Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Cari işlemler açığı geriledi
Cari işlemler açığı geriledi
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
HABERLER>EKONOMİ
1 Mart 2022 Salı - 11:31

Yaptırımlar Rusya'yı zorluyor

Rusya’nın swift sisteminden çıkarılması, Rusya Merkez Bankası ile işlemlerin askıya alınması Rusya’yı ekonomik çıkmaza soktu.

Yaptırımlar Rusya yı zorluyor

Rusya’nın swift sisteminden çıkarılması, Rusya Merkez Bankası ile işlemlerin askıya alınması Rusya’yı ekonomik çıkmaza soktu. Ruble’nin tarihi düşük seviyelere gerilemesi sonrasında Rusya Merkez Bankası; gösterge faiz oranını %9.5’den %20’ye yükseltti, Moskova borsasının açılış saatini ileriye aldı sonrasında yabancı yatırımcıların menkul kıymet satışını yasakladı. Alınan bunca tedbir yeterli olmamış ki borsanın bu hafta kapalı olacağı açıklandı. Ayrıca; ihracatçı şirketlere döviz gelirlerinin %80’nini satma zorunluluğu getirildi, Rus vatandaşlarının yurt dışına döviz transferi yapılması yasaklandı. Sabah saatlerinde piyasa koşulları içerisinde alınan önlemlere rağmen rublede değer kaybının %20’ye ulaşması, sermaye kontrolü önlemlerini beraberinde getirdi. Piyasaların uzun soluklu kapatılması, yabancı yatırımcıların satışının yasak getirilmesi Rusya hisse senetlerinin MSCI endekslerinden çıkarılma ihtimalini de doğurdu. Rusya MB’sı Perşembe ve Cuma günü döviz satarak rublede değer kaybını durdurmuş ve paniği engellemişti. Rusya MB’sının 640 milyar $ rezervi olmasına rağmen gelen yaptırımlar sonrasında dolar ve euro cinsinden piyasalara müdahale yapamayacak. Rusya ekonomisi ve ruble için kötü günler daha yeni başlıyor diyebiliriz.

Dolar/TL’de zayıflık kırılmaya dönüşmedi. Kur, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekat başlatması ile 14.65 gördükten sonra geçen haftayı 14’ün altına gerileyerek tamamlamıştı. Rusya’nın swift sisteminden  çıkarılması sonrasında yeni haftaya 14.10’na yükselerek başlandı ama yeniden 14’ün altına gerileyerek gün tamamlandı. Şubat ayı içerisinin de yaşanan zayıflık bir kırılmaya dönüşmedi. Dolar/TL’nin 13.75 desteği üzerinde tutunmasını ve olası olumsuz haber akışlarında  13.95-14.10 dirençlerini test etmesini bekliyoruz.

BIST100’de yeni dip çalışması. Şubat ayı boyunca 2000 seviyesinin altından gelen dip alımları üzerine kurulu güçlenme hareketi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında sona ermişti. BIST100’de işgal sonrasında  1900 altında gelen alımlar, Rusya’ya ağır mali yaptırımlar sonrasında dün 1910’dan geldi. Endekste dipten gelen alımlar ile bir toparlanma yaşanmasına karşılık; sektörel  bazda zayıflıklar, hisse bazında alımlar ile  endeksin güçlenmesi dikkat çekiyor. Dipten gelen alımlar ile 1962 direnci destek haline gelebilirse ancak toparlanma genele yayılabilir.   Jeopolitik belirsizlikler ortadan kalkana kadar 1880-2020 bandında yeni bir dip çalışması gerçekleşebilir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı.  Son üç işlem gününde 2100’ün altına sarkmalarda güçlü tepki alımları gerçekleşti. Düşen trend içerisinde dipten gelen alımlar ile 20-50 günlük ortalamaların kesiştiği 2240 seviyesi hedef noktası olabilir. 2240 ile 2288 direnç bölgesi kırılması durumunda trend değişimi gerçekleşebilecektir. Gün içi destek seviyelerimiz 2158 ve 2100, direnç seviyelerimiz 2243 ve 2269’dur.

Nisan vadeli Dolar/TL. Bir önceki tepe olan 14.80 üzerinde satışlar karşılandı ve bu nokta üzerinde denge kuruldu, kırmızı ortalama da 14.80’ne doğru yükselerek dolar lehine trend gelişimini teyit ediyor. 14.87 üzerinde günlük kapanışlarda, sırasıyla 15.04 ve 15.17 dirençlerine doğru yükselişin devamı beklenebilir. 

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğrencilere müjde
 
Altın haftaya satıcılı başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ukrayna krizi piyasalar için belirleyici olmayı sürdürecek
Türk lirası cinsi varlıklarda küresel piyasalardaki çalkantıya paralel ...
Rusya işi karışık
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusuna “caydırıcı güçlerini ...
SWIFT konusundaki kritik ayrıntılar
ABD, Avrupa'daki müttefiklerin birkaç gün önce pek olası olmayan bir ceza ...
 
21-25 haftası piyasalar
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 597 seviyesine kadar yükseldi.
Bazı Rus bankalarına SWIFT yasağı
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkartıyor.
Yaptırımlar sonrası durum
ABD ve AB, Rusya’nın askeri teknolojilerini kısıtlamayı hedef alan yaptırım kararları aldı.
 
ABD: Fed'in enflasyon göstergesi 40 yılın zirvesine çıktı
Ocak ayında kişisel gelir %0,1'den az artarken, tüketici harcamaları %2,1 arttı.
Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılması gibi sert yaptırımlar açıklanmadı
BIST100 endeksi de güne %2 civarında alıcılı başlayabilir. Diğer yandan, ...
Ekonomik güven endeksi 98,2 oldu
Ekonomik güven endeksi Ocak ayında 100,8 iken, Şubat ayında %2,6 oranında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri