Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı
Atama kararları Resmi Gazete'de
Atama kararları Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde
HABERLER>GÜNDEM
11 Ağustos 2010 Çarşamba - 03:05

Türk kadın girişimcilerin yüzünü güldürdü

Şafak Çivici, Türk kadın girişimcilerin dünyadaki yüzünü güldürdü. Avrupa Odalar Birliği Kadın Girişimci Komisyonu Türk Temsilcisi olan Çivici aynı zamanda Ekonomik İşbirliği teşkilatı’nda Kadın Girişimci Konsey Başkanlığı’nı yapıyor.

Türk kadın girişimcilerin yüzünü güldürdü

Sandalye üretimi ile iş hayatına başlayan Şafak Çivici, Türkiye’deki görevlerinin yanı sıra üstlendiği görevlerle Türk kadın girişimcileri dünyada temsil ediyor. Eşi ile birlikte işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatları ile 2001 yılında sandalye üretimi yapmaya başlayan Çivici, 50 çalışanı ile ürettiği sandalye ve karyolaları Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor.

Girişmci sayısını artırmaya çalışıyor

Yaklaşık 3 milyon avro ciroya sahip işletmesinde yılda 60-70 bin sandalye ve 10 bin civarında karyola üreten Çivici, üretiminin yüzde 70’ini ihraç ediyor. Çivici, bir taraftan işletmesini giderek büyütüp ekonomik anlamda gelişme sağlarken, diğer taraftan üstlendiği çok sayıda görevle Türk kadın girişimcileri Türkiye ve dünyada başarıyla temsil ediyor. Kayseri’nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndeki (TOBB) ilk kadın delegesi olan Şafak Çivici, TOBB kanalıyla üstlendiği görevleri ile kadın girişimci sayısını artırabilmek için çalışıyor.

Çivici: Kadınlar kendisini sınırlıyor

Türkİye’de kadın hakları konusunda hiçbir eksiklik olmadığını, ancak bu hakların kullanılması konusunda bir takım sıkıntılar olduğunu anlatan Çivici, şöyle devam etti:

Bakış açısından farklı

“Kadınların iş hayatında daha etkin olabilmesi için bir engel yok. Ya kadınlar kendilerini sınırlıyor ya da kültürel kısıtlamalar etkili oluyor. Bunun önlenmesi için kadınların daha bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle barolara, odalara, üniversitelere görevler düşüyor. Türkiye’de dinden dolayı kadınlara yönelik sınırlama da yok. Kadınlar, genellikle kültürel sınırlama ile karşı karşıya kalıyor. Bu anlayışı yıkmamız, bunun için de eğitime önem veremiz gerekiyor.” Evli ve 3 çocuk annesi olan Çivici, kadınların evdeki sorumlulukları nedeniyle iş hayatında biraz daha zorlanabildiklerini, ancak kadınların olaylara bakış açısının daha farklı olabildiğini söyledi.

Çalışmalarım sürecek

Çivici, yürüttüğü görevlerini şöyle özetledi: “Ticaret odası meclis üyeliğinin yanı sıra Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul üyesiyim. TOBB AB Uyum Komisyonu Raportörlüğü görevimi yürütüyorum. Ayrıca, Alman Türk Ticaret Sanayi Odası İstişare Kurulu üyesiyim. 2006’dan beri Avrupa’daki TOBB gibi kuruluşların çatı kuruluşu olan Avrupa Odalar Birliği Kadın Girişimci Komisyonu Türk temsilcisiyim. Diğer taraftan, Türkiye’nin yanı sıra İran, Afganistan, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan’ın katılımıyla oluşturulan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda Kadın Girişimci Konsey Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bana imkan verildiği ve enerjim olduğu sürece kadın girişimcileri en iyi şekilde temsil edebilmek için çalışmaya devam edeceğim.”

Ticarette kota uygulaması asla olmaz

Kadın girişimcilerin, ekonomik faaliyette bulunmak için aslında avantajlı durumda olduklarını ve bazı durumlarda bu konuda pozitif ayrımcılık yapıldığını vurgulayan Çivici, pozitif ayrımcılığın belli bir seviyeye kadar gerekli olduğunu kaydetti. Ekonomi alanında kadınlarla ilgili kota konulması gerektiği görüşlerine katılmadığını dile getiren Çivici, “Pozitif ayrımcılık bir yere kadar yapılabilir, ama kadınlar lehine kota konulmasına karşıyım. Tüccarın cinsiyeti olmaz. Siyasette belki olabilir, ama ticarette kota uygulaması olmaz” dedi.

 
Türkiye'yi etkilemez
 
Başkent'te Ramazan heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'yi etkilemez
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, uluslararası ...
Çiftçilere uyarı
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) Genel Müdür ...
Nerden nereye!
Nohut ve mercimekte hiç standart olmadığını belirten Hububat Bakliyat ...
 
Kıskandıracak gelişme
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, ...
2011 için reklam ihalesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, ...
Akkoç'tan önemli uyarı
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç,”Yolcular yanlarında getirebiliecekleri ...
 
TBMM başkanı dert dinliyor
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meslek Birlikleri Birliği Sözcüsü Erdal ...
Bu çocuklar hayat dersi veriyor
Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Onkoloji Bölümü Klinik Şefi ve Kanserli ...
Bakım onarı için kesildi
Temelli Yolundaki Bayındır Sitesi’nde sık sık yaşanan elektirik kesintileri ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri