Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
HABERLER>EKONOMİ
4 Ekim 2021 Pazartesi - 12:13

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde büyümenin öncü göstergelerinden Eylül ayına ait imalat PMI verisi 52.50 puan olarak gerçekleşirken geçen aya göre azalış kaydetti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde büyümenin öncü göstergelerinden Eylül ayına ait imalat PMI verisi 52.50 puan olarak gerçekleşirken geçen aya göre azalış kaydetti. BİST100 endeksi Cuma gününü % 0,35 değer kaybederek günü 1.401,46 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 11,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,05 ile turizm olurken, en çok kaybettiren ise % 2,07 ile inşaat oldu. Usd/Try ise dolar endeksindeki gerilemeye paralel değer kaybetti. 

Bugün gözler yurtiçinden gelecek enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun beklentilerin üzerinde yıllık bazda % 20.07 geleceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonda gıda ve enerji fiyatlarında artışın devam ederek enflasyonu yukarı çekmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bu ay özellikle konut ve kira fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu olumsuz etkilediğini izliyoruz. Enflasyona puansal katkının en fazla olacağı grup muhtemelen çeşitli mal ve hizmetler grubu olacaktır. Bunu eğlence ve kültür kalemi takip edebilir. Ulaştırma grubunun bu ay enflasyonda aşağı yönlü etki yapmasını bekleyen taraftayız. Ayrıca kurun birikimli etkileri de enflasyonu yukarı itici bir neden olarak sayabiliriz. Son dönemde kurun yavaşlaması temel mal grupları üzerinde olumlu katkı yapsa da enflasyonda şimdilik bir toparlanma beklemiyoruz. Ancak özellikle gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kurdaki gelişmeler önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir. ÜFE-TÜFE Makasındaki açılmanın devam edip etmemesi başka bakacağımız ayrıntı olacaktır.  Enflasyondaki yükselişin devam etmesi halinde piyasadaki risk algısı bozulabilir. Reel faizlerin hızla negatif bölgeleye taşınması ve buna devam edilmesi yurtiçinden yabancı çıkışlarını hızlandırabilir. Bu durumda kurdaki yükselişlerin devamı gelebilecekken borsada da satışlar hızlanabilir. Enflasyonun beklentilerin altında kalması durumunda ise piyasanın ne reaksiyon göstereceği önemli olacaktır.  8.60 seviyesinin üstünde kalan Usd/Try paritesinde yön alıcılı olmaya devam ederken geçen hafta BİST100 endeksi 1380 desteğinde tutunmayı başarmıştı. Bu hafta BİST100’de yukarıda 1425, aşağıda ise 1380 seviyeleri önemli olmaya devam edecektir.

ABD:  Haftanın son işlem gününde ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden İmalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 60.7 puana yükselirken, son 2 aydır imalat PMI verisinde geri çekilme yaşanıyor. ISM İmalat PMI verisi ise beklentilerin üzerinde 61.1 puan olarak açıklanırken ISM imalat PMI verisi son 4 ayın en yükseğine ulaştı. ABD’li vatandaşların son dönemde tüketime mi yoksa  harcamaya mı yöneldiğini izlediğimiz verilerde kişisel gelirler aylık bazda Ağustos ayında beklentilerin üzerinde % 0.8 artış gösterirken, Kişisel harcamalar ise, beklentiler dahilinde % 0.2 olarak açıklandı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş devam etti ve faizler bu sabah itibariyle % 1.47 seviyesinden işlem görüyor. ABD faizlerinin % 1.55 seviyesini aşamaması dolar endeksindeki yükselişi sınırlı şekilde kesti. Dolar endeksinde görülen azalış doların küresel bazda diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesine neden oldu. ABD borsaları haftanın son işlem gününü alıcılı kapatırken tahvil faizlerindeki azalış ve doların küresel bazda aşağı yönlü baskılanması bunda etken oldu. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz artırımı için şartların 2022 yılı sonunda yakalanabileceği görüşünü tekrarlarken  enflasyonun gelecek yıl Fed'in hedefine doğru geri gelmesini beklediğini de vurguladı. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyonun kontrolden çıkmasını  beklemediğini, ancak enflasyonist baskıların beklendiği kadar geçici olmayacaklarından endişe ettiğini söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in tahvil alımlarını yakın zamanda azaltmaya başlamasını desteklediğini  belirtirken Fed’in bugüne kadar doğru adımlar attığını güçlü istihdam yaratımının ve beklenmedik şekilde artan enflasyon baskılarının Fed'in tahvil alımlarını azaltmasına kapıyı açtığını vurguladı. Küresel piyasalarda Evergrande dair endişeler artarak devam ederken borsa üzerinde baskı unsuru yaratmaya devam ediyor. Haftanın diğer bir önemli gelişmesi ise OPEC+ toplantısı olacaktır.  Son dönemde petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi enerji fiyatlarında artışın sürmesini sağlarken maliyetleri yükseltip enflasyona neden olmakta. Ayrıca korona virüs kısıtlamaları sonrası artan enerji talebi de fiyatlarındaki yükselişi desteklemekte. Üretim politikasının belirleneceği OPEC+ toplantısında Suudi Arabistan ve Rusya’nın liderliğinde Kasım ayında günlük üretimi 400 bin varil artırma kararı  alacak mı izleyeceğiz ? Petrolde yoğun talebin devam etmesi ve arzın artırılmaması durumunda yükselişin devamı beklenebilir. Ancak arz cephesinde bugün OPEC+ grubu petrol üretiminin artırımını gerçekleştirmesi halinde petrol fiyatlarında bir geri çekilme yaşanabilir.

Bugün ABD’de aylık bazda  fabrika siparişleri verisinin % 1.1 artış göstermesi bekleniyor.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden İmalat PMI verisi beklentilerin hafif altında 58.7 puan olarak açıklanırken son 3 aydır imalat PMI verisinde düşüş izlenmekte. İmalat PMI verisi Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Euro Bölgesinde TÜFE yıllık bazda beklentilerin üzerinde % 3.4 olarak açıklanırken Euro Bölgesi'nde enflasyon Ekim 2008'den bu yana en yüksek değere ulaştı. Euro Bölgesinde yıllık bazda Çekirdek TÜFE beklentiler dahilinde % 1.9 olarak açıklanırken Euro Bölgesi'nde Çekirdek Aralık 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyonda artış devam ederken halen Avrupa Merkez Bankası yetkilileri enflasyondaki yükselişin geçici faktörlerden kaynaklandığını savunmakta. Ancak biz enflasyondaki yükselişin kalıcı olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu bir kez daha vurgulayalım . Cuma günü dolar endeksindeki düşüş Eur/Usd paritesinde tepki alımlarının gelmesini sağlarken aşağı yönlü baskının devam ettiğini ve yükselişleri satış fırsatı olarak gördüğümüzü söyleyebiliriz. Eur/Try’de kar satışları görülürken 10.05 seviyesinin üstünde kurun alıcılı görünümü devam ediyor. Avrupa borsaları ise artan enflasyon endişeleri nedeniyle günü satıcılı kapattı.

Bugün Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveninin 18.5 puan açıklanması beklenirken bir yandan da Euro Grup toplantısı izlenecek.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1396 seviyesinin altında önce 1380 ve arkasından 1359 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1407 direncinin kırılması halinde önce 1415 ve arkasından 1425 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1519 seviyesinin kırılması halinde önce 1527 ve arkasından 1550 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1507 desteğinin altında önce 1493 ve arkasından 1484 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.8380 seviyesinin kırılması halinde önce 8.8020 ve arkasından 8.7640 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.8945 direncinin üzerinde önce 8.9230 ve arkasından 9.9590 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1756 seviyesinin altında önce 1751 ve arkasından 1740 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1764 direncinin kırılması halinde önce 1772 ve arkasından 1781 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ALCTL ALCATEL - Şirket ile TTKOM arasında 2016 yılında imzalanan Sistem, Donanım,  Yazılım, Bakım ve Destek Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi kapsamında toplamda 46 milyon dolar tutarında, IP/MPLS ürünlerine ilişkin satış, bakım ve destek hizmetlerini içeren yeni iş emri imzalandığı açıklandı. Şirket ile TTKOM arasında 2016 yılında imzalanan Sistem, Donanım,  Yazılım, Bakım ve Destek Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi kapsamında toplamda 13 milyon dolar tutarında, optik ürünlerine ilişkin satış, bakım ve destek hizmetlerini içeren yeni iş emri imzalandığı açıklandı.

#AVHOL AVRUPA YATIRIM HOLDİNG – Meet Turizm’e 8 milyon TL yatırım yapılarak %66,67 oranında iştirak edilmesine karar verildiği açıklandı.

#BMSCH BMS ÇELİK HASIR– Şirket tarafından İzmir Aliağa’ya yapılması planlanan  Çelik Hasır ve Nervürlü Çubuk Üretim Tesisi  yatırımının gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan ÇED Raporunun onaylandığı açıklandı.

#DERHL DERLÜKS YATIRIM HOLDİNG – 10.000 adet fidan bağışında bulunulmasına ve şirket adına bir hatıra ormanı oluşturulmasına karar verildiği açıklandı. Adıyaman'da kurulu toplam kapasitesi 3.690MWp olan Denk,Maya,Yaka,Kelam GES’lerin 4,1 milyon dolar bedelle satın alınmasına karar verildiği, devir işlemlerinin 2 ay içerisinde tamamlanmasının beklendiği açıklandı

#EKGYO EMLAK KONUT – Şirket projelerinden İstanbul Kartal Esentepe 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’nin ihalesinin 1. Oturumunun 12 Ekim’de  yapılacağı açıklandı.

#ISBIR İŞBİR HOLDİNG – Daha önce ertelenen şirketin bağlı ortaklığı İşbir Sentetik’in halka arzı için SPK ve Borsa’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#KRDMA - #KRDMB - #KRDMD KARDEMİR – Şirket tarafından Çağ Çelik’e ve Kardökmak aleyhine açılan davada pay takas işlemine dayanak teşkil eden 2011 tarihli Kardökmak Yönetim Kurulu kararının batıl olduğunun tespiti ve yapılan 2017 tarihli pay takası işlemlerinin eski haline iadesi davasının reddine karar verildiği, şirketim istinaf yoluna başvuracağı açıklandı.

#KERVN KERVANSARAY YATIRIM HOLDİNG – Şirketin kamu kurum ve kuruluşlarına olan vadesi geçmiş vergi borçlarının, SGK borçlarının, Emlak Müdürlükleri Ecri Misil Borçlarının ve Bedediye Borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında başvuruların yapıldığı açıklandı.

#METUR METEMTUR – Sermaye artırımından elde edilen fonun 3 milyon TL’lik kısmının BCC Yatırım’a olan nakit borcun ödenmesinde, 2,7 milyon TL’lik kısmının işletme sermayesinde, 30 milyon TL’lik kısmının ise Muğla Bodrum’da satın alınan arsa üzerinde gerçekleştirilecek olan konut projesi için kullanılacağı açıklandı.

#OZBAL ÖZBAL ÇELİK BORU – Şirket ortaklarından İsmail Tamer Altılar'ın  sahip olduğu ve Şirket sermayesinin %8,9'una karşılık gelen toplam 3.910.000 adet payın IIP-İstanbul Portföy Aries Serbest Fon ve IIS- İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon'una satışının toptan alış satış işlemleri kapsamında pay başına 13,65 TL fiyatla gerçekleştirildiği açıklandı.

#OZGYO ÖZDERİCİ GYO – Şirket paylarının geri alınmasına ve 10.000.000 adet pay için 15 milyon TL kaynak ayrılmasına karar verildi.

#SASA SASA POLYESTER – 22 Haziran’da ihraç ve satışı tamamlanan Şirketin Paya Dönüştürülebilir Tahvillerin Frankfurt Borsası Serbest Pazarında işlem görmeye başladığı açıklandı.

#SILVR SİLVERLİNE – Silverline ve Esty markalarının kullandırılması sonucu grup şirketi Silverline Ev Gereçleri’nden Temmuz – Eylül dönemi için 2,0 milyon TL tahsil edileceği açıklandı.

#TRILC TURK İLAÇ VE SERUM – Sputnik Light aşısının Acil Kullanım Onayı için yapılan başvuru sonrasında Yüksek Öncelik Onay Değerleme Birimine başvurusunun yapıldığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Merkez'den sonra meraklandıran enflasyon verisi beklentinin üstünde geldi
 
Kilonuzun nedeni yeterli kadar uyumamanız olabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez'den sonra meraklandıran enflasyon verisi beklentinin üstünde geldi
Eylül ayında TÜFE %1,18 olan beklentilerin üstünde %1,25 artış gösterirken, ...
UİB’in eylül ihracatı 2,5 milyar dolar oldu
Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği ...
Ege Bölgesi'nden Eylül ayında 2 milyar 550 milyon dolar ihracat
Türkiye, Eylül ayında 20 milyar 800 milyon dolarlık ihracat performansıyla ...
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde Eylül ayına ait açıklanan dış ticaret istatistiklerine ...
Türkiye: TL mevduatta vergi indirimi 2021 sonuna kadar uzatıldı
Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, lira mevduat hesaplarında ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1386.09 ...
 
Güçlenen dolar altını baskılamaya devam ediyor
Platin de dünkü seansta satıcılı seyirden nasibini alarak 1 hafta sonra ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Faizlerdeki yükseliş
BIST100 endeksinin de 8,90'nın üzerine çıkan Dolar / TL'den olumsuz etkilenmeyeceğini ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri