Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
22 Şubat 2023 Çarşamba - 11:28

Asya borsaları ABD ardından düşüş eğilimi gösterdi

Faiz beklentilerinin yükselmesiyle birlikte tahvil getirilerinde sert artışlar görülürken, bu durum borsa endekslerini de baskılıyor.

Asya borsaları ABD ardından düşüş eğilimi gösterdi

Şirket haberleri

ARDYZ: S?irket Yo?netim Kurulumuzun 16.02.2023 tarihli toplantısında, Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) başta olmak üzere, Sistem Entegrasyon projeleri, yenilikçi yazılımların geliştirilmesi ve ihracatının gerçekleştirilmesi amacıyla, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yer alan INNO Teknopark'ta %100 bağlı ortaklığımız olacak şekilde yeni bir şirket kurulmasına karar verilmişti. 500.000.000 Özbekistan Somu(UZS) başlangıç sermayeli %100 pay sahibi olduğumuz bağlı ortaklığımız "ARDTECH INFORMATICS" şirketi kurulmuş olup 21.02.2023 tarihinde tescil edilmiştir.

SMARTG: Şirketimiz ile Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. arasında; Güneş Enerji Santrali ve PV Panel ile GES Mühendislik, projelendirme, kurulum, işletme/bakım hizmetleri kapsamında toplamda 2.000 MW'a kadar 2 yıl süreli çerçeve sözleşmesi imzalanmıştır.

GESAN: Yeni anlaşma dahilinde Anlaşma bedeli 59.556.070, -Euro'dur. (Ellidokuzmilyonbeşyüzellialtıbinyetmiş, Euro) (Güncel baz Euro/TL kuru ile sipariş bedeli 1.201.447.630, -TL'dir.)

KONTR: Şirketimiz ile Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında; Enerji Depolama Sistemleri tedarikine ilişkin toplamda 2.000 MWh'a kadar ürün satın alınması konusunda 2 yıl süreli çerçeve sözleşmesi imzalanmıştır.

Pay alım ve satım haberleri

TURSG: Şirketimizce 21.02.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 9,75 TL – 9,85 TL (ağırlıklı ortalama 9,80 TL) fiyat aralığından toplam 420.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmıştır. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %2'ye ulaşmıştır.

MPARK: Şirketimizce 20.02.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 79,55 TL – 82,60 TL (ağırlıklı ortalama 81,17 TL) fiyat aralığından toplam 27.527 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır.

EDATA: Yönetim Kurulumuzun 15.02.2023 tarihli kararına istinaden uygulamaya konulan pay geri alım işlemleri kapsamında 21.02.2023 tarihinde Borsa İstanbul nezdinde pay başına 21.14-21.42 TL (ağırlıklı ortalama 21,366 TL) aralığından toplam 31,123.- TL nominal değerli EDATA hissesi geri alınmıştır.

MAGEN: 21.02.2023 tarihinde 29,30 - 31,00 TL fiyat aralığından (Ortalama 30,9568) 200.000 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu MAGEN Payları 273.416 adete ulaşmıştır.

ESEN: 21.02.2023 tarihinde 60,85 - 65,20 TL fiyat aralığından (Ortalama 64,1910) 10.000 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu ESEN Payları 460.067 adete ulaşmıştır.

“Öne çıkanlar”

Asya borsaları ABD ardından düşüş eğilimi gösterdi

  • ABD endeksleri 2%’nin üzerinde değer kaybetti
  • Faiz endişesi sürüyor
  • FOMC tutanakları bekleniyor

Faiz beklentilerinin yükselmesiyle birlikte tahvil getirilerinde sert artışlar görülürken, bu durum borsa endekslerini de baskılıyor. Dün ABD borsalarında 2%’yi geçen kayıplar ardından Asya borsaları da endişeli seyrini sürdürdü. Bugün Fed’in sonraki adımları hakkında ipucu sağlaması beklenen FOMC toplantı tutanakları takip edilecek.

Japonya’da kayıplar 1%’i geçerken, Çin’de 0,25% civarında seyretti. Hong Kong endeksi önceki gün kapanışına yakın kaldı. ABD endeks vadelileri dün gerçekleşen sert düşüş sonrası Asya seansında oldukça sınırlı kazanımlarla da olsa pozitif bölgede kaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,93% bölgesinde seyrediyor ki bu da 3 ayı aşkın süreden beri görülen en yüksek seviyeler. Dolar endeksi saki seyirle dünün hareket alanı dışına henüz çıkmış değil.

Yeni Zelanda Merkez Bankası politika faizini piyasa beklentisine paralel olarak 50 baz puan artırarak ve 4,25%’den 4,75%’e çekti.

ABD

  • FOMC toplantı tutanakları takip edilecek

ABD’de istihdam verilerinden bu yana faiz beklentilerine ilişkin hareketlilik artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta enflasyonda yavaşlama hızının azaldığının görülmesi ve perakende satışlardaki güçlü artış da bazı FOMC üyelerinin önceki günlerde açıklamalarına dayalı olarak ortaya çıkan “daha uzun süre, daha yüksek faiz oranı” ortamına yönelik beklentilere daha da ağırlık kazandırdı.

25 baz puan faiz artırımının gerçekleştirildiği ortamda 2023 yılı için faizin en yüksek 5%’i göreceği öngörülüyordu. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gelişmeler ardından 5,25 – 5,50 aralığı bile gündeme geldi. Dolayısıyla toplantı tutanakları mevcut koşullara göre daha az temkinli ifadeler içerme potansiyeli taşıyor olabilir. Piyasalar buradan topladığı ipuçları ile birlikte ABD tarafındaki büyüme ve çekirdek tüketici fiyat endeksi rakamlarıyla faiz beklentilerini yorumlamaya çalışacak.

EURO Bölgesi

  • Alman Ifo İş İklimi Endeksi

Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki işletme koşulları büyüme beklentileri üzerinde de etkin rol oynuyor. ZEW’e benzer şekilde, Ifo Enstitüsü’nün hazırladığı işletme anketi de son dönemde dengelenen enerji fiyatlarıyla birlikte bir miktar toparlanma sağladı. Ancak buna rağmen devam eden faiz beklentilerinin işletmelerin görüşlerini nasıl etkilediği de takip ediliyor olacak.

Günün önemli takvim verileri

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
    G20 Toplantıları    
10:00 TRY Kapasite Kullanım Oranı (Şub )   75,30%
10:00 TRY İmalat Güveni (Şub )   101,7
12:00 EUR Almanya Ifo İş İklimi Endeksi (Şub ) 91,4 90,2
22:00 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları    

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Sözleşmeli Er Temini Ön Başvuru sonuçları açıklandı
 
Uluslararası piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda bugün
Hatay’da 6,4 ve 5,8 büyüklüklerinde deprem meydana geldi.
Altın haftaya sakin bir giriş yapmış oldu
ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk gününde, altın da sakin bir seansı geride bıraktı.
Asya borsalarında karışık seyir
Büyük merkez bankalarının enflasyonla mücadele için uyguladıkları sıkılaştırıcı ...
 
Uluslararası piyasalar
Avrupa Merkez Bankasının ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari fazla ...
Kıymetliler satıcılı bir haftayı geride bıraktı
Altın geçtiğimiz haftayı da kırmızıda kapatırken, üst üste üçüncü seansı da kayıpla tamamlamış oldu.
Depreme ilişkin provokatif paylaşım yapan 24 kişi tutuklandı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), provokatif paylaşımlarda bulunan 771 hesap ...
 
Asya borsaları geriledi
FOMC yetkililerince yapılan açıklamaların, faiz artırım beklentilerini ...
Uluslararası endeks raporu
Avrupa borsaları dünü alıcılı kapattı.
TL mevduat faizi arttı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 10 Şubat haftasında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri