Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
23 Şubat 2023 Perşembe - 07:45

Küresel piyasalar

ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanan S&P Global PMI verileri dünün öne çıkan gündem maddeleri oldu.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanan S&P Global PMI verileri dünün öne çıkan gündem maddeleri oldu. ABD’de açıklanan S&P Global İmalat PMI verisi piyasa beklentisi olan 47.2 seviyesini aşarak 47.8 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Ocak ayında mevcut konut satışları %0.7 azalış gösterdi. Euro Bölgesi S&P Global PMI verilerine baktığımızda ise, imalat PMI beklentilerin altında 48.5 seviyesinde açıklanırken, hizmet PMI verisinin beklentilerin üzerinde 53.0 seviyesinde gerçekleşmesiyle bileşik PMI verisini de yukarı çekti. Euro Bölgesi bileşik PMI verisi bir önceki seviyesi olan 50.3’ten 52.3 seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi’nde de bir diğer önemli veri ZEW Tüketici Beklentileri verisiydi.

Tüketici beklentileri bir önceki seviyesi olan 16.7’den 29.7’ye yükseldi. ABD piyasaları başkanlık günü tatilinin ardından dün işlem görmeye başladı. FOMC toplantı tutanakları öncesinde risk iştahındaki azalma endeksler üzerinde baskı oluşturdu. Dün ABD tahvil faizlerinde sert hareketlere tanıklık ettik. Tahvil faizi cephesinde yaşanan fiyatlamalarda bugün açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarından sıkılaştırıcı politikaların devamına ilişkin sinyallerin gelebileceğine yönelik beklentiler etkili oldu. FedWatch’a göre Mart ayı FOMC toplantısında 50 baz puanlık bir artış ihtimali giderek artıyor. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı FOMC toplantısında 25 baz puanlık bir artış söz konusu olmuştu. Gelişmeler ışığında ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri Kasım ayından sonraki en yüksek seviyeyi gördü. ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,94 seviyesine yükselirken, 2 yıllık tahvil getirileri ise %4,70 seviyesine artış gösterdi. VIX endeksinde ise 1,64 baz puan artışla 22,87 seviyesine yükseldi. VIX endeksindeki yukarı yönlü hareketle birlikte Ocak ayında görmüş olduğu yılın en yüksek seviyesi olan 22.90 seviyesine paralel kapanış gerçekleştirdi. S&P 500 endeksi günü %2,00 düşüşle 3.997,34 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi %2,50 değer kaybederken, Dow Jones endeksi %2,06 azalış gösterdi.

Euro Bölgesi’nde major endekslerde satıcılı seyrin devam ettiği görüldü. Almanya’da Dax endeksi %0,52 azalışla 15.397 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,37 azalışla 7.308 ve İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,46 azalışla 7.977 seviyesine geriledi. Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasaları cephesinde satıcılı seyir görülüyor. Hang Seng yatay pozitif görünürken, Nikkei endeksi %1,31, Kospı %1,48 ve Nifty 50 endeksinde ise %0,82 negatif işlem görüyor. ABD vadeliler cephesinde de yatay pozitif seyir takip ediliyor. Bugün ABD’de FOMC Ocak ayı toplantı tutanakları ve mevcut konut satışları yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise veri gündemi sakin seyredecek. Gelecek gündemde neler var? ABD’de yarın GSYİH ve işsizlik başvuruları verilerini takip edeceğiz. Cuma günü ise FED tarafından yakından takip edilen PCE deflatör verisi başta olmak üzere, Michigan Üniversitesi beklenti anketleri yakından takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi güne yatay bir seyirle %0,03 artışla 5.150,24 puanla başlangıç yaptı. Volatilitenin yüksek olduğu günde endeks 5.264 seviyesini test ederken, seans kapanışına doğru gelen satışlarla günü 5.237 seviyesinde %0,01 artışla kapattı. Bankacılık endeksindeki %1,47’lik kayıplar endeksi baskılarken, sanayi endeksi %1,31 artışla günü kapattı. Toplam işlem hacmindeki artış devam etti ve dün işlem hacmi 85,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bugün ne bekliyoruz? FOMC toplantı tutanakları öncesinde küresel piyasalardaki satıcılı karşısında, BIST 100 endeksinde yükselişin ivme kaybedebileceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün Şubat ayı kapasite kullanımı ve real sektör tüketici güveni verileri takip edilecek. Hatırlamak gerekirse geçtiğimiz ay kapasite kullanımı %75,3, real sektör tüketici güveni ise 103,4 seviyesinde açıklanmıştı. Gelecek gündemde neler var? Yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK toplantısı takip edilecek. Cuma günü ise Ocak ayı yabancı turist giriş verisini takip ediyor olacağız.

Tahvil ve döviz piyasalarında küresel enflasyona dair beklentiler ve merkez bankalarının faiz artırımlarına ilişkin fiyatlamalar etkili olmaya devam ediyor. ABD ÜFE verisinin ardından dün Euro Bölgesi’nde açıklanan hizmet PMI verileri de küresel enflasyondaki geri çekilmenin beklenen hızda olmayabileceği yönünde endişeleri arttırdı. ABD 10 yıllıkları %3,90 ile son 3 ayın zirvesine yükselirken Almanya 10 yıllık tahvil faizi de dün 6 bp yükselerek %2,52 seviyesinden işlem gördü. Türkiye eurobondlarında da dün genel olarak satıcılı bir seyir izlendi. 5 yıllık CDS 11 bp yükselişle 583 seviyesine yükselirken Eylül 2033 Eurobond faizi de 10 bp yükselişe %9,68 seviyesinden işlem gördü.

Yurt içi tahvil piyasasında ise BIST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi dün 8,1 milyar TL’ye yükselirken 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi 36 bp düşüşle %10,82 seviyesinden, 10 yıllık gösterge tahvil faizi değişmeyerek %10,49 seviyesinden günü tamamladı. Dün ayrıca Hazine ihaleleri takip edildi. Ocak 2033 vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilden %-4,94 reel getiriyle 3,1 milyar TL, Şubat 2028 vadeli kira sertifikasından 9,9 milyar TL olmak üzere toplamda 13 milyar TL borçlandı. Hazine, böylece önceki ihalelerle beraber ihale sonrası satışlar hariç toplamda Şubat ayında 65,6 milyar TL boçlanarak 55 milyar TL olan hedefinin üstünde aylık programını tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 20 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 55 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 159 milyar TL seviyesine yükseldi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 14,2 milyar TL ilave fonlama sağladı.

Resmi Gazete’de deprem bölgesine ilişkin kararlar açıklandı. OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki işverenler, işyerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemesi durumunda, 'uygunluk tespiti' beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. Ayrıca, pandemi döneminde olduğu gibi İş Kanunu'ndaki 'Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak', 'işyerinin kapanması' gibi sebepler dışında işten çıkarma yasaklandı. Hazine ve Maliye Bankalığı TL cinsinden 10 Yıl (3.612 gün) vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde net 1 milyar 821 milyon TL satış gerçekleştirildi. İhale öncesi yapılan 1 milyar 250 milyon TL ROT satışla birlikte toplam satış tutarı 3 milyar 71 milyon TL'ye ulaştı. İhalede satışların nominal tutarı 1 milyar 85 TL oldu.

İhalede reel basit faiz oranı ortalama eksi yüzde 5,0 olurken, reel bileşik faiz en düşük eksi yüzde 5,25, ortalama yüzde 4,94, en yüksek eksi yüzde 4,79 olarak belirlendi.Geçen ay gerçekleşen ihalede 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir yüzde 0,00 reel kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracında 5,99 milyar liralık teklife karşılık, 1,48 milyar liralık net satış gerçekleştirmişti. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, sigorta şirketlerinin depremin ilk gününden itibaren, tek yürek halinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, sigorta sektörünün hasar ödemelerine başladığını bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları afet bölgesindeki hasar tespitine devam ettiğini ve birlik olarak süreçleri hızlandırmak için Bakanlığın raporlarına ve DASK ödemelerine paralel aksiyonların alındığı ifade edildi. Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sektördeki markalar, bölgedeki bayiler ve bağımsız kuruluşların desteğiyle yüzbinlerce tüpü bölgeye ulaştırdıklarını belirterek, LPG ile çalışan binlerce ısıtıcı ve ocağın da deprem bölgesine ulaştırıldığını ifade etti. Aratay, ilk andan itibaren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, valilikler ve AFAD il müdürlüklerinin koordinasyonunda bölgedeki ihtiyaçları belirlediklerini aktardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin'de beklenenden daha güçlü toparlanmanın küresel büyümeye de fayda sağlayacağını bildirdi. Çin’in politika değişikliğine giderek "sıfır Kovid-19" politikasını bırakmasının ardından, Çin ekonomisine ilişkin 2023 büyüme tahmininin yüzde 4,1'den yüzde 5'e çıkarıldığı ifade edildi. Çin'de beklenenden daha güçlü toparlanmanın küresel büyümeye de fayda sağlayacağı ifade edilen açıklamada, Çin'in büyüme tahminindeki yaklaşık 1 puanlık artışın, küresel ekonomik görünüme ilişkin yüzde 1,4'lük büyüme tahminini de otomatik olarak 0,2 puan artıracağı bildirildi.

Morgan Stanley Stratejisti Michael Wilson, Fed'in parasal sıkılaştırmaya son vermekten çok uzak olduğu bir dönemde risk-kazanç denkleminin çok zayıf olduğunu ve hisse senetlerinin 2007'den beri en pahalı seviyede olduğunu belirtti. Söz konusu notta, özellikle Fed'in parasal sıkılaştırmaya son vermekten çok uzak olduğu ve kazanç beklentilerinin yüzde 10 ile yüzde 20 arasında çok yüksek kaldığı bir dönemde, risk-kazanç denkleminin çok zayıf hale geldiği kaydedildi. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, ABD ve müttefiklerinin "önümüzdeki günlerde" Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar ve ihracat kontrolleri uygulayacaklarını söyledi. Adeyemo yaptığı açıklamada, ABD, Avrupa Birliği ve diğer müttefiklerin Rusya'nın askeri amaçlar için gerekli yarı iletken ihtiyacını karşılamasını engellemek için, çifte kullanımları olan buzdolabı, mikrodalga fırın gibi ürünleri Rusya tarafından satın alınmasını hedef alacaklarını vurguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna'nın yeni bir program kapsamında IMF'den "büyük" bir destek alabileceğini belirterek, Ukrayna ekonomisinde bu yıl boyunca kademeli bir toparlanma beklendiğini ifade etti. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, IMF Başkanı Georgieva ile görüşmesinin ardından, Ukrayna'nın en az 15 milyar dolarlık çok yıllı bir destek programı üzerinde anlaşmaya varmayı umduğunu belirtmişti.

Halk Bankası (HALKB, Pozitif): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 21.02.2023 tarihinde 10,83-11,21 fiyat aralığından 5.700.060 TL nominal tutarlı pay geri alındı.

Vakıflar Bankası (VAKBN, Pozitif): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 21.02.2023 tarihinde 9,45-9,81 fiyat aralığından 3.904.241 TL nominal tutarlı pay geri alındı.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN, Pozitif): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 21.02.2023 tarihinde 125,90 TL - 139,00 TL fiyat aralığından 5.000 adet pay geri alınmış olup Şirketin sahip olduğu NATEN Payları 38.506 adete ulaştı. (Şirket sermayesine oranı %0,117). Pay geri alım işlemleri kapsamında toplam geri alınan pay miktarı 1.871.506 adete ulaştı.

Çemtaş Çelik (CEMTS, Pozitif): Çemtaş Çelik, 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payını brüt 0,50TL, net 0,45 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Ayrıca ödenmiş sermayenin % 395,168737 oranında bedelsiz sermaye artırımı yapılarak ortaklara hisseleri oranında pay biçiminde dağıtılmasına ve nakit kar payının 29/05/2023 tarihinde dağıtılmasına karar verildi. Temetti verimliliğini son kapanış fiyatına göre %1 olarak hesaplıyoruz.

Koç Holding (KCHOL, Pozitif): Hatırlanacağı üzere 07.02.2023 tarihli özel durum açıklamasında belirtilen batarya hücre üretimi yatırımının gerçekleştirilmesine yönelik görüşmeler sonucunda, Ford Motor Company ("Ford"), LG Energy Solution, Ltd. ("LGES") ve Koç Holding A.Ş. arasında, Ford ve LGES tarafından Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımına Koç Topluluğu'nun katılması konusunda işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla tarafların ön niyetlerini içeren bağlayıcı olmayan bir Niyet Mektubu ("MoU") imzalandı. MoU uyarınca, taraflarca anlaşılması halinde üretime ilk etapta 2026 yılında başlanması ve yıllık 25 GW-saat kapasiteye ulaşılması planlanmakta olup, ikinci etap olarak 2029 yılında kapasitenin 20 GW saat artırılarak toplam 45 GW saate ulaşması yönünde çalışılması konusunda anlaşmaya varıldı. Proje kapsamında üretilecek batarya hücrelerinin, iş ortaklığı Ford Otosan tarafından yeni nesil Transit araçların üretiminde kullanılması konusu değerlendirilmektedir. 12 ay boyunca yürürlükte kalacak MoU kapsamında Ford tarafından, LGES ve Koç Holding'e Türkiye'de batarya hücre üretimi ile ilgili iş ortaklığı kurulması konusunda münhasırlık tanındı.

Türkiye Sigorta (TURSG, Pozitif): 21.02.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 9,75 TL – 9,85 TL (ağırlıklı ortalama 9,80 TL) fiyat aralığından toplam 420.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alındı. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %2'ye ulaştı.

Smart GÜNEŞ Enerjisi (SMRTG, Pozitif): Şirket ile Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. arasında; Güneş Enerji Santrali ve PV Panel ile GES Mühendislik, projelendirme, kurulum, işletme/bakım hizmetleri kapsamında toplamda 2.000 MW'a kadar 2 yıl süreli çerçeve sözleşmesi imzalandı.

Boğaziçi Beton (BOBET, Pozitif): Şirketin üretim ve satış dağıtım sürecinde kullanmak amacıyla Heska Motorlu Araçlar San. Tic. AŞ'den 86 adet Mercedes Benz Kamyon ve Çekici aracın toplam 294.470.000,00 TL bedelle satın alınmasına; tutarın 15%'nin Şirket kaynaklarından 85%'nin finansman yoluyla karşılanmasına oy birliği ile karar verildi.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


 

 
Helikopterler deprem bölgesine bin 127 saat uçuş gerçekleştirdi
 
Toplantı öncesi bekleyiş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde dün, son dönemde ...
Asya borsaları ABD ardından düşüş eğilimi gösterdi
Faiz beklentilerinin yükselmesiyle birlikte tahvil getirilerinde sert ...
Piyasalarda bugün
Hatay’da 6,4 ve 5,8 büyüklüklerinde deprem meydana geldi.
 
Altın haftaya sakin bir giriş yapmış oldu
ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk gününde, altın da sakin bir seansı geride bıraktı.
Asya borsalarında karışık seyir
Büyük merkez bankalarının enflasyonla mücadele için uyguladıkları sıkılaştırıcı ...
Uluslararası piyasalar
Avrupa Merkez Bankasının ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari fazla ...
 
Kıymetliler satıcılı bir haftayı geride bıraktı
Altın geçtiğimiz haftayı da kırmızıda kapatırken, üst üste üçüncü seansı da kayıpla tamamlamış oldu.
Depreme ilişkin provokatif paylaşım yapan 24 kişi tutuklandı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), provokatif paylaşımlarda bulunan 771 hesap ...
Asya borsaları geriledi
FOMC yetkililerince yapılan açıklamaların, faiz artırım beklentilerini ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri