Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
10 Haziran 2020 Çarşamba - 10:39

Yurt içinde işsizlik ABD’de enflasyon ve faiz kararı takip edilecek

Euro Bölgesi ekonomisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3,6 daraldı.(AHL Yatırım)

Yurt içinde işsizlik ABD’de enflasyon ve faiz kararı takip edilecek

Euro Bölgesi ekonomisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3,6 daraldı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve Euro Bölgesi'nin 2020 yılı ilk çeyrek büyüme verilerini yayımladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2020'nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3,6, 2019'un aynı dönemine göre de yüzde 3,1 azaldı. AB'de ise mevsimsellikten arındırılmış GSYH, bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3,2, 2019'un ilk çeyreğine göre de yüzde 2,6 düştü.

 

AMB'de deflasyon korkusu yeniden canlanıyor. Koronavirüs pandemisiyle birlikte artan deflasyon korkuları politika yapıcıların gelecekte vereceği daha fazla teşvik mücadelesinin sinyalini veriyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin yeniden akıllarına gelen deflasyon korkuları, Euro Bölgesi'nin daha fazla parasal teşvike ihtiyacı olup olmadığına ilişkin Christine Lagarde'ın vereceği savaşların şimdiden sinyalini veriyor. Avrupa'da 1930'lardan beri barış zamanında yaşanan en sert resesyonu tetikleyen koronavirüs pandemisi, zihinlerde fiyat ve ücretlerde Büyük Buhran dönemine benzer bir düşüşün görüntüsünü yeniden canlandırdı. AMB'nin geçen hafta acil varlık alım programını 1.35 trilyon euro (1.53 trilyon dolar) ile yaklaşık iki katına çıkarmasından sonra İcra Kurulu üyesi Fabio Panetta, deflasyonist baskıların dirildiğini söyledi. İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos ise bu riskin gerçekleşmemesi için söz konusu adımın gerekli olduğunu vurguladı.

 

İngiltere-Japonya "serbest ticaret" müzakerelerinde kapı aralandı. İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakerelerin İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı ile Japonya Dışişleri Bakanı arasında telekonferans yoluyla yapılacağı bildirildi. İngiliz hükümeti, İngiltere ve Japonya arasında serbest ticaret müzakerelerine başlama hazırlığının yapıldığını duyurdu. İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, İngiltere ve Japonya arasındaki serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakerelerin İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Elizabeth Truss ve Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi arasında telekonferans yoluyla yapılacağı belirtildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Truss, “Japonya ile daha önce Avrupa Birliği (AB) ile varılmış olan anlaşmanın çok daha ötesinde, dijital ticaret ve hizmetler alanında iddialı standartlar sunacak kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasını imzalamayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

Fitch Ratings, ABD ekonomisine ilişkin yüksek frekanslı verilerin gayri safi yurt içi hasıladaki yıllık daralmanın Mayıs'ta daha az negatif hale geldiğine işaret etti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, ABD'de üretimin Nisan'da yıllık bazda yaklaşık yüzde 15,5 düşüş gösterdiği belirtildi. Söz konusu dönemde ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı sıkı tecrit önlemlerinin uygulandığının anımsatıldığı açıklamada, ekonomik verilerin, geçen yılın aynı dönemine göre sert bir düşüş göstermesine rağmen ülke genelinde uygulanan önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesinden dolayı mayısta daha iyi geldiği aktarıldı. Açıklamada, ABD ekonomisine ilişkin yüksek frekanslı verilerin gayrisafi yurt içi hasıladaki yıllık daralmanın Mayıs'ta daha az negatif hale geldiğine işaret ettiği belirtilerek, Mayıs ayında üretimin yıllık bazda yüzde 9,5 azaldığı kaydedildi.

 

USDTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, güne 6,77 seviyesinde başlayan kurun gün içerisinde sınırlı hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise yurt içi ve ABD’de zayıf veri akışı sürerken, gün içerisinde 6,76 – 6,80 bandı arasında hareket eden kurun gün sonunda sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi. Dikkatler bugün açıklanacak olan ABD enflasyon, Fed faiz kararı ve başkan Powell’in açıklamaları üzerinde olmaya devam ediyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,75, 6,72 ve 6,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,80, 6,82 ve 6,85 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisi Nisan ayında yüzde 17.9 gerilemiş ve günün geri kalanıda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in açıklamaları takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı sürerken, Euro bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte yüzde -3,6 ile yüzde -3,8’lik beklenenden daha az daraldı. Açıklanan büyüme verisinin sınırlı etkileri takip edilirken, gün içerisinde çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,72 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,67, 7,65 ve 7,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,72, 7,74 ve 7,79 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın ilk işlem gününde ABD ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in açıklamaları sonrası Euro tarafındaki belirsizlikle paritenin yükselişini sürdürmekte zorlandığı takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise ABD’de zayıf veri akışı sürerken Euro bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte yüzde -3,6 ile yüzde -3,8’lik beklenenden daha az daralmasının sınırlı etkileri takip edildi. Dikkatler bugün açıklanacak olan ABD enflasyon ve Fed faiz oranı kararı üzerinde olmaya devam ederken, gün sonunda paritenin sınırlı yükselişini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1340 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,13 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1370, 1,1400 ve 1,1440 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1300, 1,1270 ve 1,1240 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler sonrasında yedi haftanın en sert düşüşünü gösteren Altın’ın, hafta başında zayıf veri akışı ve Dolar’daki sakin görünüm ile birlikte 1690-1700 aralığında hareket ettiğini gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise yatırımcılar bugün açıklanacak olan ABD enflasyon ve Fed faiz oranı kararına odaklanmaya devam ederken, küresel risk iştahında gözlenen gerilemenin Ons Altın’ın yukarı yönlü desteklendiği takip ediliyor. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1716 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1722, 1730 ve 1738 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1709, 1702 ve 1694 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Dolar’ın geçtiğimiz hafta beklentiler üzerinde açıklanan veriler sonucu sürdürdüğü güçlü duruşunu, sürdürmekte zorlandığı gözlenirken, paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ikinci işlem günüde Birleşik Krallık ve ABD’de zayıf veri akışı sürerken, açıklanacak Fed kararı öncesi Dolar’ın sakin seyretmesi ile paritenin yükselişini dokuzuncu günde de sürdürdüğü takip edildi. Bugün, açıklanacak olan ABD enflasyon verisi ve Fed kararları parite üzerindeki oynaklığı arttırabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2740 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2690 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2790, 1,2840 ve 1,2890 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2690, 1,2640 ve 1,2580 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

Haftanın ilk işlem gününde Japonya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde, yüzde 0,5’lik daralma beklentilerine karşın yüzde 0,6 daraldığı takip edildi. Gün içerisinde piyasalardaki iyimserliğin Dolar üzerinde baskı oluşturması ile paritenin güçlü duruşunu sürdürmekte zorlandığı takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Japonya ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, küresel piyasalarda azalan risk iştahının Yen için destek oluşturması ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi. Bugün dikkatler ABD enflasyon ve Fed üzerinde olacak.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,80, 108,20 ve 108,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,30, 107,00 ve 106,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Pazartesi günü Brent Petrol’ün, OPEC ve ortaklarının tarihi önemdeki üretim kısıntılarını konusundaki kararı sonrasında haftaya yükseliş ile başladığı takip edilirken, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Bin Selman’ın gönüllü olarak gerçekleşen kesintilerin Temmuz ayından sonra devam etmeyeceği yönündeki açıklamalarıyla birlikte yükselişini sürdüremeyerek aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Suudi Arabistan Enerji Bakanı açıklamalarının Petrol fiyatları üzerindeki baskıları devam ederken, dikkatler OPEC toplantısı üzerinde olmaya devam ediyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 38,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,90, 42,00 ve 43,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38,80, 37,40 ve 36,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde Dolar’daki sakin görünüm ile birlikte kurda ve Ons Altın’da sınırlı yükselişler takip edilirken, Gram Altın’ın da yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise bugün açıklanacak Fed kararı öncesi kürsel piyasalarda rallinin sona ermesiyle kurda ve Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler takip edilirken, Gram Altın’ında bu yükseliş sonucu yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 374 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 372 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 376, 378 ve 382 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 372, 370 ve 367 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 4 bin 729'a ulaştı
 
Piyasalarda bugün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözler OPEC toplantısı’nda
Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler (GEP) raporunda Türkiye 2020 ...
Petrol fiyatlarının düşüşü Türkiye’de sınırlı hissedildi
Korona virüs tüm dünyada yayılırken pek çok sektörü de doğrudan ve dolaylı ...
En uzun yükseliş serisini tamamladı
BIST100 Endeksi haftaya artıda başlayarak gelmiş geçmiş en uzun yükseliş ...
 
Altın fiyatlarında gerileme devam eder mi?
Global piyasalar normalleşme çabalarının yarattığı iyimserlikle birlikte ...
Piyasalara Analitik Bakış
Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışında Almanya’da ...
Dolar 6,78 TL seviyelerinde
Güvenli varlık talebinin küresel ölçekte azalmasıyla 96,50 seviyelerine ...
 
ABD’deki gösteriler ekonomik krizi derinleştiriyor
ABD’de polis tarafından ölürülen George Floyd için binlerce gösterici sokağa döküldü.
Petrolde yükseliş sürebilir
Çin tarafında dış ticaret verileri beklenenden iyi gelirken ABD vadelilerin ...
Avantajlı kredide şartlara dikkat
Normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması amacı ile gerek ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri