Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Tüketici hakem heyetleri 4 ayda 1,9 milyar liralık uyuşmazlığı karara bağladı
Tüketici hakem heyetleri 4 ayda 1,9 milyar liralık uyuşmazlığı karara bağladı
Diyarbakır merkezli 8 ilde “Mahzen-39” operasyonu
Diyarbakır merkezli 8 ilde “Mahzen-39” operasyonu
Bakan Yumaklı: Samsun İlkadım’da mesai arkadaşlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum
Bakan Yumaklı: Samsun İlkadım’da mesai arkadaşlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum
428 hekim yan dal uzmanlığı eğitimine başlıyor
428 hekim yan dal uzmanlığı eğitimine başlıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah’ı resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah’ı resmi törenle karşıladı
HABERLER>EKONOMİ
19 Mart 2021 Cuma - 21:18

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararındaydı. TCMB beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artırımına giderken faizleri % 17.00’den % 19.00’a çıkarttı.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararındaydı. TCMB  beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artırımına giderken faizleri % 17.00’den % 19.00’a çıkarttı. Merkez Bankası yaptığı açıklamalarda 2021 yıldonu enflasyon hedefini dikkate alarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşuna kadar sıkı para politikasındaki duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ve bu beklentiler doğrultusunda faiz artırımına gidildiğini açıkladı. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapacaklarını da kaydeden TCMB böylelikle 6 Kasım’dan bu yana sürdürdüğü güçlü Merkez Bankası imajını da sürdürerek piyasalara olumlu mesaj vermeye devam etti. Karar sonrası Türk Lirası’da güçlenme görülürken kurlarda aşağı yönlü baskı artmış oldu. Merkez Bankası yaptığı açıklamalarda özellikle salgına bağlı kısıtlamaların yani yavaş yavaş kalkan yasaklarla cafe, restaurant, lokanta, hotel vb hizmet sektörüne bağlı işletmelerin açılmaya başlanmasıyla hizmet sektöründeki iyileşmenin artacağına ve bunun büyüme üzerinde pozitif etki yaratabileceğine işaret etti. Salgın döneminde yüksek kredi büyümesinin birikimli etkilerinin ve güçlü seyreden iç talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışların cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam edeceğini söyledi.  Kredi talebindeki artışın hala devam ediyor olması Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde  faiz artırımlarına devam edebileceğinin işaretini de verdi. Enflasyon noktasında Merkez Bankası, iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettirdiğinin altını çizdi.  Bu gelişmelerin ardından USD/TRY başta olmak üzere Türk Lirası’nda pozitif bir seyir izlenirken BİST100 endeksi her ne kadar faiz kararından ilk başta etkilenmese de faizin yarattığı baskı ve küresel gelişmelere bağlı olarak dünü % 0,72 düşüşle günü 1.550,93 puandan kapatırken işlem hacmi 28.4 olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,60 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise % 3,89 ile metal eşya, makina oldu.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Kurlarda sabah saatlerinde tepki alımları görülürken faiz artışının reel faizi iyileştirmesi ile önümüzdeki dönemde Türk Lirası’nın güçlenmesini bekliyoruz. Küresel borsalarda ise tarihi zirvelere görülen kar satışlarının BİST100 üzerinde de etkili olması beklenebilir.

ABD:  Dün ABD’de Philly Fed imalat endeksi beklentilerin oldukça üzerinde 51.8 puana yükselirken son 50 yılın en yüksek verisi olarak kaydedilirken haftalık İşsizlik başvuruları beklentiyi aşarak, 770K olarak gerçekleşti. Fed faiz kararı sonrası ABD  10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş devam ederken bugün tahvil faizlerinin % 1.70’e doğru gerilediğini izliyoruz. Fed’in orta vadede Enflasyonun geçici bir süre için % 2’nin üzerine doğru çıkabileceğini söylemesinin ardından enflasyon endişeleri ön plana çıkmaya başlarken riskli varlıklardan olan borsalarda satış hızlanıyor. ABD borsaları bu sebeple dünü satıcılı tamamladı. Enflasyon endişesinin ön plana çıkması aynı zamanda  kısa vadede  altın fiyatlarını yukarıya taşıyabilir.

Bugün ABD’de veri akışı sakin olacak.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Ancak piyasalar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Legarde’nin konuşmalarını takip etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi için kısa vadede ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini belirterek, ECB'nin tüm araçlarla gerekli ayarlamaları yapmaya hazır olduğunu söyledi. Legarde, ekonomik durumun genel olarak geçen yıla göre daha iyi göründüğüne, küresel talepteki toparlanma ve ilave mali önlemlerin Avro Bölgesi'ne katkı sağladığına işaret etti. Euro Bölgesi ekonomik görünümün kısa vadede koronavirüs salgını ve aşılamalardan kaynaklı "belirsizliklerle" çevreli olduğuna dikkati çeken Lagarde, "Yüksek korona virüs vaka oranları, mutasyonlu türlerin yayılması, kısıtlayıcı tedbirlerin uzatılması ve sıkılaştırılması, Euro Bölgesi ekonomik aktivitesini olumsuz etkilemeyi sürdürüyor." diye konuştu. Legarde ayrıca  büyüme tarafında bu yılın ilk çeyreğinde de daralma öngördüklerini söylerken 2021'de % 4, 2022'de % 4,1 ve 2023'te % 2,1 büyüme tahmin ettiklerini belirtti. Avrupa İlaç Ajansı (EMA)’nın, AstraZeneca'nın koronavirüs aşısının güvenli ve faydalarının risklerden fazla olduğunu bildirmesi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün destekleyici açıklamaları Avrupa borsalarının  pozitif kapatmasını sağladı. Eur/Try, TCMB faiz kararı sonrası düşerken Eur/Usd ise ABD 10 yıllık tahvil faizindeki artışın doları tekrar güçlendirmesiyle değer kaybetti.Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya’dan açıklanacak ÜFE verileri izlenecek.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1542 seviyesinin altında önce 1522 ve arkasından 1491 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1561 direncinin kırılması halinde önce 1579 ve arkasından 1590 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1627 seviyesinin kırılması halinde önce 1646 ve arkasından 1667 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1607 desteğinin altında önce 1587 ve arkasından 1568 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 7.3000 seviyesinin kırılması halinde önce 7.2330 ve arkasından 7.1590 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 7.4330 direncinin üzerinde önce 7.5000 ve arkasından 7.5810 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1734 seviyesinin altında önce 1728 ve arkasından 1719 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1742 direncinin kırılması halinde önce 1755 ve arkasından 1764 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#Naturelgaz ’ın  19.518.594 adet payının pay başına 8,50 TL fiyatla halka arzına SPK tarafından onay verildi.

#ARCLK ARÇELİK - Yurtdışında 1 milyar dolara kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#CIMSA ÇİMSA - 372 gün vadeli 100 milyon TL tutarında tahvil ihraç edildi.

#EGSER EGE SERAMİK - Şirketin Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın yaptığı değerlendirmede, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında Toprak ve Seramik Mamulleri Sanayi Meslek Grubunda Üretim ve Yatırımda Birincilik ödülleri ve plaket aldığı açıklandı.

#GUBRF GÜBRE FABRİKALARI - Şirket ile Petrol - İş Sendikası arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığı açıklandı.

#HALKB HALKBANK - New York İkinci Bölge Mahkemesi’nde devam eden temyiz davasında bankanın, ABD’de federal mahkemenin yargılama yetkisi olmadığını savunduğu medyada yer aldı.

#LINK LİNK BİLGİSAYAR - Ar - Ge Merkezi belgesi kapsamında Şirketten beklenen koşulların sağlanamayacağı anlaşıldığından Ar-Ge Merkezi belgesinin iptali talebiyle Bakanlığa başvuruda bulunulmasına karar verildiği açıklandı.

#MARTI MARTI OTEL / #MRGYO MARTI GMYO - Şirket ile Denizbank’ın borç yapılandırma görüşmelerinin olumlu şekilde ilerlediği açıklandı

#ORGE ORGE ENERJİ ELEKTRİK - Şirketin 2021 yıl sonu beklentilerinde, almayı planladığı yeni taahhüt işlerinin realize olması halinde, hasılatında %20, ortalama çalışan sayısında %20 seviyesinde bir artış, faaliyet karını mevcut seviyelerde olmasının beklendiği açıklandı. Şirketin İstanbul'da inşası devam etmekte olan Rumeli Hisarüstü - Aşiyan Füniküler Hattı Projesinin elektrik işlerine ilişkin 953.000 euro tutarındaki teklifinin kabul edildiği açıklandı.

#OSTIM OSTİM ENDÜSTRİYEL YATIRIM - Şirketin birincil piyasada satışa sunulan B grubu payların satış işleminin aracı kurum tarafından tamamlandığı, A grubu payların satış fiyatının 2,7714 TL'den şirket merkezinde talep toplama yöntemine göre satışa sunulacağı açıklandı.

#SNGYO SİNPAŞ - İstanbul Küçükçekmece’deki 30.000 m 2 ‘lilk gayrimenkulün Arı Finansal Kiralama’ya 11 milyon TL’ye satılmasına karar verildiği açıklandı.

#SNKRN SENKRON GÜVENLİK - Şirketin bağlı ortaklığı Senkron Bina Teknolojileri ile Barme Grup arasında Ocak’ta yapılan ticari sözleşme kapsamında, 2,0 milyon TL sözleşme bedeli üzerinden, 990.075 TL iş avansı tahsilatının yapıldığı açıklandı.

#SAHOL SABANCI HOLDİNG - SAHOL Enerji Grup Başkanı Zaimler tarafından Enerjisa Üretim ile beraber halka arz dahil bütün stratejik alternatiflerinin değerlendirileceği medyada yer aldı.

#SELEC SELÇUK ECZA DEPOSU - Medyada yer alan şirketin büyük ortağı Selçuk Ecza Holding’e kayyum atanmasının talep edildiğine yönelik haberler sonrası, şirket tarafından belirtilen davanın konusunun, Selçuk Ecza Holding kurucusu merhum Ahmet Keleşoğlu'nun varislerinin taraf olduğu, şahıslar arası bir dava süreci olduğu ve Şirketin tüzel kişiliğini ilgilendiren herhangi bir dava veya talep söz konusu olmadığı açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 4 milyar TL’den 5 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#TRILC TURK İLAÇ VE SERUM - Borsa tarafından şirket paylarına 16 Nisan’a kadar açığa satış, kredili işlem yasağı, emir toplama aşamalarında denge bilgisi yayının kısıtlanması ve emir değiştirme tedbirleri getirildi.

#TRILC TURK İLAÇ VE SERUM - Şirketin, IV Parenteral Solüsyonlarının Yemen Ülkesinde satış ve pazarlama haklarını içeren distribütörlük anlaşması imzalaması kapsamında, ilk yıl için alınan sipariş miktarının 1,5 milyon dolar tutarlı toplam 3.000.000 adet torba serum için yapıldığı açıklandı. Şirketin Turkfleks %3 sodyum klorür sudaki çözelti ve Turkfleks Teofilin 0,2G+4,5G/100ml IV infüzyon çözelti ürünleri için, TOBB tarafından düzenlenen yerli malı belgelerinin alındığı açıklandı. Şirketin HepB-Turk Pediyatrik 10 MCG/0,5 ml I.M Enjeksiyon için Süspansiyon içeren Flakon preparat ruhsat başvurusunun TİTCK) tarafından yapılan ön incelemeler sonucu uygun bulunduğu açıklandı.

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın

 

HİBYA HABER AJANSI

 
İŞKUR ile dede mesleğini sürdürüyor
 
Global piyasalarda azalan risk iştahı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk süt ürünleri ihracatında zirvenin yeni sahibi Çin
Çin'e süt ürünleri ihracatında yükseliş sürüyor. Türk süt ürünleri sektörü, ...
TCMB beklentilerin üzerinde 200 baz puan faiz artırımına gitti
TCMB dünkü toplantısında 100 baz puan faiz artırımı yönünde şekillenen ...
ABD ile Çin arasında gerilim artıyor
Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği Mart ayı ...
 
Merkez Bankası, politika faiz oranını 200 baz puan artışla %19 çıkardı
Para politikası kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale ...
Ekonomik gelişmeler
BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Bugün, piyasanın gözü saat ...
Ons altın ‘Güvercin’ FED ile havalandı
Dün yapılan FOMC toplantısı sonrasında FED, piyasa beklentisine paralel ...
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 0,96 artışla ...
Fed kararı takip edilecek
BIST100 endeksinde de gün içerisinde dar bir bantta yatay hareketler gözlenebilir (Ziraat Yatırım)
Fed öncesi algı pozitif
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 120,187,109 – tedaviye pozitif ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri