Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
HABERLER>GÜNDEM
10 Ağustos 2010 Salı - 06:55

Bu çocuklar hayat dersi veriyor

Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Onkoloji Bölümü Klinik Şefi ve Kanserli Çocuklara Yardım Derneği (KANÇODER) Başkanı Doç. Dr. Ulya Ertem, “Bir yıldan fazla kalamam” diyerek geldiği hastanede geçirdiği 25 yılını ve göz yaşartan tecrübelerini Ankara Hürriyet’e anlattı.

Bu çocuklar hayat dersi veriyor

KANSER tedavisi için Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’daki Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Onkoloji Servisi’ne gelen onlarca çocuk sokaklara dönüp oyun oynayacakları günü sabırsızlıkla bekliyor.
Aileleri ve hastane çalışanlarının desteğiyle hayata tutunmaya çalışan hastaların büyük bir bölümü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen çocuklardan oluşuyor. Hastane koridorlarında bile serumla dolaşan ve tedavi gördükleri odalarda oyuncaklarını yanlarından ayırmayan minik kalpler, yaşama olan bağlılıklarını bir an olsun kaybetmiyor.
Kanserli çocukların savaşına 25 yıldır destek veren Onkoloji Bölümü Klinik Şefi ve Kanserli Çocuklara Yardım Derneği (KANÇODER) Başkanı Doç. Dr. Ulya Ertem, 1985’te açılan servisin, Türkiye’nin dört bir yanından gelen çocukların yanı sıra yurt dışından gelen çocuk hastalara da hizmet verdiğini söyledi.
1985 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ne klinik şefi olarak atanan Ertem, ilk olarak Çocuk Onkoloji Kliniği’ni kurdu.
Hayat dersi verdiler
Hastanelerinde tedavi gören çocukların büyük bir bölümünün yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları olduğunu ifade eden Ertem, serviste şu an 21 çocuğun yatarak tedavi gördüğünü ayrıca hastalığı kısmen yenmiş yüzlerce çocuğun da takip altında olduğunu kaydetti.
Ertem, “Meslek hayatımda ilk atamamın yapıldığı yer Onkoloji Servisi. Buraya geldiğimde bir yıldan fazla kalamayacağımı düşündüm. Ancak aradan geçen süre içinde artık buradan ayrılamayacağımı anladım. Servisteki görev sürem 25 yılı geçti. Bu 25 yıl bana çok şey öğretti. Allah’ın bana verdiği bir lütuftur burada, onlarla olmak” diye konuştu.
Kanserli bir çocuğun hayata veda ederken tek mirasının ilaçları olduğunu belirten Ertem, “Ölürken ilaçlarını başka hasta arkadaşlarına vasiyet eden çocuklarla tanıştım. Hergün canlarını acıtan tıbbi girişimlere maruz kalan, ilaçların etkisi ile kusan ve saçları dökülen bu çocukların sevgi ve umut yüklü olduklarını gördük. Yokluğun ve çaresizliğin olgunlaştırdığı, bizlere hayat dersi verebilecek kadar bilge çocuklardı onlar” diye konuştu.
Hayatlarının en zor günlerini tedavi görerek geçiren çocuklar için kliniği yaşanılası bir yer yapmak amacıyla işe koyulduklarını belirten   Doç.Dr. Ulya Ertem şöyle konuştu:
Acıyı unutturmak için
“Sağlık Bakanlığı’na bağlı ilk çocuk onkoloji ünitesi olarak 10 yataklı bir bölüm halinde kuruldu. 1993 yılında 22’ye çıkarılan yatak sayısıyla yandal uzmanlık eğitimi verme hakkını da elde ederek Onkoloji Klinik Şefliği oldu. Türkiye’nin her yöresinden gelen ve hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için başka ünitelerce kabul edilmeyen kanserli çocuklara hizmet vermeye başladı.
Artık bir klinik olmuştuk fakat eksiklerimiz çoktu. Dernek olarak, ilk renkli televizyonumuz olsun istedik. Devlet hastanenin mali yükünün büyük bir kısmını karşılıyor, küçük eksiklerini biz tamamlıyoruz. Toplanan paralarla bu kliniği tefriş ettik. Hayatlarının en zor günlerini burada, küçücük odalarda ve dayanılmaz ağrılarla geçiren çocuklar için kliniğin yaşanılası bir yer olmasını istedim. Odaları renkli renkli boyadık. . Burayı onların kaçmak istedikleri bir yer değil, bütün acılarına rağmen sevebilecekleri bir ortam haline getirdik.” 

25 yıldır çalışıyor

Kanser hastası, sevgiye ve bakıma muhtaç çocukları gördükten sonra onlar için bir şeyler yapması gerektiğini düşünen Onkoloji Bölümü Klinik Şefi ve Kanserli Çocuklara Yardım Derneği Başkanı Doç.Dr. Ulya Ertem, tam 25 yıldır ‘çocuklarım’ dediği kanserli çocuklar için çalışıyor.

Babası bile bırakıp gitti

YILLARCA görev yaptığı Onkoloji Servisi’nde hasta yakınlarının acı ve sevincine ortak olduğunu ifade eden Dr. Ulya Ertem, hafızasına kazınan bir anısını da şöyle anlattı:
“Konya’da yaşayan göçmen bir ailenin 4 yaşındaki Mehmet Çiftçi isimli bir çocuk hastam vardı. Tek kelime Türkçe bilmeyen Mehmet’i hastaneye getiren babası, oğlunu bıraktıktan sonra bir daha hiç gelmedi. Serviste nöbet tuttuğum günlerde Mehmet ile koyun koyuna yatardık. Zaman içinde az da olsa Türkçe konuşmaya, söylediklerimizi anlamaya başladı. Bir süre sonra tedavisi sona eren Mehmet’in hastalığı nüksederek beynine yayıldı. Bir gün nöbetçi asistanım, ‘hocam Mehmet iyi değil, dün gece başındaydım, her an kaybedebiliriz, kendinizi hazırlayın’ dedi. Bunun üzerine odasına gittiğim Mehmet fena durumdaydı. Hadi Memo     uyan, kalk hadi Memo diyordum. Şaşkın bakışlarla Memo, ‘ne bakıyorsunuz?’ diyerek herkesle dalga geçti. Ancak kısa süre sonra Memo’yu kaybettik.”

 
Bakım onarı için kesildi
 
Dünyanın Dört Bucağından Masallar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakım onarı için kesildi
Temelli Yolundaki Bayındır Sitesi’nde sık sık yaşanan elektirik kesintileri ...
Haksız rekabete önlem
Yerli üreticilerin başvurusu üzerine, Çin menşeili adi metallerden içi ...
TBMM ilaçlandı
TBMM’de bu yasama yılında kemirgen ve haşere mücadelesi için 129 bin 152 ...
 
Köpekler tanker suyuyle serinliyor
Son yılların en sıcak günlerini yaşayan başkentte, Gölbaşı ilçesindeki ...
Çocukların hayali Disney Ankara'da
Çocukların hayallerini süsleyen “Disney” karakterlerinin buz gösterisi ...
Esnaf devletten destek bekliyor
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende sektörünün kuralsız ...
 
Orman biziz
TÜBİTAK destekli doğa okuluyla, çocuklara orman yürüyüşleri, ekosistem ...
Feci kaza: 2 ölü
Elmadağ’da yol kenarındaki direğe çarpan araçta bulunan, Güneş ailesinden ...
Sınır aşan başarı
Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri