Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
20 Eylül 2021 Pazartesi - 13:03

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftanın son işlem gününde % 0.10 düşerek 1.424,04 puandan tamamlarken işlem hacmi 12.8 milyar TL olarak gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftanın son işlem gününde % 0.10 düşerek 1.424,04 puandan tamamlarken işlem hacmi 12.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde Fed’in tapering süreci yaklaştıkça bankacılık endeksinden çıkışların yoğunlaştığı görüldü. Usd/Try ise kritik eşik olan 8.60’ı kırarak yeni bir yükseliş başlatmış oldu.  Haftasonu İngiltere’de hükümet, koronavirüs kısıtlamaları kapsamında seyahat listesini güncelleyerek Türkiye'nin kırmızı listeden çıkarıldığını duyurdu. Türkiye, Mayıs ayından bu yana yüksek riskli olarak gruplandırılan kırmızı listedeydi.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Yurtdışında gözler Çarşamba günü Fed faiz kararına odaklanmışken yurtiçinde de Perşembe günü yapılacak olan TCMB faiz kararına odaklanılmış durumda. Piyasalar yurtiçinde faiz indirimi yapılıp yapılmayacağına dair ikiye bölünmüşken biz mevcut şartlarda hele Fed’in taperinge gittiği bir dönemde faiz indirimi yapılamayacağını her fırsatta söylüyoruz.  Fed, şayet beklediğimiz gibi 22 Eylül’de bir tapering açıklarsa dolar küresel bazda değer kazanmaya devam ederken yeni tarihi zirvelere şahit olma potansiyelimiz yüksek. Bu çıkışlar genel itibariyle bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde yaşanacağından BİST100’de de satışların devam etmesini bekliyoruz.

ABD:  Dün ABD’de Michigan tüketici güveni beklentilerin altında 71.0 puana gerilerken Michigan enflasyon beklentisi ise % 4.7 olarak açıklandı. Enflasyonda son ay gerileme görsekte hedefin oldukça üzerinde bulunması hala ABD ekonomisinin yavaşlamasına ihtiyaç olduğunu gösterirken istihdamda sınırlı da olsa toparlanma devam ediyor.  Bu da taperingin çok yaklaştığını bize göstermekte. 22 Eylül’de Fed’in taperingi başlatacağını düşünüyoruz. Bu beklenti ile dolar küresel bazda değer kazanmaya devam ederken ABD 10 yıllık tahvil faizleri Cuma günü bizim için kritik olan % 1.37 seviyesini denedi. Ancak henüz bu seviyenin kırılamadığını görüyoruz. Bu seviyenin kırılmasıyla piyasada daha güçlü bir dolar ve tahvil faizi beklerken bu durum riskli varlıklardan kaçışı hızlandırarak borsalarda satış başlatabilir. Ayrıca küresel bazda doların güçlenmesi aynı zamanda altın ve gümüş fiyatlarında aşağı yönlü baskının daha da artmasını sağlayacaktır. Her fırsatta altında satışların ağırlıklı olduğunu ve Fed’in tapering sürecinde tahvil faizlerinde yaşanacak yükselişlerin altın fiyatlarını aşağıya çekeceğini vurguluyoruz. Bu görüşümüzde bir değişiklik yok. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bir kez daha Kongre'ye çağrı yaparak  federal borçlanma tavanının artırılmasını istedi. Yellen, WSJ'ye yazdığı makale ile yaptığı çağrıda, ABD'nin temerrüde düşmesi halinde tarihi bir finansal krizin tetikleneceğini savundu. ABD'de Biden ile görüşmesinde 3,5 trilyon dolarlık harcama paketi konusunda bir orta yol bulamayan Senatör Joe Manchin'in Kongre'nin bu paketi oylamasını erteletmeye çalıştığı haftasonu basına yansıyan bilgiler arasındaydı.

Bugün ABD’de NAHB konut fiyat endeksinin 74 puan açıklanması beklenirken gözler tamamen Çarşamba akşamı Fed’den gelecek faiz kararına çevrilmiş durumda. Piyasada güçlü dolar ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş beklentimiz devam ediyor.  ABD endeksleri de kritik Fed  faiz kararı öncesi kritik destek bölgelerini kırması oldukça dikkatimizi çekti.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde gelen verilerde Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programını sonlandırmak için yakından takip ettiği enflasyon verilerini izledik. Euro Bölgesi’nde de enflasyonda artış hızlı yavaş olsa da % 3.00’e yükselen enflasyonun yansımalarını izleyeceğiz. Muhtemelen Avrupa Merkez Bankası tahvil alım programları PEPP ve TLTRO’yu azaltmak için Fed’in adım atmasını bekleyecektir. Bu bağlamda Aralık ayındaki toplantıda bu kararlar değerlendirilebilir. Euro Bölgesi'nde yıllık TÜFE beklentiler dahilinde % 3,0 açıklanırken, Aylık bazda TÜFE benzer şekilde beklentiler dahilinde % 0,4 artış gösterdi. Aralık 2011'den bu yana enflasyon en yüksek değere ulaştı. Euro Bölgesi'nde yıllık Çekirdek TÜFE beklentiler dahilinde % 1,6 açıklanırken, Aylık bazda Çekirdek TÜFE benzer şekilde beklentiler dahilinde % 0,3 artış gösterdi. Çekirdek TÜFE, Temmuz 2012'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. ECB YÖnetim Kurulu Üyesi Martins Kazaks, korona virüs nedeniyle yeni bir şok olmaması halinde Euro Bölgesi'nde enflasyonun tahmin edilenden yüksek gerçekleşebileceğini söylerken ayrıca mevcut ortamda destekleyici para ve maliye politikalarını halen ihtiyaç olarak gördüğünü vurguladı. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve İrlanda MB Başkanı Gabriel Makhlouf, Euro Bölgesi'nde aşırı yüksek enflasyon görülmesi korkularının şu an itibariyle abartılı olduğunu savundu. Küresel bazda dolar endeksinin güç kazanmasının ardından paritede aşağı yönlü eğilim devam ediyor.  Eur/Usd’de satışların hızlanabileceğini düşünüyoruz. Yükselişler satış fırsatı yaratabilir. Eur/Try ise 10.05 seviyeni kırmasının ardından sert yükselişe geçti ve bu eğilimini sürdürmekte. 10.05 seviyesi kırılmadıkça yükseliş baskısı devam edebilir. Avrupa  borsaları Cuma gününü satıcılı kapatırken Fed’den tapering beklentileri borsalarda satışa sebep oluyor.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin. Piyasalar Çarşamba gününe kilitlenmiş durumda.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1409 seviyesinin altında önce 1402 ve arkasından 1394 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1427 direncinin kırılması halinde önce 1434 ve arkasından 1442 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1547 seviyesinin kırılması halinde önce 1553 ve arkasından 1565 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1527 desteğinin altında önce 1516 ve arkasından 1500 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.6900 seviyesinin kırılması halinde önce 8.6500 ve arkasından 8.6230 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.7380 direncinin üzerinde önce 8.7900 ve arkasından 8.8730 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1747 seviyesinin altında önce 1742 ve arkasından 1732 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1755 direncinin kırılması halinde önce 1767 ve arkasından 1777 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ALKIM ALKİM KİMYA –Potasyum Sülfat Yatırımının komple montajının tamamlandığı, test ve devreye alma çalışmalarının başlandığı açıklandı.

#ANSGR ANADOLU SİGORTA – Ocak – Ağustos döneminde prim üretimi %24,26 artışla 6,35 milyar TL’ye yükseldi.

#BEYAZ BEYAZ FİLO – Saha Kurumsal tarafından şirketin Uzun Vadeli Kredi derecelendirme Notunun (TR) A, Kısa Vadeli Kredi Derecelendirme Notunun (TR) A1, not görünümlerinin ise Stabil olarak belirlendiği açıklandı.

#BOBET BOĞAZİÇİ BETON – Kadıköy’deki ek mobil  hazır üretim tesisinin mevcut projedeki işin bitmesi sebebi ile kapatılmasına karar verildiği açıklandı.

#EDIP EDİP GAYRİMENKUL – JCR Avrasya tarafından şirketin bağlı ortaklığı Edip UGM’nin uzun vadeli ulusal notunun "BB (Trk),  kısa vadeli ulusal notunun B (Trk), görünümlerinin ise Stabil olarak belirlendiği açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK - Şirket ile Pfiffner Transformatör arasında Ankara'da bulunan üretim tesisleri kurulacak GES Üretim Tesisi için 0,45 milyon dolar ve 0,18 milyon euro tutarlı sözleşme imzalandığı açıklandı. Şirket ile TEİAŞ. arasında 19,8 milyon TL bedelli İtm-371 Ref. 154kv Acıpayam Tm Tevsiat (Denizli) Yapım İşi" kapsamı için sözleşme imzalandığı açıklandı.

#HEKTS HEKTAŞ – JCR Eurasia t arafından şirketin Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal notların ve görünümlerinin teyit edildiği açıklandı.

#IZMDC İZMİR DEMİR ÇELİK – Şirketin bağlı ortaklığı İzdemir Enerji’nin sermayesinin 390 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkarılmasına ve rüçhan haklarının kullanılarak şirket sermayesindeki payının  % 82,76’den % 85,44’e yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#MAREN MARGÜN ENERJİ – Şirket payları Borsa’da Satış yöntemi ile 22 – 23 Eylül’de halka arz edilecek.

#MTRKS MATRIKS – Şirketin iştiraki Tensor Trades’ın sermayesindeki %20 orana karşılık gelen 10.000 adet payın 10.000 TL devredildiği açıklandı.

#RYGYO REYSAŞ GYO – Sermaye artırımından 254,9 milyon TL fon girişi sağlandığı açıklandı.

#TRILC TURK  İLAÇ VE SERUM – Çocuk Felci Aşısı ürününü İran'da satış,  dağıtım ve pazarlama hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için ABAY Ecza Deposu tam yetki ile yetkilendirildiği 10.000.000 doz OPV aşısı için ilk siparişin 11,5 milyon TL bedelle onaylandığı açıklandı.

#VKGYO VAKIF GMYO – Şirket ile JCR Avrasya arasında Kredi Değerliliğinin Derecelendirmesi amacıyla sözleşme imzalandığı açıklandı

#YEOTK YEO TEKNOLOJİ –- Borsa tarafından şirket paylarına 19 Ekim’e kadar açığa satış, kredili işlem yasağı ve emir değiştirme tedbirleri getirildi. Şirket ile Mapa İnşaat arasında bugün Moğolistan'daki İleri Düzey Su Arıtma Tesisi Projesi kapsamında bulunan elektrik ve otomasyon işlerinin anahtar teslim yapılması için 10,7 milyon dolarlık sözleşme imzalandığı açıklandı. Aracı Kurumu ile fiyat istikrarı işlemlerinin sona erdiği, fiyat istikrarı işleminin gerçekleştirilmediği açıklandı.


#ENJSA ENERJİSA – Şirket ile Saha Kurumsal arasında 2 yıl süreli Kredi Derecelendirme Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#BFREN BOSCH FREN – Yönetici Sorumluluk Sigortası yaptırıldığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Çinlilerin Güz Ortası Bayramı’nın galası, ilk kez tüm dünyada canlı izlenebilecek
 
Çocuğunuz covid mi grip mi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
2021 GSYH beklentisi ise %6’dan %8.2’ye, 2022 dönemi içinde %4’ten %4.2’ye yükseldi.
Kıymetliler açısından zorlu hafta geride kald
Altın geçtiğimiz hafta satıcılı seyir neticesinde son bir ayın en düşük ...
Toyota otomotiv sanayi Türkiye’ye ihracat şampiyonu ödülü
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, gerçekleştirdiği üretim ve ihracat rakamlarıyla ...
 
TCMB: Toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar USD’ye çıkarıldı
TCMB’den yapılan açıklamaya göre, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler ...
Altın perakende satışları sonrası sert kayıp yaşadı
Altın dünkü seansta yüzde 2’nin üzerinde kayıp yaşayarak son 1 ayın en düşük seviyesini kaydetti.
TCMB faiz düşürür mü?
Günlerdir aranan sorunun cevabı 23 Eylül Perşembe günü saat 14:00'da belli olacak.
 
Çin’li şirketin artan riski
8 Eylül'de TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası’nın odağını ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 0.42 değer ...
Global piyasalar Lagarde’ın açıklamalarına odaklandı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü, yüzde ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri