Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
HABERLER>GÜNDEM
27 Mayıs 2010 Perşembe - 06:51

Taksiler vardiyalı çalışacak

Emniyet Müdürü Özdemir, Başkent trafiğiyle ilgili planlanan çok önemli bir düzenlemeyi anlattı. Buna göre Türkiye’de ilk kez taksilerin vardiyalı olarak çalışması gündemde.

Taksiler vardiyalı çalışacak

ANKARA Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, şehiriçi trafiğin düzenlenmesine yönelik yürütülen çalışma kapsamında taksilerin vardiyalı çalıştırılması ya da tek-çift plaka sistemine geçilmesi yönünde hazırlık yapıldığını açıkladı.

Göreve başladığı günden itibaren geçen 10 aylık süreci değerlendiren Orhan Özdemir, yeni projelerini anlattı. Trafik sorununun çözümünün devlet politikası haline geldiğine dikkat çeken Özdemir, röportajda, “hop hop taksi” olarak tabir edilen ve hiçbir durağa bağlı olmadan çalışan taksilere yönelik çalışmalarla ilgili önemli bilgiler verdi. Özdemir soruları şöyle yanıtladı:

Taksi sayısı fazla

Trafik sorununda taksilerin payı nedir?
Trafiğin ana arterlerde yavaşlamasının en önemli nedenlerinden biri de taksiler. Ankara’da duraklara bağlı çalışmayan ve ortalıkta gezen binlerce taksi var. Biz bunlara hop hop taksi diyoruz. Ankara’nın taksi ihtiyacı 3 bin 500 civarında olmasına rağmen, halen 8 bin taksi trafikte dolaşıyor. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerle kıyasladığımızda taksi sayısının Ankara’da çok fazla olduğunu görüyoruz. Kızılay’a girdiğinizde yoldan geçen her iki araçtan neredeyse biri taksi. Yapılan denetimlerle taksilerin daha düzenli olarak bölgeye girmelerini sağladık ancak yine de sayının fazla olması büyük bir sorun. Vatandaşlarımız da taksilerle ilgili her gün onlarca şikayet maili atıyor. Bu soruna el atmanın zamanı geldi diye düşünüyoruz.

Günde 2 bin 500 taksi

Bunun için ne yapmayı planlıyorsunuz?

Trafikteki taksi sorununu aşmak için Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili makamlarla çalışma başlattık. Bunun için Avrupa’da uygulanan sistemlerden faydalanmayı düşünüyoruz. Örneğin, Ankara’nın günlük ortalama taksi ihtiyacı 2 bin 500 civarında. Biz vardiyalı olarak üç ayrı günde toplam 7 bin 500 taksiyi çalıştırabiliriz. Ya da plakalarının son rakamları tek olanları ayrı bir günde çift olanları ayrı bir günde çalıştırabiliriz. Ayrıca hop hop taksilerin de değişik duraklara bağlanması konusunda çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 2 bin taksi bu şekilde çalışıyor.

Sürücüler evlerine gelen ceza makbuzlarının artmasından yakınıyor bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Kameralar 21 Haziran’da aktif hale geçtikten sonra daha dikkatli olmalarını öneriyorum. Çünkü; o günden sonra trafiği ihlal edenler daha fazla cezayla karşılaşacaklar. Şehrin 180 ayrı noktasında faal hale geçecek kameralar sürücülerin ihlallerini otomatik olarak tespit ederek cezalarını anında Maliye’ye ait sisteme gönderecek. Kızılay, Ulus, Tandoğan, Konya Yolu, Eskişehir Yolu üzerinde kameralarla ilgili denemelere başladık. Şu ana kadar kameraların başarılı olduğunu tespit ettik. Cihazlar 24 saat çalışacak ve günlük raporlar alınacak. Sürücüler, “Bu yolda nasıl olsa polis yok” düşüncesiyle trafik kurallarını ihlal etmekten vazgeçmeli. Her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarının önlenmesi için devletin bize verdiği yetkiyi hiçbir tolerans göstermeden kullanıyoruz. Denetimlerin sıklığını artırarak sürücüleri trafik kurallarına uymalarını sağlıyoruz.

Tek noktadan tüm şehir gözlenecek

Mobese kameraları ne zaman aktif hale gelecek?
Türkiye’nin birçok şehrinde Mobese kameraları hizmete girmiş durumda. Ankara’da da kameraların kurulması için aralıksız çalışmaları sürdürüyoruz. Tek bir noktadan tüm şehri gözetleyeceğiz ve olaylara daha hızlı sürede müdahale ederek, faillerin yakalanmasında delil elde edeceğiz. Bu kapsamda şehrin belirlenen bölgeleri 800 Mobese kamerasıyla takibe alınacak. Kameraların birçoğu takıldı ve aktif hale geçti. Denemeler çok başarılı geçiyor. Birkaç ay içinde kameraların tamamı aktif hale geçecek. Suçluların yakalanması konusunda Mobese’nin önemli olduğunu düşünüyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Sayın Valimiz Kemal Önal’ın da desteğiyle bu sistemi devreye soktuk.

Cezayla bilinç oluşmaz

Trafik sorunun aşılmasında farkı çalışmalarınız var mı?

Sadece ceza kesilerek insanlarda trafik bilincinin oluşmayacağı düşüncesiyle hareket eden Trafik Şube Müdürlüğümüz, kurallara uyulması konusunda sürücü ve yayaların bilinçlendirilmesi amacıyla düzenli olarak broşür ve el ilanı hazırlayarak ana arterlerde dağıtıyor. Vatandaşlarımız bu ilanlarda yazan küçük ama çok önemli bilgileri uyguladığı takdirde hem kendilerinin can güvenliğini hem de başkalarının can güvenliğini tehlikeye atmamış oluyor. Bazı özel günlerde de sürücü ve yayalara, kolonyalı mendil, anahtarlık, karanfil dağıtarak polisin onların huzur ve güvenliği için her zaman yanlarında olduğunu göstermeye çalışıyoruz.

 
Terbiyesize bak!
 
gecegece bugün 0312 concept’te
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vekillerden yerinde inceleme
TBMM Dilekçe alt komisyon üyeleri, Dikmen Vadisi ve Talatpaşa Bulvarı’nda ...
Üretim düşünce kırmızı ette aldı başını gitti
Et fiyatlardaki sürekli artışın temel nedeni koyun, keçi ve sığır sayısının ...
Aile hekimleri mahkemeye başvurdu
Türk Sağlık Sen, adli tıp nöbetine yazılan aile hekimlerinin mağdur olduğunu ...
 
Bir milyon aileye eğitim
Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nün, 1993’te başlattığı “Aile ...
Başkentgaz personelini eğitimden geçirdi
Ankara’da doğalgaz dağıtımını yapan Başkentgaz şirketi, 45 personelini ...
Seyyar satıcılara yönelik operasyon
Altındağ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri cadde ve sokaklarda megafonla ...
 
Demirel de yolsuzluk davasında ifade verdi
Etimesgut Belediyesi’nin ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla eski ...
Trafik işaret levhaları tepkilere neden oldu
Gölbaşı’nda sokak isimleri tabelalarının elektrik direkleri, trafik işaret ...
Ankara'da elektrik kesintisi
Ankara'da bakım, onarım, tesis ve arıza giderme çalışmaları nedeniyle ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri