Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
1 Ekim 2021 Cuma - 11:08

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1386.09 – 1409.19 arasında işlem gördü ve günü +1.04% değişimle 1406.39 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. ( Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1386.09 – 1409.19 arasında işlem gördü ve günü +1.04% değişimle 1406.39 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1395 – 1425 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda

Bugün Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin fiyatlamaları dün itibarıyla geride bıraktık. Fed’e dair beklentilerin gerek çeyrek içerisinde gerekse sonuna doğru ivmesini artırır şekilde gündemi meşgul ettiği bu dönemde genel olarak risk iştahının kuvvetli seyrettiğini söylemek mümkün. Ancak, Eylül ayı başlangıcı ile birlikte yatırımcıların yaz tatili rehavetinden çıkış yapma istekleri ve pozisyonlardaki yeniden gözden geçirme eğilimi kar realizasyonunun boyutunda genişlemeye sebep oldu.

Hesaplamalarımıza göre, 3Ç içerisinde MSCI dünya endeksi %-0.35 düzeyinde sınırlı negatif performans sergiledi ve 5 çeyrek sonra ilk kez olumsuz kapanış gerçekleştirdi. Aynı dönem içerisinde MSCI GOÜ yine benzer şekilde 5 çeyrek aranın ardından ilk kez negatif tarafta yer alırken, performansı ise %-8.84 oldu. Avrupa kıtasına ait gösterge endeks ise (MSCI EU) USD bazında %-2.02 ile takip edildi ve GOÜ grubuna kıyasla nispeten dirençli kalmayı başardı. Söz konusu periyotta MSCI TR endeksi USD bazında %1.8 yükselirken, BIST 100 endeksi ise Türk lirası bazında %3.69, Amerikan doları bazında da %1.48 ile takip edildi. Çeyrek kapanışı esas alındığında USDTRY kuru %2.13 yükselirken, DXY %1.94, EURUSD ise %-2.34 ile izlendi.

Ekim ayı ve son çeyrek işlemlerinin ilk, içerisinde bulunduğumuz haftanın ise son işlem gününde risk iştahındaki zayıf yaklaşım genel hatlarıyla korunuyor. Çin’de 1 hafta sürecek olan uzun tatil bugün itibarıyla başlarken, Hong Kong piyasalarının da 1 Ekim işlemlerinde kapalı olduğunu not düşmek gerekiyor. Merakla beklenen ABD’nin borç tavanı limitine ulaşıp ulaşmayacağı konusunda ise varılan uzlaşıya paralel süre en az 9 hafta daha uzatılmış oldu. Başkan Biden’ın yasalaşması için çaba gösterdiği altyapı harcama paketinde ise henüz yasa yapıcıların anlaşması söz konusu değil.

Geride kalan günde çeyrek sonu işlemlerinin muhasebeleşme etkisi yakından hissedildi. Bu nedenle Ekim ayında global fiyatlamaların yeniden portföylerin gözden geçirilme süreci içerisinde olmasını düşünmeye devam ediyoruz. Fed’in önderlik ettiği ‘sınırlı parasal sıkılaşma eğilimi’ gelişmekte olan ülkeler nezdinde ise yine Fed öncesi ve sonrası şeklinde tüm hızıyla devam ediyor. 30 Eylül günü Çekya’da politika faizi beklentilerin üzerinde +75bp, Meksika ve Kolombiya’da ise beklentileri karşılar şekilde +25bp ile yukarı çekildi. Her 3 ülkenin sunduğu gerekçeler ise ortak: enflasyondaki yükseliş.

4 Ekim tarihinde OPEC’in üretime dair gözden geçirme toplantısı yapılacak. Öncesinde Beyaz Saray Sözcüsü Psaki’den gelen açıklamalar ise petrol fiyatları seviyesinin ABD için önemli olduğu ve OPEC ile temasta oldukları şeklinde. Petrol kontratları yeni günde hisse senedi piyasaları ile birlikte zayıf seyrediyor.

Piyasalar

Çeyrek sonuna ait muhasebeleşme eğilimi kimi pozisyonlarda daha farklı tabloların oluşmasına imkan tanıdı. Ancak, Ekim ayı başlangıcı ile birlikte pozisyonların yeniden ayarlanma sürecine devam etmesini bekliyoruz. DXY’nin 93.80/90 seviyeleri üzerindeki her fiyatlamasında 94.00-95.00 aralığının üst bandına doğru yaklaşma isteği korunabilir. ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmeyi ise temelde iki gerekçeye dayandırıyoruz: i) güvenli liman talebinin Amerikan doları ile birlikte tahvillere de girişi sağlaması ii) borçlanma takviminin tamamlanması. Yerel varlıklar cephesinde ise daha önce paylaştığımız fiyatlama stratejimizi muhafaza ediyoruz: Hisse senetleri cephesi ile kur, CDS, tahvil ve eurobond fiyatlamaları beklentiler ve mevcut iskonto gözetildiğinde farklı eksenlerde fiyatlanmaya devam edebilir. Ancak, genel olarak ülke risk primindeki yükseliş ve politikaya dair beklentiler Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıkların potansiyellerinde baskılanmaya neden olacaktır. Türk lirası Amerikan doları karşısında üçüncü çeyreğin son işlem gününde yatay seyretti. BIST 100 endeksi kapanışı %1.04 yükselişle 1046 puan seviyesinden olurken, 10y tahvilde faizin son düzeyi -20bp ile %18.49’dan gerçekleşti. Ülke risk primi ise %1 yükseldi ve 432bp oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.79, FTSE 100 %-0.31, DAX %-0.68 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %1 ile takip edildi. Amerika kıtası işlemlerinde satış baskısının majör ABD endeksleri nezdinde devam ettiği görüldü. Dow Jones %-1.59, S&P 500 %-1.19 ve Nasdaq %-0.44 ile kapanış gerçekleştirirken; Bovespa %-0.11, Merval ise %1.01 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da haftanın son işlemleri tatil etkisi gölgesinde zayıf seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-2.40 ve KOSPI %-1.52 ile fiyatlanmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1382-1369 seviyeleri destek, 1416-1440 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.88-8.82 destek, 8.96-9.00 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1530-1.1490 destek, 1.17 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 30 bine yaklaştı
 
Türkiye: TL mevduatta vergi indirimi 2021 sonuna kadar uzatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güçlenen dolar altını baskılamaya devam ediyor
Platin de dünkü seansta satıcılı seyirden nasibini alarak 1 hafta sonra ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Faizlerdeki yükseliş
BIST100 endeksinin de 8,90'nın üzerine çıkan Dolar / TL'den olumsuz etkilenmeyeceğini ...
 
20 ve 5 TL'lik banknotlar değişiyor
E9 emisyon grubu V. tertip 20 Türk Lirası ve 5 Türk Lirası banknotlar, ...
Sorun çok ama ümit var
Global piyasalarda gerilim müziği devam ediyor. Hisse senetleri, tahviller ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1379.13 – ...
 
Güne başlarken piyasalar
Borsa İstanbul’da satışlar hakimdi. Güne yatay başlangıç yapan endekste ...
Altın haftaya yatayda başladı
Platin de günü yatayda kapatan bir diğer kıymetli maden olarak kayıtlara ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftaya alıcılı başlangıç yaptı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri