespit ettik"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar endeksinde düşüş eğilimi devam ediyor
Cuma günü Euro Bölgesi’nde TÜFE aylık bazda %0.1 açıklanırken, yıllık ...
Piyasa gündemi
Küresel piyasalarda ABD enflasyon haftası geride kalıyor. Açıklanan enflasyon ...
Dolar endeksindeki sakin seyir pariteleri de etkiliyor
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.
 
Piyasa gündemi
Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında, yeterince kısıtlayıcı duruş sergilediklerinden ...
Piyasanın durumu
Borsa günü yükselişle tamamladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde ...
Piyasalara analitik bakış
Güne pozitif başlamasına rağmen seans içinde 7.821-7.943 aralığında karışık ...
 
Piyasalarda belirsizlik yaşanıyor
Dün ABD’de veri akışının sakin olduğu ancak Fed üyelerinin konuşmalarının ...
Kıymetliler haftaya kayıpla başladı
FED haftası sonrası Altın yeni haftaya satıcılı bir başlangıç yaparken, ...
Piyasalara analitik bakış
Haftanın ilk işlem gününe %1,13 artışla başlayan ve seans içinde alıcılı ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri