Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
11 ilde “Bozdoğan-37' operasyonu
11 ilde “Bozdoğan-37" operasyonu
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
HABERLER>GÜNDEM
28 Mayıs 2010 Cuma - 05:37

Vergi ekipleri uzmanlaşıyor

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, denetim ekiplerini, uzmanlardan oluşan sektörel ekiplere dönüştürdüklerini belirterek, “Amacımız, denetimlerde nokta atışı yaparak etkin sonuçlar almak” dedi.

Vergi ekipleri uzmanlaşıyor

DENETİM ekiplerinin, uzmanlaştıkları sektörü daha iyi kontrol edebildiğini belirten Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, “Gücümüzü, rutin beyanname kabul işlemlerinden, diğer alanlara kaydırıyoruz. Denetim çalışmalarımızda ekiplerimizi uzmanlardan oluşan, sektörel denetim ekiplerine dönüştürüyoruz” diye konuştu. Bazı sektörlerde önemli aşamalar kat ettiklerini ifade eden Candan, “Ankara’da inşaat sektörü, yaygınlığı nedeniyle önemli bir sektör. Bu sektördeki belge düzenini yerleştirdiğimiz zaman kayıtdışıyla mücadelemiz önemli ölçüde sağlanmış oluyor” dedi.

Belgesi faturası soruluyor

Candan sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir belediye inşaat ruhsatı verdiğinde ekiplerimiz inşaatı takibe alıyor. İnşaatın her aşamasında yapılan işin belgesi ve faturası, işi yapan kişiden soruluyor. Bunu yaparak, maliyetlerin doğru olarak tespitini amaçlıyoruz. İnşaatın yapılması sırasında kayıtdışılık önleniyor. Bunun yanında, yapılan satışların gerçek değerine yakın olması amaçlanıyor.”

Sosyete pazarları ekibi

“İnşaat, unlu mamüller, çiçekçiler, mermerciler, deniz ve su ürünleri, servis araçları, soğuk hava depolarında bulunan mallar, su satışı, sebze meyve toptancılığı, fıçı bira satışı yapan işletmeler ve akaryakıt istasyonlarıyla ilgili alanlarda da buna benzer çalışmalar yapıyoruz. Yeni bir ekip de sosyete pazarı olarak adlandırılan pazar yerlerini inceliyor. Bu konuda belediyelerin de desteğini bekliyoruz.”

Vergi bilinci yerleşiyor

“Derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının adaletli bir vergi sistemi oluşturulmasına yönelik açıklamalarını, vergi bilincinin toplumda yerleşmesi noktasında önemli işaretler olarak algılıyoruz ve olumlu değerlendiriyoruz. Amacımız, denetimlerde nokta atışı yaparak daha etkin sonuçlar almak. Bu denetimler tek başına yeterli olamıyor. Vatandaşların bize ihbarda bulunması yardımcı olması gerekiyor.”

Tahsilat oranı yüzde 81 oldu

2009 yılında vergi gelirleri olarak yaklaşık 27 milyar 123 milyonluk bir taahhuk ve 21 milyar 882 milyonluk bir tahsilat gerçekleştirdik. Yüzde 81’lik bir taahhuk tahsilat oranı var. Bize taahhuk eden verginin yüzde 81’ini tahsil etmiş olduk. Yüzde 20’lik taahhuk, yüzde 17’lik tahsilat artışıyla geçtiğimiz yılı tamamlamıştık.

Mükellef sayısı 121 bin çıktı

Bu yıl beyanname sayısında yaklaşık yüzde 11’lik bir artış oldu. İki yıl öncesine kadar 80 bin olan kira geliri beyan eden mükellef sayısı, 2010 beyan döneminde 121 bine çıktı. İki yılın ortalamasında, yüzde 46’lık bir artış sağladık. Bu artışın en büyük nedeni, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden hareket eden ekiplerimizin ev ev dolaşarak yapmış olduğu tespitlerdi.

Ödeme araçları yaygınlaşmalı

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan şunları söyledi: “Küçük tutarlı alışverişlerin belgesi istenmiyor ancak bu rakamlar toplandığında önemli meblağlara ulaşıyor. Belli ödeme araçlarının yaygınlaşması bizim için önemli. Kredi kartı, cep telefonu gibi ödeme araçları yaygınlaştığında bizim de bu hasılatı kavramamız kolaylaşacak. Kredi kartıyla yapılan satışlarda, işletmeler üzerinde takibimiz otomatik olarak yapılıyor. En büyük iş yükümüzü sahte belge kullanımı oluşturuyor.”

Veri kütüğü oluşturduk

“Mükellefleri uyarmak istiyoruz. Sahte belge kullanıldığında o dönem için ödenen vergi rakamı düşüyor ama uzun vadede bu tespit edildiğinde mükellefler çok büyük bir faturayla karşılaşabiliyor. Bir veri kütüğü oluşturduk. Mükelleflerin gider belgelerini, yaptıkları indirimleri, aldıkları belgeleri sorgulayabiliyoruz. Mükellefler sahte belge kullanmasınlar.”

Başkent için buluşma

TÜRK Sanayici ve İşadamları Vakfı’nda bir araya gelen TÜGİAD Genel Başkan Vekili ve TÜGİAD Ankara Başkan Yardımcısı Barış Aydın, Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan ve TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara’nın kültür değerlerini ve turizm potansiyelini değerlendirdi.Özaslan, “Birlikte süratle Ankara lobisini oluşturmamız, Ankara’yı bir prestij kent yapmak için sivil toplumun gücünü seferber etmemiz gerekiyor” dedi.

 
Hizmet alamayan Bağlum halkı isyanda
 
"Hesap soracağız"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hizmet alamayan Bağlum halkı isyanda
Belde belediyesiyken yaklaşık iki yıl önce Köçiören Belediyesi’ne bağlı ...
Vardiyalı sisteme sert çıktı
Emniyet Müdürü Özdemir’in taksi sayısının fazlalığını belirtip, “Vardiyalı ...
Suçlar yüzde 25 azaldı
Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, son bir yıl içinde asayiş olaylarında ...
 
Askeri ateşeler, Dua Tepe'ye hayran
Başkent’te görevli 15 ülkenin askeri ataşesi ile eşleri, Topçu ve Füze ...
2 Bin 600 cerrah Ankara'da
Ankara Sheraton Otel’de Türk Cerrahi Derneği’nce düzenlenen 17. Ulusal ...
Her İlçeye Bir Kütüphane
Ankaralılar Vakfı Kadınlar Kolu, ‘Her İlçeye Bir Kütüphane’ kampanyası ...
 
Başkent'te Afrika Günü kutlandı
Her yıl geleneksel olarak kutlanan Afrika Günü, Ankara’da büyükelçiliği ...
Taksiler vardiyalı çalışacak
Emniyet Müdürü Özdemir, Başkent trafiğiyle ilgili planlanan çok önemli ...
Vekillerden yerinde inceleme
TBMM Dilekçe alt komisyon üyeleri, Dikmen Vadisi ve Talatpaşa Bulvarı’nda ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri