Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
22 Eylül 2021 Çarşamba - 14:07

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi % 0.45 değer kaybederek günü 1.385,61 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 12,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi % 0.45 değer kaybederek günü 1.385,61  puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 12,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,69 ile ulaştırma, en fazla kaybettiren % 2,30 ile metal, ana sanayi oldu. Usd/Try ise önemli kararlar öncesi dün bir miktar satıcılı seyretti. Butün dünya bugün Fed’den gelecek faiz kararına kitlenmiş durumda.  Fed’in tahvil alım programını azaltıp azaltmayacağı (tapering)  yada bu yönde nasıl bir mesaj vereceği özellikle gelişmekte olan ülkelerde sert yansımalara sebep olabilir. Tapering yapılması halinde küresel borsalarda yaşanacak satış eğilimi BİST100’de zaten mevcutta bulunan satışları sertleştirebilir. Özellikle bankacılık endeksinde aşağı yönlü desteklerin kırılmasıyla bankacılık sektörü öncülüğünde borsanın aşağı yönlü yapıda olduğunu günlerdir uyarıyoruz. Bugün yine bankacılık endeksinin (XBANK) 1234 desteğini kırıp kırmayacağını takip edeceğiz. Bu seviyenin kırılmaması halinde tepki alımları izlenebilir. Ancak bu seviyenin kırılması borsada  daha sert satışı getirebilir. Çin gayrimenkul şirketi  Evergrande’nin Perşembe günü olan tahvil ödemelerini zamanında yerine getirip getirmeyeceği piyasada temerrüde düşüp düşmeyeceği de şu anda borsalara olumsuz katkı yapıyor. Usd/Try’ye baktığımızda ise 8.60 üzerinde  yeni tarihi rekor seviyelere doğru ataklar görülebilir. Fed eğer tapering yapar ise doların küresel bazda sert değer kazanabileceğini söyleyebiliriz. Ancak Fed’in bu kararını önümüzdeki aylara bırakması halinde ise kurun 8.60’ın altına inip inmeyeceğini takip edeceğiz.

Bugün yurtiçinde Eylül ayına ait tüketici güvenini takip edeceğiz. Ancak yurtiçi piyasaların gözü Fed faiz kararında olacak.

ABD:  Dün ABD’de konut  başlangıçları beklentilerin üzerinde 1.615 milyon adet artarken, Yapı Ruhsatları benzer şekilde beklentilerin üzerinde 1.728 milyon adet olarak gerçekleşti. Konut piyasasında güçlü toparlanma devam ediyor. ABD'de Demokratların çoğunlukta oldukları Temsilciler Meclisi, federal  hükümetin 3 Aralık'a kadar fonlanmasının yolunu açan ve federal borçlanma limitinin 2022 sonuna kadar askıya alınmasını öngören tasarıya onay verdi. Bütçe tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nde 211'e karşı 220 oyla kabul edildi. Kongre'nin federal hükümetin kapanmasını önlemek için 30 Eylül'e kadar söz konusu bütçe tasarısını onaylaması gerekiyor. Dün dolar endeksi hafif satıcılı seyrederken  ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde oynaklık yüksekti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri kritik Fed faiz kararı öncesi % 1.33 seviyelerinden işlem görüyor. ABD borsaları da günü karışık kapattı. Fed kararı öncesi satış eğilimini güçlendiren endekslerde dün kapanışa yakın tepki alımları görüldü.

Bu akşam piyasalar tamamen Fed faiz kararına  kilitlenmiş durumda. Fed’in faizleri değiştireceğini düşünmüyoruz. Ancak piyasalar Fed’in 120 milyar dolar olan tahvil alım programında bir değişiklik yapıp yapmayacağını bekliyor. Bu yıl bitmeden tahvil alım programında  azaltım yapılması planlansa da piyasalar zamanlama konusunda 2’ye bölünmüş durumda. Biz bu akşam Fed’in tahvil alım programını azaltacağını düşünsekte ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin % 1.37 seviyesini henüz kırmaması bir soru işareti oluşturmuş durumda. Eğer Fed tapering yapar ise dolar endeksinde artış, 10 yıllık tahvil faizlerinde artış  yaşanması beklenirken borsalarda ve dolar karşıtı paritelerde düşüş yaşanması beklenmekte. Fed’in tapering kararının en çok etkilemesini beklediğimiz paritelerden biri de altın fiyatları olacaktır. Altın fiyatlarında tapering ile düşüş beklentimiz devam ediyor. Burada takip edeceğimiz nokta ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin kritik eşik olan % 1.37 seviyesini geçip geçmeyeceğidir. Eğer bu seviye kırılırsa altında sert düşüşler görülebilir. Bu seviyenin kırılmaması altın fiyatlarını yukarı itmeye devam edebilir. Fed’in sadece tapering yapıp yapmayacağı önemli değil. Fed ayrıca bu akşam faiz projeksiyonlarını yayınlayacak. Büyüme, enflasyon, işsizlik ve geleceğe yönelik faiz beklentilerini yayınlayacaklar. Burada yapacakları revizeler ve Fed Başkanı Powell’ın vereceği mesajlar piyasalarda bu akşam oynaklığın artmasına neden olabilir. Ayrıca bakacağımız bir diğer nokta ise dolar endeksinin 93.44 seviyesini kırıp kırmayacağı olacaktır. Bu seviyenin kırılması halinde küresel bazda doların güçlendiğini görebiliriz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dolar endeksinin 93.44 seviyesini kıramaması Eur/Usd paritesinin de kritik destek bölgesi olan 1.17’den dönmesini sağladı. Paritede aşağı yönlü baskı devam ediyor. Doların küresel bazda güçlenmesi ile satışların devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak Fed faiz kararından çıkacak sonuçlar piyasada ana belirleyici olacaktır. Eur/Try ise 10.05’i kırmasının ardından yükseliş eğilimine devam ediyor. Avrupa borsaları da küresel piyasalara ayak uydurarak Fed’in taperinge gidebileceği endişeleri ve Çinli dev gayrimenkul şirketi Evergrande’nin borcunu ödeyemeyecek durumda olmasının yarattığı belirsizlik nedeniyle satış baskısını sürdürürken dün Avrupa borsalarında tepki alımı görüldü ve günü alıcılı tamamladı. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Euro Bölgesi'nde enflasyonun Kasım ayında yüzde 3,4-3,5 civarında tepe yapabileceğini söylerken ücret artışları bu yıl enflasyonda yaşanan yükselişe bağlamaya karşı olduğunu, böyle bir durumun enflasyonda hali hazırda ekonominin yeniden  açılmasından kaynaklı, geçici olarak görülen yükselişi kalıcı bir hale dönüştürebileceğini ifade etti.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin. Piyasalar Fed faiz kararına kitlenmiş durumda.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1381 seviyesinin altında önce 1370 ve arkasından 1359 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1395 direncinin kırılması halinde önce 1403 ve arkasından 1412 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1521 seviyesinin kırılması halinde önce 1531 ve arkasından 1547 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1503 desteğinin altında önce 1485 ve arkasından 1468 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.6190 seviyesinin kırılması halinde önce 8.5880 ve arkasından 8.5390 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.6710 direncinin üzerinde önce 8.7290 ve arkasından 8.7900 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1767 seviyesinin altında önce 1745 ve arkasından 1705 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1782 direncinin kırılması halinde önce 1794 ve arkasından 1834 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ALMAD ALTINYAĞ MADENCİLİK - Şirketin Tekirdağ Malkara’da bulunan 22.500 m 2 ’lik maden sahasının TMSF’den ihale yoluyla 1,0 milyon TL’ye satın alınmasına karar verildiği açıklandı.

#ATAGY ATA GMYO - Kobirate tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notunun (KR) BBB+, Kısa Vadeli Ulusal Notunun (KR) A-3, not görünümlerinin ise Negatif olarak belirlendiği açıklandı.

#AKFGY AKFEN GYO - Ocak - Ağustos döneminde kira gelirlerinin euro bazında %126, TL bazında ise %194 oranında arttığı açıklandı.

#ASELS ASELSAN - Şirketin kısa bir süre içerisinde yurtiçinde büyük bir sözleşme imzalayacağı medyada yer aldı.

#CEMTS ÇEMTAŞ - Teşvik Belgesi’nin 2 yıl süreyle uzatılması için Bakanlığa başvuru yapıldığı açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK SANAYİ - Ankara Kahramankazan’daki 6.000 m 2 ’lik fabrika binasının 14 milyon TL’ye satın alındığı açıklandı.

#HEKTS HEKTAŞ - Balıkesir Manyas’ta 40.336 m 2 alan içinde, yıllık kapasitesi ilk etapta 50.000 ton olan Pet Mama üretim tesisi kurulması için gerekli çalışmalara başlandığı açıklandı.

#IHLAS İHLAS HOLDİNG - Şirket tarafından Avcılar'da yapılması planlanan Bizim Evler projesine ilişkin ÇED Sürecinin başladığı medyada yer aldı.

#ITTFH İTTİFAK HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı Selet’in üretim faaliyetlerine son verilmiş olan yumurta ve yem üretim tesislerinde bulunan canlı hayvan, hammadde ve sarf malzemelerinin Tekkeli Gıda’ya 11,8 milyon TL’ye satıldığı açıklandı.

#KERVN KERVANSARAY YATIRIM HOLDİNG - Şirkete ait Tekne'nin yıllık 1,2 milyon TL’ye BSJ Tekstil’e kiraya verilmesine karar verildiği açıklandı.

#KGYO KORAY GYO - Beşiktaş’taki 16.409 m²’lik Kargir İş Hanı’ndaki bağımsız bölümün 9,3 milyon TL’ye satın alındığı açıklandı.

#KRVGD KERVAN GIDA - Şirketin %100 bağlı ortaklığı Tornellon Investments tarafından %64,93'ü satın alınan ZPC Otmuchow’in bağlı olduğu Polonya sermaye piyasaları regülasyonları sebebiyle Tornellon Investments'ın pay oranını %66'ya tamamlamak amacıyla zorunlu çağrıya gidildiği açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - Moody's tarafından şirketin Uzun Vadeli Kredi Notunun ve görünümünün teyit edildiği açıklandı.

#TDGYO TREND GMYO - Bursa'nın Nilüfer’deki 23.490 m 2 ’lik arsanın 47,8 milyon TL bedelle satıldığı açıklandı.

#TRILC TURK İLAÇ VE SERUM - Turkfleks marka serumlarının yurtiçi özel hastane pazarında satış ve dağıtımını yapmak üzere Zirve Pharma Ecza Deposu ile tek yetkili satıcılık sözleşmesi imzalandığı, sözleşme kapsamında finansallara 120 milyon TL etkisi olmasının planlandığı açıklandı.

#KIMMR KİM MARKET - Şirket payları Borsa'da bugün işlem görmeye başlayacak.

#MAREN MARGÜN ENERJİ - Şirket payları Borsa’da Satış yöntemi ile bugün ve yarın halka arz edilecek.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
OECD: Çin’in bu yılki ekonomik büyümesi yüzde 8.5 olacak
 
İşte ek tercih döneminin avantajlı bölümleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'ye 1,3 GW'lık güneş enerjisi projeleriyle güç verecek
GE Yenilenebilir Enerji bugün Kalyon tarafından Türkiye'deki 270 MW’lık ...
Günün odak noktasında Fed var
Hem yurt içi hem de yurt dışı piyasaların uzun süredir odaklandığı Fed ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi ...
 
Tüm Avrupa’da tüketici elektrik fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor
Elektrik faturaları ve Ekim ayında beklenen elektrik zammı, gündemdeki ...
Altın güçlü kalmayı başardı
Piyasalar oldukça sert satıcılı bir haftaya başlarken, altın ise güçlü ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftanın son ...
 
Ekonomik gelişmeler
2021 GSYH beklentisi ise %6’dan %8.2’ye, 2022 dönemi içinde %4’ten %4.2’ye yükseldi.
Kıymetliler açısından zorlu hafta geride kald
Altın geçtiğimiz hafta satıcılı seyir neticesinde son bir ayın en düşük ...
Toyota otomotiv sanayi Türkiye’ye ihracat şampiyonu ödülü
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, gerçekleştirdiği üretim ve ihracat rakamlarıyla ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri