Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
26 Şubat 2021 Cuma - 11:09

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde Mart ayına ait açıklanan Türkiye ekonomik güven endeksi % 0,5 oranında azalarak 95.80 puan seviyesinde gerçekleşti.(Acar Menkul)

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE: Dün yurtiçinde Mart ayına ait açıklanan Türkiye ekonomik güven endeksi % 0,5 oranında azalarak 95.80 puan seviyesinde gerçekleşti. Tüketici güven endeksi ve perakende ticaret sektörü güven endeksinde artış görülürken; reel kesim, hizmet sektörü ve inşaat sektörü güven endeksinde bir düşüş görüldü. BİST100 endeksi sabah gelen alımlarının ardından yaşanan kar satışları ve hem küresel borsaların satış yaşamasına paralel aldığı karları geri vererek günü % 0,35 artışla 1.488 puandan kapattı. İşlem hacmi 32.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan menkul kıymet verilerine göre yabancı yatırımcıların borsadan çıkışı 5. haftasına ulaştı. Yabancı takas oranının da % 45’e düştüğünü izledik. Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda petrol fiyatlarının yanında tarımsal ürünler ve endüstriyel metaller olmak üzere enerji dışı emtia fiyatlarındaki artışın tüketici enflasyonu üzerine olumsuz etki yaptığı vurgulandı. Aynı paralellikte ÜFE’de artış kaydedildiği belirtildi. 3. çeyrekte iktisadi faaliyetlerin turizm bağlantılı kollar haricindeki hizmetler ve ticaret sektöründe oldukça canlı seyrettiğinin altı çizildi. Enflasyonist kaygıya dair endişeler borsalarda düşüşün başlamasını ve kurdaki yükselişi tetikledi.

Bugün yurtiçinde Ocak ayına ait ticaret açığı verileri açıklanacak. Dün gece ABD ve Asya borsalarının düşüşünün ardından bugün BİST100’de ki gerilemenin devamını ve kurlardaki yükselişin devamını bekliyoruz.

ABD: Dün ABD’de 2020 yılının 4. çeyreğine ilişkin büyüme verisi beklentilerin altında % 4,1 olarak açıklandı. ABD'de çekirdek dayanıklı mal siparişleri beklentilerin üzerinde % 1,4 artarak son 6 ayın en yüksek verisi olarak gerçekleşti. Dayanaklı mal siparişleri ise benzer şekilde beklentilerin üzerinde % 3,4 artarak 6 ayın en yükseğine çıktı. İşsizlik başvuruları beklentilerin altında 730K olarak pozitif açıklanırken, ABD’de istihdamda haftalık bazda toparlanma görüldü. Gece saatlerinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin % 1.60’a sıçraması küresel bazda dolara değer kazandırırken hisse piyasasında endişelere sebep olarak borsalarda sert satışların görülmesine yol açtı. Fed üyelerinden George, parasal teşvikleri geri çekmek için çok erken olduğunu söylerken Tahvil faizlerindeki yükselişin ekonomik görünüme dair olumlu beklentileri yansıttığını ifade etti. George ekonomide güçle toparlanma beklediğini de dile getirdi. Ancak George ek parasal teşviklerin belirsizliği arttırabileceği uyarısında da bulundu. Fed üyelerinden Bullard ise ABD'nin iyileşen büyüme görünümü ve artan piyasa tahvil getirileri, Fed‘in, aylık tahvil alımlarını azaltmaya yönlendirmeyeceğini savundu.

Bugün ABD’de kişisel gelirlerin aylık bazda % 9.4 açıklanması beklenirken kişisel harcamaların aylık bazda % 2.6 açıklanması öngörülmekte. ABD’li vatandaşların tasarruf eğilimine mi tüketim eğilimine mi yöneldiğini görmemiz açısından bu veriler piyasada belirleyici olabilir. Bunun yanında Chicago PMI’da ki beklenti 61.0 olurken, Michigan güven endeksinin 76.5 gelmesi tahmin edilmekte. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişle birlikte dolar endeksinde artış beklentimiz devam ederken dolar küresel bazda diğer para birimleri karşısında değer kazanabilir.

EURO BÖLGESİ: Dün Almanya’da açıklanan GFK tüketici güveni beklentilerin üzerinde pozitif olmasına rağmen -12.9 olarak açıklandı. Son aylarda azalan tüketici güveni 6. ayın sonunda bu düşüşünü sona erdirdi. Avrupa borsalarında da sert satışların yaşandığı görüldü. Euro Bölgesi’nde de enflasyonda yukarı yönlü hareketler tahvil faizlerini tetiklerken borsaların düşüşünü hızlandırmakta. Euro Bölgesi’nden yetkililer her ne kadar enflasyonun kalıcı olamayabileceğini ifade etsede kısa vadede bu yükseliş varlık sınıfları üzerinde etkili olmaya devam edecektir.

Bugün Euro Bölgesi’nde Fransa’da TÜFE ve büyüme verisi izlenecekken, İspanya’da da TÜFE ön planda olacaktır. Ancak ABD verileri bugünde piyasada belirleyici olmayı sürdürebilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1459 seviyesinin altında önce 1448 ve arkasından 1431 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek. 1522 seviyesinin üstüne çıkılmadıkça yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Yukarıda ise 1494 direncinin kırılması halinde önce 1510 ve arkasından 1522 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1582 seviyesinin kırılması halinde önce 1694 ve arkasından 1602 direnci test edilebilir. 1602 seviyesinin üstüne çıkılmadıkça yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Aşağıda ise 1557 desteğinin altında önce 1529 ve arkasından 1498 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında kanalın kırılmasıyla alış baskısının hız kazandığını görüyoruz.

Aşağıda 7.3320 seviyesinin kırılması halinde önce 7.2935 ve arkasından 7.2490 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 7.4320 direncinin üzerinde önce 7.4900 ve arkasından 7.5250 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında güçlü satış baskısı devam ediyor. 1753 seviyesinin altında önce 1740 ve arkasından 1710 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1774 direncinin kırılması halinde önce 1788 ve arkasından 1804 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#CRDFA CREDİTWEST FAKTORİNG - 167 milyon TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#DARDL DARDANEL - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 85 milyon TL’den 595 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#DERAS DERLÜKS DERİ - Şirketin %100 bağlı ortaklığı Vizyon Global ile Silver markasıyla ayakkabı boyası üreten Çığır Kimya arasında bayilik görüşmeleri için bir ön protokol imzalandığı açıklandı.

#DENGE DENGE HOLDİNG - Şirket iştiraki Fer Yapı’nın Almanya Hamburg’da 258.269 m 2 ’lik araziyi geliştirmek amacıyla 6,5 milyon euro bedelle satın alma konusunda IVG mbh ile anlaşma sağladığı ve Satış Vaadi Sözleşmesi imzalandığı açıklandı. Şirket sermayesinin %12,45’ini temsil eden 6.225.000 adet A grubu imtiyazlı paylarının 4.325.000 adedinin borsa dışında Erdal Kılıç tarafından satın alınması nedeniyle Erdal Kılıç’ın, Şirket’in diğer pay sahiplerine yönelik pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğünün yerine getirilmesi amacıyla 3,17 TL’lik zorunlu pay alım teklifine ilişkin hazırlanan pay alım teklifi bilgi formunun SPK tarafından olumlu karşılandığı açıklandı.

#DZGYO DENİZ GYO - Şirketin İstanbul Sarıyer’deki Le Chic Tarabya projesinin inşaat faaliyetlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen incelemeler sebebiyle ara verilmesi sonrasında, Bakanlık tarafından yürütülen incelemelerin tamamlandığı ve tamamlanmış proje inşaatının tamamlanarak iskan alındığı açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT - Şirket portföyünde yer alan arsa üzerinde geliştirilecek İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 1. Oturumun 9 Mart’ta yapılacağı açıklandı.

#FADE FADE GIDA - Şirket bünyesindeki Novada Menemen AVM’nin marka lisansının "Novada Menemen" ismi ile süresiz olarak tescil edildiği açıklandı.

#HALKB HALKBANK - 98 gün vadeli 303 milyon TL ve 98 gün vadeli 662 milyon TL tutarlarında bono ihraç edildi.

#GUBRF GÜBRETAŞ - Şirkete ait Söğüt Altın Madeni Projesi ile ilgili olarak, ÇED Başvuru Dosyası’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı e-ÇED sistemine yüklendiği ve proje için ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı.

#INTEM İNTEMA / #INVEO İNVEO YATIRIM HOLDİNG / #VAKFN VAKIF FİNANSAL KİRALAMA - VBTS kapsamında şirket paylarına 12 Mart’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

#MEGAP MEGA POLİETİLEN - Şirketin Adıyaman Besni OSB’deki fabrika yerleşkesinde 2021 Ekim ayında tamamlanması beklenilen aylık 900 ton işlem kapasiteli kumaş boya ve apreleme işi üzerine tesis kurulması ve 80 milyon TL maliyeti olacağı öngörülen yeni yatırım için 6. Bölge kapsamında yeni bir yatırım teşvik belgesi alınması için Alfa Global’e yetki verilmesine karar verildiği açıklandı.

#PAPIL PAPİLON - Şirket ile müşterisi arasında imzalanan sözleşme kapsamında 1,1 milyon dolar bedelli Biyometrik Okuma Cihaz ve Yazılımı ile 1,5 milyon TL iş ile ilgili sözleşme imzalandığı açıklandı.

#SAYAS SAY ENERJİ - Şirketin Kanada'da yerleşik Marmen Inc. ile yaptığı görüşmeler sonucunda onaylı tedarikçi olarak kabul edildiği, rüzgar kulesi iç aksamlarına ilişkin 1,3 milyon dolar tutarında bir teklif sunduğunun açıklanması kapsamında, teklifin onay ve kabul işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 9 bin 572’ye ulaştı
 
Piyasalarda bugün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa hız kesti
Güne sert alıcılı başlayan Borsa İstanbul’da kapanışa doğru kazançların ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1480 – 1520 arasında işlem aktivitesi ...
Ekonomik güven endeksi 95,8 oldu
Ekonomik güven endeksi Ocak ayında 96,2 iken, Şubat ayında %0,5 oranında ...
 
Fed, enflasyonda güvercin
Fed Başkanı Powell, para politikası sunumunda açıklamalarda bulunurken, ...
Satış baskısı sürüyor
Borsa İstanbul’da dün satış baskısı küresel hisse senetlerine paralel ...
Piyasalar denge arıyor
ABD tahvil faizlerindeki yükselişin piyasalardaki dengeleri bozması riskli ...
 
Altın haftaya güçlü bir başlangıç yaptı
Altın geçtiğimiz haftaya satıcılı geçirdikten sonra yeni haftaya toparlanma arzusuyla başladı.
Destek paketi beklentileri ve enflasyon endişeleri piyasaların takibinde yer alıyor
Teşvik paketi beklentileri, aşılama çalışmaları ve vaka sayılarındaki ...
Borsalar bugün alıcılı
Dün banka hisseleri önde olmak üzere BIST-30’da yaşanan satışın ardından ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri