Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
HABERLER>GÜNDEM
9 Ağustos 2010 Pazartesi - 06:22

Yargıtay "dönüş yok" dedi

Yargıtay domuz büyüsüne mahkemeden farklı baktı. Daire, başkanın kapısına bir takım sıvı sürülmesini işveren ve temsilcisinin haysiyetini kırıcı, itibarını zedeleyici ve sonuç olarak sataşma niteliğinde olacağı kaçınılmazdır” değerlendirmesinde bulundu.

Yargıtay  dönüş yok  dedi

YARGITAY 9. Hukuk Dairesi, “domuz büyüsü” yaptığı gerekçesiyle işten atılan personelin açtığı davada işe dönmesine karar veren yerel mahkeme kararını bozdu. Daire, “Belediye başkanının kapısına bir takım sıvı şeyler sürülmesi, kapısı önüne sıvı dökülmesinin sabit olması halinde olayın basına da ‘domuz büyüsü’ olarak yansıması karşısında, bu tür davranışların işveren ve temsilcisinin haysiyetini kırıcı, itibarını zedeleyici ve sonuç olarak sataşma niteliğinde olacağı kaçınılmazdır” değerlendirmesinde bulundu. Aydın’ın Didim ilçesindeki belediyede görevli olarak çalışan F. H. E.’nin, belediye başkanı ve sekreterinin bulunduğu odanın kapısına bir şeyler sürdüğü, pet şişe ile yerlere sıvı döktüğü ve izinli olduğu halde binanın çeşitli katlarında güvenlik açısından girmemesi gereken yerlere girdiği ve yanında bulunan diğer kadın işçiyi de söz konusu eylemlerde bulunması için tehdit ettiği öne sürüldü.

İşçiler başkan aleyhine dava açtı

İşçilerin görüntülerinin güvenlik kameralarına da yansıması üzerine davalı belediye, işçilerin iş sözleşmelerini Disiplin Kurulu kararı ile fes etti. Bunun üzerine “domuz büyüsü” yaptığı iddiasıyla işinden çıkarılan işçiler F. H. E. ile A. M., belediye başkanı aleyhine dava açtı. Davacılar, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini öne sürerek feshin geçersizliğine karar verilmesini istediler. Yerel mahkeme, işçileri haklı bularak personelin göreve dönmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Haysiyet kırıcı

Bunun üzerine yerel mahkeme kararı, davalı belediye avukatı tarafından temyiz edildi. Daire kararında, “Belediye başkanının kapısına bir takım sıvı şeyler sürülmesi, kapısı önüne sıvı dökülmesinin sabit olması halinde olayın basına da ‘domuz büyüsü’ olarak yansıması karşısında, bu tür davranışların işveren ve temsilcisinin haysiyetini kırıcı, itibarını zedeleyici ve sonuç olarak sataşma niteliğinde olacağı” değerlendirmesinde bulundu.

YARGITAYIN GEREKÇESİ

YARGITAY 9. Hukuk Dairesi’nin kararında şöyle denildi: “İşçinin davranışları işyerinde olumsuzluklara yol açmış ve iş sözleşmesinin devamı işveren açısından önemli ölçüde beklenmez bir hal almış ise feshin geçerli nedene dayandığı kabul edilmeli ve işe iade istemi reddedilmelidir. Davacının yıllık izinde iken, iş sözleşmesi aynı tarihte ve aynı nedenle feshedilen diğer bir işçi ile ara dinlenme sırasında işyerinde kimse yok iken davalı belediye başkanı ve sekreterine ait makam odası kapısına eli ile bir şeyler sürdüğü, diğerini tehdit ettiği, kapı önüne bir şeyler döktüğü savunulmuş, tanık bildirilmiş, fotoğraf ve güvenlik kamera kayıtlarını gösteren CD’ler sunulmuştur. Bu olayın basında ‘belediye başkanı kapısına domuz büyüsü’ olarak yansıdığı ve ‘Domuz Büyüsü Yargıya Taşındı’ başlığı ile haberler sunulduğu anlaşılmaktadır.”

Yerel mahkeme kararı bozuldu

Kararda, işçinin işverene, ailesine veya işverenin diğer bir işçisine karşı şeref ve namusuna dokunacak sözler söylemesi veya davranışlarda bulunması ya da işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması veya işçinin işverene, aile üyelerinden birine veya diğer bir işçisine sataşması haklı fesih nedeni olarak sayılacağının altı çizildi. Daire, davacının davranışlarının işyerinde olumsuzluklara yol açtığını, iş ilişkisinin işveren açısından önemli ölçüde devamının beklenmez bir hal alacağını ifade ederek bozdu.

 
Davullu zurnalı eğlence
 
PTT'den önemli uyarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Yüksel devreye girdi
Vali Alaaddin Yüksel, Ulaştırma Bakanlığı’na devrinin ardından öncelik ...
Sakarya kurudu
Yanlış su kullanımı Sakarya Nehri’nin Polatlı’dan geçen bölümünün kurumasına ...
Ramazan uyarısı
Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD) Başkan Yardımcısı Taner Başhekim, ...
 
Başkent'in cazibesini artıracağız
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Türkiye’nin Kalkınma Ajanslarını sistemin ...
5 bin dönüm anız yandı
Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesinde anız yangını rüzgarın etkisiyle yayıldı, ...
Polisten kaçarken gecekonduya tosladı
Dikmen’de yol kontrolü yapan polis ekipleri bir aracı durdumak istedi. ...
 
Okullarda şiddet vakalarında düşüş
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, eğitim ve öğretime devam eden çocuklar ...
İstekleri arkanlarıyla buluşmak
Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nin Onkoloji Servisi’nde tedavi gören Türkiye’nin ...
Sokak hayvanları için maskeler çıkıyor
Ankara Valisi Yüksel kentin en büyük sorunlarının başında gelen sahipsiz ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri