Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
1 Ekim 2021 Cuma - 13:50

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde Eylül ayına ait açıklanan dış ticaret istatistiklerine göre ticaret açığı Ağustos ayında 4.26 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde Eylül ayına ait açıklanan dış ticaret istatistiklerine göre ticaret açığı Ağustos ayında 4.26 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında ihracat % 51.9 artarken ithalat % 23.6 artış gösterdi. Ocak Ağustos dönemine göre baktığımızda ise ihracatın % 36.9, ithalatın % 25.5 artış kaydettiğini izliyoruz. Dış ticaret açığı geçen seneye göre 33  milyar dolardan 29.7 milyar dolara gerilemiş durumda. Bu dönemde en çok ihracat yapılan ülke Almanya olurken en çok ithalat yapılan ülke Çin oldu. BOTAŞ dün konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarifeyi değişmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine % 15 zam yaptı. Böylelikle elektrik üreticilerine uygulanan tarifedeki artış yıllık bazda % 95 olurken doğalgaz tarifesinde ise 3 aylık zam oranı % 59’a yükselmiş oldu. Bu kararın ardından ise EPDK, hane halkları için  elektrik tarifelerinde bir değişikliğe gitmediğini açıkladı. Türk Lirası mevduatları teşvik etmek için getirilen ve 30 Eylül tarihi itibariyle son bulması öngörülen stopaj indirimi 31 Aralık tarihine uzatıldı. Böylelikle vatandaşın Türk Lirası’na karşı olan cazibesinin artırılması planlanırken bir yandan da dolara olan talebin kesilmesine çalışıldığını izliyoruz. Dün BİST100 endeksi günü % 1.0.4 değer kazanarak 1.406,39 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 16 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,70 ile metal eşya, makine olurken, en çok kaybettiren ise % 0,66 ile elektrik oldu. Usd/Try kurunun tarihi zirve görmesinin ardından geri çekildiğini izledik.

Bugün yurtiçinde büyümenin öncü göstergelerinden Eylül ayına ait imalat PMI verisi açıklanacak. İmalat sektöründeki güçlenmenin devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Küresel borsalarda dün gelen sert satışların akabinde bugün BİST100 endeksinde satışların ön plana çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca kurdaki yükseliş beklentimiz devam ediyor. 8.60 seviyesinin üzerinde kaldığımız sürece alıcılı tablo devam edebilir.

ABD:  Dün ABD'de 2021 yılının 2. çeyreğine ilişkin büyüme verisi beklentiler üzerinde % 6,7 olarak açıklandı. ABD'de büyümenin % 6.6 gelmesi bekleniyordu. Fed ABD ekonomisinin 3. ve 4. çeyreğinde yavaşlamasını beklerken son açıkladıkları faiz projeksiyonlarında yıl sonu büyüme beklentilerini % 7.0’den % 5.9’a çekmişti. ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 362 bin olarak gerçekleşirken, beklentiler haftalık işsizlik başvurularının 333 bin kişi olacağı şeklindeydi. Son 3 haftadır haftalık işsizlik başvurularında artış kaydedilmekte. Haftalık işsizlik başvurularında görülen artış istihdamdaki toparlanmanın durduğu görüntüsünü verirken piyasalar  Fed’den bekledikleri taperingin uzatılma ihtimalini değerlendirerek veri sonrası küresel bazda dolar satıp borsalarda artış kaydetti. Altın fiyatları da karar sonrası sert yükseldi. Ancak bu durum ABD tahvil faizleri üzerinde kalıcı baskı yaratmasyınca piyasalar normale döndü ve dolar endeksinin tekrar güçlendiğini borsalarında satış yediğini gördük. ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onayladı. Hükümete 3 Aralık'a kadar finansman sağlayacak bütçe tasarısı, 35'e karşı 65 oyla kabul edildi. ABD Kongresi, 1 Ekim'de başlayacak 2022 mali yılına çok az süre kala federal hükümete geçici finansman sağlayacak ve ülkenin borçlanma limitini 2022'nin sonuna kadar askıya alacak bütçe tasarısı üzerinde anlaşamamıştı. ABD Temsilciler Meclisi dün yapılması planlanan altyapı tasarısı oylamasını erteledi. Temsilciler Meclisi’nin bugün, yollar, köprüler ve yeni harcamaları içeren 550 milyar dolarlık altyapı paketini oylamaya yönelik yeni bir girişim için tekrar toplanacağı ifade edildi. ABD Başkanı Biden’ın ve Demokratlarında desteğini alabilmek için 3,5 trilyon dolarlık harcama paketi planlarında ciddi bir indirime gitmeye hazırlandığı ifade edilirken Senator Joe Manchin yaptığı açıklamada, harcama paketinin büyüklüğünün 1,5 trilyon dolara indirilmesini önerdi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'den ilk faiz artırımının 2022 yılının ikinci yarısında gelmesini beklemeye devam ettiğini, bununla birlikte 2023 yılında 3 faiz artırımı beklediğini söyledi. Dün dolar endeksinde sınırlı bir düşüş görülürken yükseliş eğiliminin devam ettiğini izliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 1.55 seviyesini aşamayınca düşüşlerini hızlandırarak geri çekilmeye devam ediyor. Bu sabah itibariyle % 1.48 seviyesinden işlem gördüğünü izliyoruz. Tahvil faizlerindeki bu geri çekilme altın fiyatlarını bir miktar yükseltirken altında her yükselişin bir satış fırsatı yarattığını tekrar hatırlatmak isteriz. ABD borsaları küresel endişelerin artması nedeniyle günü satıcılı tamamladı.

Bugün ABD’de yoğun bir veri akışı izleyeceğiz.  ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisinin 60.5 puan gelmesi beklenirken ISM imalat PMI verisinin ise 59.6 açıklanacağı tahmin edilmekte. ABD’li vatandaşların son dönemde tüketime mi harcamaya mı yöneldiğini izleyeceğimiz kişisel harcamalarda beklenti aylık bazda % 0.7 olurken kişisel gelirlerin ise aylık bazda % 0.2 artacağı öngörülmekte. Bugün ayrıca Michigan tüketici güveni ve Michigan enflasyon beklentisini takip edeceğiz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde aylık bazda İşsizlik Oranı % 7,6 'dan % 7,5'a gerilerken beklentiler İşsizlik Oranının % 7,5 gelmesi yönündeydi. Euro Bölgesinde İşsizlik Oranı Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyeye düşüş kaydetmiş oldu. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Mario Centeno, enflasyonun gelecek yıl %2 hedefinin altındaki seviyelere inmesinin beklendiğini söyledi. Centeno güçlü büyümenin devam edeceğini vurgularken piyasada belirsizliklerin artması durumunda ise  "ECB'nin gerekmesi halinde kullanabileceği etkin araçları var"  diye konuştu. Dolar endeksindeki düşüşe rağmen Eur/Usd’de satış eğilimi devam ediyor.  Satış baskısının devam etmesini bekliyoruz.  Eur/Try’de de kar satışların devamını izledik. Ancak 10.05 seviyesinin üzerinde alış baskısı devam ediyor.  Avrupa borsaları günü Dax öncülüğünde küresel piyasalara paralel hareket ederek satıcılı kapatırken Almanya'da yıllık enflasyon, eylülde 1993'ten beri ilk kez % 4'ün üzerine çıktı. Enflasyon endişeleri Dax’ta satış baskısını artırmakta.

Bugün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisinin 58.7 olarak açıklanması beklenirken bir yandan da Euro Bölgesi’nde kritik enflasyon verilerini izleyeceğiz. Euro Bölgesi’nde yıllık bazda TÜFE’nin % 3.3’e çıkması beklenirken yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin ise % 1.9’a artış göstermesi bekleniyor.  Her ne kadar Avrupa Merkez Bankası yetkilileri enflasyonun geçici olacağını savunsalar da artan enerji ve gıda fiyatlarının yanında bazı malların arz darboğazında gördüğümüz  yükselişin fiyatları yükseltmesi bize bu enflasyonun kalıcı olduğunu göstermekte. Enflasyondaki yükseliş endişşleri borsalarda aşağı yönlü baskının artmasını ve euroda değer kayıplarının yaşanmasını sağlayabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1396 seviyesinin altında önce 1380 ve arkasından 1359 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1407 direncinin kırılması halinde önce 1415 ve arkasından 1425 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1525 seviyesinin kırılması halinde önce 1538 ve arkasından 1550 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1493 desteğinin altında önce 1484 ve arkasından 1466 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.8945 seviyesinin kırılması halinde önce 8.8380 ve arkasından 8.8020 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.9220 direncinin üzerinde önce 8.9580 ve arkasından 9.0250 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1751 seviyesinin altında önce 1740 ve arkasından 1733 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1756 direncinin kırılması halinde önce 1764 ve arkasından 1772 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKBNK AKBANK - 67 gün vadeli 93,2 milyon TL tutarında bono ihraç edildi. Bankanın pay sahibi olduğu LYY Telekomünikasyon’a tüm TTKOM paylarının TVF’ye devredileceği yönünde haberler kapsamında, pay devrine ilişkin herhangi bir işlemin söz konusu olmadığı açıklandı.

#AKSEN AKSA ENERJİ - Şirketin %100 bağlı ortaklığı Aksa Aksen’in Gürcistan'dan 1 Ekim - 31 Ekim 2021 tarihleri arasında 300 MW kapasiteye kadar elektrik enerjisi ithalatı yapmak amacıyla TEİAŞ ve EPDK'ya yaptığı başvurunun onaylandığı açıklandı.

#CCOLA COCA COLA - Şirketin LLC Coca-Cola Bottlers Uzbekistan'ın özelleştirilmesine yönelik açık satış sürecinin kazananı olarak Özbekistan Cumhuriyeti ile Varlık Alım Sözleşmesi imzalaması kapsamında 252,3 milyon TL’ye satış sürecinin biterek tescil işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

#DENGE DENGE HOLDİNG - Şirket iştiraki Fer Yapı’nın sermaye artırımının tamamlanarak işlemin tescil edildiği açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT - Şirket projelerinden Nidapark Küçükyalı’nın, 5 Konut, Otopark, Ofis ve İşyeri Bloklarının Kısmi Geçici Kabul Tutanağı’nın onaylandığı açıklandı. Şirket projelerinden Merkez Ankara’nın 3 Bloğunun Kısmi Geçici Kabul Tutanağı’nın onaylandığı açıklandı.

#GARAN GARANTİ BANKASI - Bankanın pay sahibi olduğu LYY Telekomünikasyon’a tüm TTKOM paylarının TVF’ye devredileceği yönünde haberler kapsamında, pay devrine ilişkin herhangi bir işlemin söz konusu olmadığı açıklandı.

#HUBVC HUB GİRİŞİM - Şirketin iştiraki Workiom’da %5 olan sermaye payının %10'a çıkarılmasına karar verildiği açıklandı.

#IDEAS İDEALİST DANIŞMANLIK - Şirket tarafından Metamed’e 1,1 milyon TL badel karşılığında yatırım yapılmasına karar verildiği açıklandı.

#IHLAS İHLAS HOLDİNG - İstanbul Avcılar’daki Bizim Evler Markalı konut projelerinin yeni etabı için 22 dönümlük arsa kapsamında %39'u arsa sahibine ait olacak şekilde Hasılat Paylaşımı Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#ITTFH İTTİFAK HOLDİNG - Şirket ile Burgan Bank arasında düzenlenen ve sona eren 11,0 milyon TL tutarındaki Vefa Hakkı tesisi protokolünün süresinin 28 Ekim’e uzatıldığı açıklandı. Şirketin SELVA’da sahip olduğu 13.509.000 adet, şirketin bağlı ortaklığı İrent Oto’nun SELVA’da sahip olduğu 2.561.000 adet ve şirketin bağlı ortaklığı Belya Turizm’in SELVA’da sahip olduğu 530.000 adet payın pay başına 8,31 TL fiyatla satış işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

#ISKPL IŞIK PLASTİK - Şirketin kapasite artırımı amacıyla levha üretimi yapacak 2 adet solid levha makinası alım kararı aldığı açıklandı.

#ISCTR İŞ BANKASI - Bankanın pay sahibi olduğu LYY Telekomünikasyon’a tüm TTKOM paylarının TVF’ye devredileceği yönünde haberler kapsamında, pay devrine ilişkin herhangi bir işlemin söz konusu olmadığı açıklandı.

#LKMNH LOKMAN HEKİM - Şirketin doğrudan bağlı ortaklığı Hay Süt’ün tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde Şirket tarafından devir alınmasına karar verilmesi sonrasında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#MERKO MERKO GIDA - Unilever tarafından şirkete açılan 500.000 euroluk davanın 9 Kasım’a ertelendiği açıklandı.

#OZBAL ÖZBAL ÇELİK BORU - Şirket ortaklarından İsmail Tamer Altılar'ın sahip olduğu ve Şirket sermayesinin %8,9'una karşılık gelen toplam 3.910.000 adet payın IIP-İstanbul Portföy Aries Serbest Fon ve IIS- İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon'una satışının toptan alış satış işlemleri kapsamında bugün pay başına 13,65 TL fiyatla gerçekleştirileceği açıklandı.

#OZKGY ÖZAK GMYO - Şirketin Eyüpsultan Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen İstanbul Eyüpsultan’daki taşınmazların Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşımı Yöntemiyle Satılması ihalesine katıldığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Çin: ‘AUKUS’ bölgesel barış ve istikrara bir tehdit
 
Burun kanaması çocuklarda daha hassas bir konuya dönüşüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye: TL mevduatta vergi indirimi 2021 sonuna kadar uzatıldı
Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, lira mevduat hesaplarında ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1386.09 ...
Güçlenen dolar altını baskılamaya devam ediyor
Platin de dünkü seansta satıcılı seyirden nasibini alarak 1 hafta sonra ...
 
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Faizlerdeki yükseliş
BIST100 endeksinin de 8,90'nın üzerine çıkan Dolar / TL'den olumsuz etkilenmeyeceğini ...
20 ve 5 TL'lik banknotlar değişiyor
E9 emisyon grubu V. tertip 20 Türk Lirası ve 5 Türk Lirası banknotlar, ...
 
Sorun çok ama ümit var
Global piyasalarda gerilim müziği devam ediyor. Hisse senetleri, tahviller ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1379.13 – ...
Güne başlarken piyasalar
Borsa İstanbul’da satışlar hakimdi. Güne yatay başlangıç yapan endekste ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri