Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
2 Mart 2022 Çarşamba - 11:09

Rusya – Ukrayna savaşı ile değişen dengeler

ABD Hazine tahvilleri, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve Ukrayna ile devam eden gerilimlerin ardından güvenli limanların ön plana çıkmasıyla birlikte vadeli işlemlerde görülen yüksek hacimlerin öncülüğünde güçlü bir şekilde yükseldi.

Rusya – Ukrayna savaşı ile değişen dengeler

ABD Hazine tahvilleri, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve Ukrayna ile devam eden gerilimlerin ardından güvenli limanların ön plana çıkmasıyla birlikte vadeli işlemlerde görülen yüksek hacimlerin öncülüğünde güçlü bir şekilde yükseldi. Hem UST 2Y hem de çok izlenen 10Y getirileri düşerek sırasıyla %1.36 ve %1.75'e düştü. 2 yıllık getirideki düşüş, enflasyona neden olan emtia fiyatlarındaki artışa rağmen Fed'in finansal koşulları sıkılaştımasının kısıtlanabileceğini gösteriyor. Bu yaptırımların etkisine ilişkin endişelerin likiditeyi etkilemesi bekleniyor. Dikkatler Fed Başkanı Powell'ın ekonomi/para politikasına ilişkin kongre raporuna çevrilecektir. Cuma açıklanacak olan istihdam raporu da Fed toplantısı öncesi birkaç önemli duyurudan biri.

Fed faiz oranlarını, ekonomide ciddi bir çöküş etkisi olmadığı sürece artıracaktır. Ancak Mart ayında 50 bazlık bir artış olasılığı sıfırlanmıştır. Yıl genelinde artış beklentisi de 4'e geriledi. Fed, yaşananlar neticesinde bilançosunu küçültme konusunda da tereddütlü kalacaktır.

Petrol fiyatlarındaki artış, harcanabilir gelirin düşmesi anlamına gelir. Ve tüm emtialarda benzer şekilde artış etkisi enflasyonu katmanlandıracaktır. Fed'e benzer şekilde, ECB'nin faiz artırımı da artık sorgulanabilir. Alman bonolarındaki hareket son 10 yılın en serti ve getiriler tekrar negatife dönmüş durumda.

Rusya’ya uygulanan SWIFT ve Merkez bankası yaptırımlarından sonra, mevcut varlık pozisyonuna baktığımızda, 630 milyar dolarlık rezervin yaklaşık 370 milyar dolarının Batı hesaplarında bulunduğu ve yaptırımlar sonrasında bu USD, EUR, JPY, GBP cinsi hesapların bloke olduğu görülmektedir. Bu da bir krizde rubleyi savunmak amaçlı bu rezervlerin kullanılamaması ve Rusya’nın altınlarını satmak zorunda kalabileceği anlamına gelir. Çin’in uzun vadedeki Rusya tavrı ve elindeki ABD Hazine tahvil stoğuna ilişkin planı önemli. Rusya'nın JPM tahvil endekslerinden çıkarılacağına dair söylentiler de piyasada dolaşıyor. Rusya CDS'si 1653'te ve bu seviyenin gösterdiği iflas riski %68,20'dir. Öte yandan, Ruble tahvillerine yönelik adım atıldı ve Rus MB, yabancı yatırımcılara kupon ödemesi yapılmayacağını açıkladı. Savaşın seyri ve bir temerrüt çok daha fazla zarar verecektir. Ruble'yi istikrara kavuşturmak için daha önce açıklanan önlemler (ithalatçıların gelirlerini %80 Ruble'de tutması, yurtdışına para transferi için 10K USD limiti, faiz artışı vb.) sonucunda RUB 110 civarında seyretmeye devam ediyor.

Lira, gelişen ülke para birimleri içinde en çok değer kaybeden para birimi oldu. Offshore piyasasında lira sıkışması devam ediyor. Perşembe günü Şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak ve beklentimiz yıllık enflasyonun %52,4 seviyesine yükselmesi yönünde. Avrupa’daki savaşın ekonomileri tehdit ettiği ve küresel enerji ile gıda enflasyonunu yukarı çekeceği bir ortamda enflasyon konsepti çok daha zorlayıcı olacaktır. Şu anda hükümetin enflasyonu düzenlemek amaçlı hareketlerinin sadece bir miktar dengeleme yarattığını, ancak genel enflasyon gidişatını değiştirmediğini görüyoruz. Liranın durumu, enerji maliyetleri gibi etkenler yılsonu enflasyon projeksiyonlarına dair yukarı yönlü risk içeriyor.

Türkiye Hazinesi Mart-Mayıs iç borçlanma planını internet sitesinde yayınladı. Mart ayı iç borçlanma planı değişmedi ve 33,5 milyar lira oldu. Nisan ayı iç borçlanma planı değişmedi ve 27 milyar lira oldu. Hazine, Mayıs ayında ise 59 milyar liralık iç borçlanma planlıyor.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Enerji Bakanlığı'ndan 'zeytin ağaçları kesilecek, tahrip edilecek' iddialarına ilişkin açıklama
 
Çatışmaların şiddetlenmesi piyasalarda tedirginliğe yol açıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jeopolitik gelişmeler gündemdeki yerini ve önemini koruyor
Rusya - Ukrayna arasındaki savaş ve Rusya’ya getirilen yaptırımlar piyasaların ...
Altın haftaya satıcılı başladı
Altın dünkü seansta da dalgalı bir seyir içerisinde hareket ederken, yeşilde ...
Yaptırımlar Rusya'yı zorluyor
Rusya’nın swift sisteminden çıkarılması, Rusya Merkez Bankası ile işlemlerin ...
 
Ukrayna krizi piyasalar için belirleyici olmayı sürdürecek
Türk lirası cinsi varlıklarda küresel piyasalardaki çalkantıya paralel ...
Rusya işi karışık
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusuna “caydırıcı güçlerini ...
SWIFT konusundaki kritik ayrıntılar
ABD, Avrupa'daki müttefiklerin birkaç gün önce pek olası olmayan bir ceza ...
 
21-25 haftası piyasalar
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 597 seviyesine kadar yükseldi.
Bazı Rus bankalarına SWIFT yasağı
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkartıyor.
Yaptırımlar sonrası durum
ABD ve AB, Rusya’nın askeri teknolojilerini kısıtlamayı hedef alan yaptırım kararları aldı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri