Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
11. Yargı Paketi Meclis Gündeminde
11. Yargı Paketi Meclis Gündeminde
Dışişleri’nden '15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü' Mesajı
Dışişleri’nden '15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü' Mesajı
İnşaat Üretiminde Yıllık Yükseliş Sürdü
İnşaat Üretiminde Yıllık Yükseliş Sürdü
Ücretli Çalışan Sayısı Ekimde 16 Milyonu Aştı
Ücretli Çalışan Sayısı Ekimde 16 Milyonu Aştı
Evde Bakım Yardımı Hesaplara Yatıyor
Evde Bakım Yardımı Hesaplara Yatıyor
HABERLER>GÜNDEM
15 Aralık 2025 Pazartesi - 12:22

İbrahim Aydemir: 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü’nü gururla kutluyoruz

Bugün kutlanan 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü, Türk dilinin bin yılı aşan yazılı hafızasını, ortak kültür iradesini ve tarihsel derinliğini dünya ölçeğinde yeniden görünür kılıyor.

İbrahim Aydemir: 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü’nü gururla kutluyoruz

Önceki dönem milletvekillerinden İbrahim Aydemir, 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü’nü Türk dünyası adına bir sevinç, bir idrak ve bir şükür günü olarak gördüklerini söyledi. Aydemir, bugün Türk dilinin yalnız geçmişinin değil, geleceğinin de kutlandığını vurguladı.

Bugünün neden önemli olduğuna işaret eden Aydemir, Aydemir, 15 Aralık’ın Türk dili açısından ilmî ve tarihî bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. 15 Aralık 1893’te Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen’in Orhun Yazıtları’nı çözerek bu metinlerin Türk dilinde yazıldığını dünyaya ilan ettiğini hatırlattı. Aydemir, bu tarihin Türk dilinin kadim, müstakil ve köklü bir yazı dili olduğunun tüm insanlığa kabul ettirildiği gün olduğunu değerlendirdi.

BUGÜN ORHUN YAZITLARININ DİLİYLE GURUR DUYULUYOR

Aydemir, bugün kutlanan Dünya Türk Dili Ailesi Günü’nün Orhun Yazıtları’nın taşıdığı anlamı daha güçlü biçimde hatırlattığını belirterek, Aydemir, bu yazıtların II. Doğu Türk Kağanlığı döneminde, milattan sonra sekizinci yüzyılın başlarında taşlara kazınmış bir medeniyet beyanı olduğunu vurguladı. Tonyukuk Yazıtı’nın 716–734 yılları arasında, Kül Tigin Yazıtı’nın 732’de, Bilge Kağan Yazıtı’nın ise 735’te yazıldığını da hatırlattı.

Bu metinlerin yalnız tarih sayfası olarak görülmediğini dile getiren Aydemir, Aydemir, Orhun Yazıtları’nın bugün de Türk milletinin aklını, ahlâkını ve devlet telakkisini diri tuttuğunu ifade etti. Bugün yapılan kutlamaların bu bilinçle anlam kazandığını söyledi.

15 ARALIK ORTAK KUTLAMA VE ORTAK SORUMLULUK GÜNÜDÜR

15 Aralık’ın artık dünya kültür takviminde yer aldığını belirten Aydemir, Aydemir, bu günün Türk dili konuşan topluluklar arasında gönül bağlarını güçlendirdiğini vurguladı. Bugünün aynı zamanda Türk dilini yaşatma, koruma ve gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğunu da hatırlattığını kaydetti.

Aydemir, 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü’nü Türk dünyasının her köşesinde aynı sevinçle kutladıklarını ifade etti.

 
11. Yargı Paketi Meclis Gündeminde
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydemir’den Bakan Yardımcısı Bülent Turan’a destek
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Bakan Yardımcısı Bülent Turan arasında ...
Vergi Mahkemelerinin Yargı Çevreleri Yeniden Düzenlendi
Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), bazı vergi mahkemelerinin görev ...
9 Üniversiteye Yeni Rektör Ataması Yapıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 üniversite için yeni rektör atamalarını gerçekleştirdi.
 
İbrahim Aydemir: Atsız’ın hak teslimi yapan duruşu milletimizin ruh kökünü hatırlatıyor
Aydemir, Atsız’ın hak teslimi yapan cesur kalemini, Gümüşhane’nin yetiştirdiği ...
2026 Hac Ek Kayıtları 18 Aralık’ta Sona Eriyor
2026 hac dönemine ilişkin kesin kayıt sürecinde boş kalan kontenjanlar ...
Balıkesir Sındırgı’da 4,9 Büyüklüğünde Deprem
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde saat 10.06’da 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
İbrahim Aydemir: Türkiye kendi ekonomi güvenliği stratejisini oluşturmalı
Aydemir, ekonomik gücün ulusal güvenliğin dayanağı olduğunu belirterek ...
İbrahim Aydemir: Veda Hutbesi insanlığın adalet ufkunu aydınlatan kadim rehberdir
Aydemir, İnsan Hakları Günü vesilesiyle Veda Hutbesinin çağları aşan adalet ...
Yılmaz:Krizler İnsan Haklarının En Zor Sınavı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, toplumda herkesin eşit koşullarda ...
 
ANKARA
YAZARLAR
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Orban’ın “Teşekkürü”: Türkiye’nin Tarihi Hatası
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Macaristan sonuna kadar Türk Yüzyılının arkasında
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Orban’ın ziyaretinin açılımları
Oylum Demiray
Oylum Demiray
GİRİŞİMCİLİK VE UZAY HAMLELERİ MİLLİ EKONOMİYİ GÜÇLENDİRİYOR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ritim ve Yön Arasında
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandilin Altındaki Karanlık
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog