Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Tüketici hakem heyetleri 4 ayda 1,9 milyar liralık uyuşmazlığı karara bağladı
Tüketici hakem heyetleri 4 ayda 1,9 milyar liralık uyuşmazlığı karara bağladı
Diyarbakır merkezli 8 ilde “Mahzen-39” operasyonu
Diyarbakır merkezli 8 ilde “Mahzen-39” operasyonu
Bakan Yumaklı: Samsun İlkadım’da mesai arkadaşlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum
Bakan Yumaklı: Samsun İlkadım’da mesai arkadaşlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum
428 hekim yan dal uzmanlığı eğitimine başlıyor
428 hekim yan dal uzmanlığı eğitimine başlıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah’ı resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah’ı resmi törenle karşıladı
HABERLER>EKONOMİ
19 Mart 2021 Cuma - 11:38

ABD ile Çin arasında gerilim artıyor

Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısı ardından yayımlanan basın duyurusunda, banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı.

ABD ile Çin arasında gerilim artıyor

Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısı ardından yayımlanan basın duyurusunda, banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı. Banka piyasa beklentisi olan 100 baz puan üzerinde 200 baz puan artırıma giderken, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet devam ettirileceği vurgusu yapıldı. Banka, gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşmaya gidilebileceğini tekrarladı. Yeni işlem gününde, Japonya Merkez Bankası (BoJ) gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısı ardından yayımlanan metinde, banka piyasa beklentilerine paralel politika faiz oranında değişikliğe gitmedi ve %-0,10 olarak korudu. Yayımlanan notta, banka borsa yatırım fonları (BYF) için yıllık 6 trilyon hızla ve Japon gayrimenkul yatırım ortaklıklarında yıllık 90 milyar yenle alım yapma taahhütlerini kaldırdığını belirtirken, BYF'ler için yıllık 12 trilyon yen ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları için 180 milyar yen tavanlarını koruduğu açıklandı. Bankanın gerçekleştirdiği toplantısı ardından oynaklıkta kısmen artışlar görüldü. Küresel piyasalarda tahvil faizlerinde yaşanan yukarı yönlü eğilimin beraberinde enflasyon endişelerini gündeme getirmesi ile birlikte fiyatlama davranışları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görülüyor. ABD yönetimi dönemindeki ilk ABDÇin teması gergin başladı. Alaska'da düzenlenen görüşmelerde iki taraf birbirlerine yönelik farklı konularda sert eleştiriler getirdiği basında yer aldı. ABD ile Çin arasında yaşanan siyasi gerilim global piyasalar üzerinde risk iştahında azalışlara neden olduğu izleniyor.

Satır Başları:

? Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın dördüncü işlem gününü yüzde 0,72 değer kaybederek 1.550 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 28,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,21 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,65 değer kaybettiği günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,60 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise yüzde 3,89 ile metal eşya, makina oldu. Yeni işlem gününde, sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında karışık seyrin devam ettiği izleniyor. Borsa İstanbul’un yeni işlem gününe hafif alıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

? Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz gazında hedeflerinin 2023'te 10 milyon metreküplük ilk gazın çıkartılıp kullanılır hale gelmesi olduğunu belirtti. Bilgin, "Bunun için 10 tane kuyu açılacak” dedi. (Kaynak: Sabah)

? Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) yaptığı değerlendirmede; Fed'in varlık alım azaltmasının gelişen piyasalarda krize neden olmasını öngörmediklerini belirtti.

? Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısının güvenli ve faydalarının risklerden fazla olduğunu bildirdi

? Bugün yurtiçinde ve global piyasalarda veri trafiğinin zayıf olduğu görülüyor. Gün içerisinde, Rusya Merkez Bankası (CBR) faiz oranı kararı ve Avrupa Merkez Bankası üyesi Panetta’nın açıklamaları izlenecek.

BIST 100

Dün, BIST100 endeksi seansı 1551 puan seviyesinden tamamlamıştır. Endeks, bir önceki seans işlemlerinde en yüksek 1575 ve en düşük 1548 seviyesine gelirken günü % -0,72 kapatmıştır. Dünkü seansta endekste 28,35 milyar TL hacim görülmüştür.

Destek: 1545 - 1,540

Direnç: 1560 – 1565

Şirket Haberleri:

Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. (ORGE): 04.03.2021 tarihli açıklamamızda, Şirketimizin, İstanbul'da inşası devam etmekte olan Rumeli Hisarüstü - Aşiyan Füniküler Hattı Projesinin elektrik işlerine ilişkin 953.000 Euro+KDV tutarındaki teklifinin kabul edildiği ve İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu.

Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin Ekim 2021'de bitirilmesi planlanmaktadır.

Verusal Holding A.Ş. (VERUS): Şirketimiz Verusa Holding A.Ş.'nin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Galata Altın İşletmeleri A.Ş., T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ("MAPEG") tarafından açılan ruhsat ihalesinden; Balıkesir ili Bigadiç ilçesi'nde bulunan maden sahası ruhsat ihalesini kazanmış olup, 18.03.2021 (bugün) tarihi itibariyle bedeli peşin ödenerek ruhsatı satın almıştır.

Son alınan yeni ruhsatla birlikte Şirketimiz Verusa Holding A.Ş.'nin %100 oranında bağlı ortaklığı Galata Altın İşletmeleri A.Ş.'nin sahip olduğu maden sahası sayısı 18 adete yükselmiştir.

USDTRY

7,3240 seviyesinden güne başlangıç yapan Dolar kuru 7,3486 seviyesinde. Döviz kurunun güne alıcılı başladığı görülmüştür. USD/TRY için direnç 7,3700 destek seviyesi olarak izlenecektir.

Destek: 7,3100 - 7,2800

Direnç: 7,3700 - 7,3900

EURTRY

Sabahın erken saatlerinde 8,7370 seviyesinden işlem gören Euro, 8,7635 seviyesinde. Döviz kurunun güne alıcılı olarak başladığı görülmüştür. İzlenmesi gereken ilk direnç 8,7900 seviyesi olarak izlenecektir.

Destek: 8,7200 - 8,6800

Direnç: 8,7900 - 8,8100

EURUSD

1,1917 seviyesinden günün açılışını yapan EUR/USD paritesi şu saatlerde 1,1916 seviyesinden işlem görüyor. Paritenin güne alıcılı başladığı görülmüştür. Kur için direnç 1,1860 seviyesi olarak izlenecektir.

Destek: 1,180 - 1,1840

Direnç: 1,1940 - 1,1960

XAUUSD

.737 seviyesinden güne başlayan Ons Altın, 1.736 seviyesi civarında işlem görmekte. Değerli metalin, güne başlangıcını satıcılı yaptığı görülmüştür. Ons Altın için ilk destek 1.730 seviyesi olarak kullanılabilir.

Destek: 1.730 – 1.725

Direnç: 1.740 – 1.743

BRENT

Erken saatlerde 62,75 seviyesinden başlayan varil cinsinden Brent petrol sabah saatlerinde 63,02 seviyesinden alım satım görüyor. Brent petrolün güne satıcılı başlangıç yaptığı görülmüştür

Kaynak:İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 20 bin 049’a ulaştı
 
TCMB beklentilerin üzerinde 200 baz puan faiz artırımına gitti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası, politika faiz oranını 200 baz puan artışla %19 çıkardı
Para politikası kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale ...
Ekonomik gelişmeler
BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Bugün, piyasanın gözü saat ...
Ons altın ‘Güvercin’ FED ile havalandı
Dün yapılan FOMC toplantısı sonrasında FED, piyasa beklentisine paralel ...
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 0,96 artışla ...
Fed kararı takip edilecek
BIST100 endeksinde de gün içerisinde dar bir bantta yatay hareketler gözlenebilir (Ziraat Yatırım)
Fed öncesi algı pozitif
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 120,187,109 – tedaviye pozitif ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, yarın sona erecek Mart ayı FOMC toplantısı öncesinde ...
Piyasalar Merkez Bankalarının toplantılarına odaklanmış durumda
Çarşamba günü sona erecek Fed toplantısı ile perşembe günü gerçekleşecek ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Piyasa, TL’deki ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri