Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
24 Şubat 2021 Çarşamba - 10:55

Piyasalar denge arıyor

ABD tahvil faizlerindeki yükselişin piyasalardaki dengeleri bozması riskli olarak kabul edilen varlıklara yönelimi limitlerken özellikle hisse senetlerinin destek bulmakta zorlandığını görüyoruz. (ÜNLÜ Menkul)

Piyasalar denge arıyor

ABD tahvil faizlerindeki yükselişin piyasalardaki dengeleri bozması riskli olarak kabul edilen varlıklara yönelimi limitlerken özellikle hisse senetlerinin destek bulmakta zorlandığını görüyoruz. Haftanın en önemli konu başlığı olarak öne çıkan yarıyıl sunumunda ise Fed Başkanı Powell, enflasyona ilişkin riskleri düşük bulduklarına işaret eden bir söylemle hedeflerin hâlâ uzağında olduklarını ve destekleyici para politikasını sürdüreceklerine vurgu yaptı. Aşılamaların ivme kazanmış olması ve federal hükümetin sağladığı kaynaklara rağmen ekonomi henüz tam olarak rayına oturmuş değil. Bu noktada Fed’in uzun bir süre daha faiz oranlarında değişiklik yapmaması ve destekleyici para politikasını sürdürmesi bekleniyor. Ancak enflasyon tahminlerindeki yükseliş bu noktada soru işareti yaratıyordu. Dolayısıyla tahvil faizlerinde son dönemde ciddi yükselişe yol açan enflasyona ilişkin risklerin yüksek olmadığına işaret eden açıklamalar Merkez Bankası’nın duruşunun değişmeyeceğini göstererek varlık fiyatları üzerindeki baskının kısmen azalmasını sağladı. Fed Başkanı bugün ise Temsilciler Meclisi’nde sunum yapacak ancak açıklamalar çok büyük ölçüde dünkü sunumun tekrarı niteliğinde olacağı için kayda değer bir etki yaratmayacağını tahmin ediyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul küresel görünümden negatif etkileniyor. ABD tahvil faizlerindeki yükselişin hisse senetlerinin geldiği seviyeleri sorgulatması ve teknoloji başta olmak üzere kimi sektörlerde yaşanan para çıkışı genele yayılan bir etki yaratarak küresel borsaları negatif etkiliyor. Bu duruma paralel olarak Borsa İstanbul kapanışı kısa vadede en önemli teknik seviye olarak gördüğümüz 1550 puanın belirgin şekilde altında yaptı. Teknik açıdan baktığımızda ise aylık bazda standart sapmalar arasındaki makasın önemli ölçüde daralmış olmasını yakın zamanda güçlü bir fiyat hareketinin başlayabileceği şeklinde yorumluyoruz. Bu noktada endeksin 1550 puanın üzerinde kapanışlar yapmayı başaramaması durumunda oluşması muhtemel çift tepe formasyonunun da risk yaratabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

EUR/USD sakin seyrediyor. Powell’ın yarıyıl sunumu öncesinde anlamlı bir değişim göstermeyerek 1,2150 seviyesinden çok fazla uzaklaşmayan EUR/USD sunumun ardından da aynı sakinliğini korudu. Seviyelerde anlamlı bir değişim olmadığı için teknik görünümün de önemli bir farklılığa işaret etmediğini söyleyebiliriz. Bu noktada, 1,2200 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. Bu noktanın aşılması daha güçlü bir parite görmemizi sağlayabilir. Ancak henüz bu yönde güçlü bir eğilim oluşmuş değil. Öte yandan makroekonomik veri tarafında Euro Bölgesi’nde TÜFE aylık bazda %0,2 yıllık bazda ise %0,9 oranında artış gösterdi. Verinin pariteye anlamlı bir yansıması ise olmadı.

TL direncini korumaya çalışıyor. Son dönemde gelişmekte olan ülke para birimleri arasında oldukça güçlü bir performans sergileyerek dikkat çeken TL içinde bulunduğumuz haftada ise ABD tahvil faizlerindeki yükselişe karşı en zayıf para birimleri arasında yer alıyor. Temel açıdan baktığımızda TCMB’nin net şekilde sıkı bir para politikası uyguluyor olmasının TL’yi desteklemeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak teknik açıdan baktığımızda ise 7,05 seviyesinin üzerinin sık sık test ediliyor oluşunun ve kapanışın bu seviyenin üzerinde yapılmasının kısa vadeli görünüm açısından risk yarattığını düşünüyoruz. Öyle ki, bu seviyenin üzerinde kalınması durumunda kurda yukarı yönlü eğilimin belirginleştiğini görebiliriz. Böyle bir senaryoda olası yükselişlerin 7,20 seviyesinin altında kalıp kalmayacağını izleyeceğiz.

Ons altın 1800 doların üzerinde tutunuyor. Küresel risk iştahındaki daralma ve enflasyon beklentilerindeki artış değerli metallerin son birkaç günde daha iyimser bir zeminde hareket etmesini sağlarken altının ons fiyatının 1800 doların üzerine yerleştiğini görüyoruz. Bu durum yukarı yönlü hareket etme eğiliminin de korunmasını sağlıyor. Ancak teknik açıdan daha güçlü bir momentuma işaret edeceğini düşündüğümüz seviyeler henüz aşılabilmiş değil. Dolayısıyla yukarıda sırasıyla 1818 ve 1839 dolar seviyelerini takip etmeyi sürdürüyoruz. Bu seviyelerin altında kalacak fiyat hareketleri görünümde anlamlı bir toparlanma olmasına izin vermeyecektir.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 9 bin 107’ye ulaştı
 
Satış baskısı sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın haftaya güçlü bir başlangıç yaptı
Altın geçtiğimiz haftaya satıcılı geçirdikten sonra yeni haftaya toparlanma arzusuyla başladı.
Destek paketi beklentileri ve enflasyon endişeleri piyasaların takibinde yer alıyor
Teşvik paketi beklentileri, aşılama çalışmaları ve vaka sayılarındaki ...
Borsalar bugün alıcılı
Dün banka hisseleri önde olmak üzere BIST-30’da yaşanan satışın ardından ...
 
Küresel piyasalar
Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları sabah saatlerinde alıcılı seyir ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BİST100’de Fitch'in görünüm revizyonu sayesinde yukarı yönlü ...
Haftanın odak noktasında FED var
Makroekonomik verilerin seyri, enflasyon beklentilerindeki artış, tahvil ...
 
Powell haftası
ABD ekonomisinde virüsün negatif etkileri özellikle istihdam dinamiklerini ...
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların odağında TCMB’nin faiz kararı vardı. Merkez, ...
TL Mevduat ve TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 12 Şubat haftasında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri