Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
21 Eylül 2021 Salı - 14:09

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1386.33 – 1407.67 arasında işlem gördü ve günü -1.94% değişimle 1391.91 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Hafta başlangıcı global ve yerel varlıklar nezdinde satış baskısının ciddi anlamda hissedilmesi şeklinde oldu. Takvim açısından yoğun bu dönemde risk iştahındaki zayıflama yatırımcıların güvenli liman arayışlarını bir adım öne çıkarırken, tahribatın nispeten sınırlı düzeylerde kalmasında ana faktör bize göre Amerikan dolarının genele yayılır şekilde değer kazanımı sergilemekteki isteksizliğiydi. Ancak, konunun bu noktada tam olarak kapandığını söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Bugün başlayacak ve yarın sona erecek olan FOMC toplantısından yansıyacak mesajlar kısa vadeli eğilimler üzerindeki etkisini sürdürecek.

Dün takip ettiğimiz varlık zayıflamalarının tek bir sebebi olduğunu düşünmüyoruz. Her ne kadar Çin’de takip edilen Evergrande borç krizi temel çıkış noktası gibi görünse de uzun zamandır yükseliş eğilimi içerisinde olan ve ara düzeltmelerde kayda değer bir geri çekilme göstermeyen global endekslerin diğer farklı sebeplerin de katalizör olması nedeniyle kar satışı isteklerini bir adım öteye taşıdığını düşünüyoruz. Nitekim S&P 500 endeksinde kapanışa yakın son 1 saat içerisinde gelen alımları ve DXY’nin günü %0.09’luk sınırlı yükseliş ile tamamlamasını da bu kapsamda değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Ancak, ihtiyatlı duruşun en azından bu hafta tamamlanana dek devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Yarın akşam Fed’in nasıl bir yönlendirmede bulunacağı ve hepsinden öte yatırımcıların bunu nasıl algılayacağına dair muamma henüz çözülmüş değil.

Değerlendirmemiz o ki, yerel varlıklardaki baskılanmanın tamamı yurt dışı piyasalardaki risk alma isteğindeki zayıflamadan kaynaklanmasa da önemli bir kısmının çıkış noktası bu sebepten dolayı. Liranın hafta başlangıcında henüz BIST’te vadeli piyasalar dahi açılmadan 8.72 bölgesine hareketlenmesini ve gün içerisinde 8.6481 düşük noktasını test etmesini de bu şekilde okumak yanlış olmayacaktır. FOMC’nin hemen sonrasında Perşembe günü gerçekleştirilecek olan PPK toplantısına dair beklentiler lira ve cinsinden değerlenen varlıkların negatif etkilenmesinde yurt dışı piyasalardaki fiyatlamaların yanında diğer önemli etken konumunda. Yine de sadece CDS’in 400bp üzerine hareketlenmesini tek başına negatif ayrışma olarak yorumlamak hata barındıracaktır. 20 Eylül günü gelişmekte olan ülkelerin tamamında ülke risk primleri benzer düzeylerde yükseldi ve yatırımcılardaki ihtiyat isteğini teyit etti.

Piyasalar

Haftanın ilk işlem gününde Asya’da tatil nedeniyle kapalı olan piyasalardan Japonya grubu bugün itibarıyla yeniden fiyatlama arenasına geri dönüş yaptı ve –beklendiği şekilde- %2 civarı değer kaybı ile yoluna devam etmekte. Açık olan piyasalardan Hong Kong’da ise zayıflamanın ivmesinde düşüş söz konusu. Vadeli ABD endeksleri ise spottaki kapanışın son 1 saati içerisindeki geri dönüş isteğini teyit eder şekilde nispeten olumlu bir fiyatlama eğiliminde. Fed toplantısı öncesinde majör bir geri dönüş beklememekle birlikte bugünün dünden daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. Yerel varlıklar cephesinde de sınırlı-olumlu bir yaklaşım gözlenebilir. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.36 ile tamamlarken, BIST 100 endeksinde kapanış %1.94 düşüşle 1391 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +18bp ile %17.33 olurken, ülke risk primi %4.4 yükseldi ve 404bp ile takip edildi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-2.11, FTSE 100 %-0.86, DAX %-2.31 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-2.54 ile günü sonlandırırken, işlem hacimleri bölge genelinde son 5 gün ortalamalarının ciddi anlamda üzerinde gerçekleşti. Amerika kıtası işlemlerinde gün boyunca vadeli endekslerin işaret ettiği negatif tablo spot fiyatlamalara da yansıdı. Dow Jones %-1.78, S&P 500 %-1.70 ve Nasdaq %- 2.19 düzeyinde performans sergilerken; Bovespa %-2.33, Merval ise %-6.21 ile takip edildi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları satıcılı seyrin devam etmesiyle birlikte nispeten ivme kaybetmiş durumda. TSİ 08.30/ NKY 225 %-1.74 ve Hang Seng %-0.37 ile takip edilirken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4767 ve sınırlı yuan değerlenmesine işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1382-1369 seviyeleri destek, 1416-1440 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.60-8.53 destek, 8.68-8.80 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Almanya seçimlerinde muhtemel SDP zaferi kısa vadede EUR+ eğilimi destekleyebilir. EURUSD paritesinin 1.17-1.20 bandında dalgalanmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1700-1.1670 destek, 1.1750-1.1800 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, Küresel İnovasyon Endeksi’nde 12’nci sıraya yükseldi
 
Pandemi uykumuzu da kaçırıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüm Avrupa’da tüketici elektrik fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor
Elektrik faturaları ve Ekim ayında beklenen elektrik zammı, gündemdeki ...
Altın güçlü kalmayı başardı
Piyasalar oldukça sert satıcılı bir haftaya başlarken, altın ise güçlü ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftanın son ...
 
Ekonomik gelişmeler
2021 GSYH beklentisi ise %6’dan %8.2’ye, 2022 dönemi içinde %4’ten %4.2’ye yükseldi.
Kıymetliler açısından zorlu hafta geride kald
Altın geçtiğimiz hafta satıcılı seyir neticesinde son bir ayın en düşük ...
Toyota otomotiv sanayi Türkiye’ye ihracat şampiyonu ödülü
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, gerçekleştirdiği üretim ve ihracat rakamlarıyla ...
 
TCMB: Toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar USD’ye çıkarıldı
TCMB’den yapılan açıklamaya göre, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler ...
Altın perakende satışları sonrası sert kayıp yaşadı
Altın dünkü seansta yüzde 2’nin üzerinde kayıp yaşayarak son 1 ayın en düşük seviyesini kaydetti.
TCMB faiz düşürür mü?
Günlerdir aranan sorunun cevabı 23 Eylül Perşembe günü saat 14:00'da belli olacak.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri