Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
HABERLER>EKONOMİ
27 Kasım 2021 Cumartesi - 12:27

TCMB Finansal İstikrar Raporu: Arz yönlü faktörler enflasyonu artırmaktadır

Ekonomik dengeler konusunda TCMB küresel görünümü temkinli, yurtiçindeki görünümü iyimser bir şekilde ele almaktadır. Nette devam eden bir küresel toparlanma olmasına rağmen, devreye alınan risk temaları ekonomilerin yavaşlamasına dair çekinceler oluşturmaktadır.

TCMB Finansal İstikrar Raporu: Arz yönlü faktörler enflasyonu artırmaktadır

TCMB, Kasım 2021 dönemi Finansal İstikrar Raporu’nu yayınladı. Raporda TCMB, tüketici fiyat enflasyonundaki son hızlanmanın temel olarak artan gıda ve enerji ithalat fiyatları ve tedarik zinciri sorunlarından kaynaklandığını söyledi. Raporda öne çıkan diğer önemli başlıklar;

 

·        3Ç21’de ekonomik canlanma ihracat ve hizmetlerden destek aldı.

·        Merkez Bankası, ihracat, turizm ve altın ithalatındaki düşüş sayesinde cari işlemlerde “önemli” iyileşme görüyor.

·        Borçlanma hızındaki düşüş ve finansal varlıkların değerindeki artış sayesinde hanehalkının borçlarının varlıklara oranı “tarihi en düşük seviyede”.

·        Eylül ayından bu yana uygulanan faiz indirimleri sayesinde ticari krediler toparlanıyor; banka, bireysel kredilerdeki büyümeyi yavaşlatmayı amaçlayan "makroihtiyati" tedbirlerin sonuçlarını izliyor.

 

Ekonomik dengeler konusunda TCMB küresel görünümü temkinli, yurtiçindeki görünümü iyimser bir şekilde ele almaktadır. Nette devam eden bir küresel toparlanma olmasına rağmen, devreye alınan risk temaları ekonomilerin yavaşlamasına dair çekinceler oluşturmaktadır. Tedarik zinciri aksaklıklarına bağlı olarak arz kısıtları ve artan emtia fiyatları, eş zamanlı olarak talep artışı gibi etkenler küresel enflasyonist baskıyı beslemektedir. Başta yüksek enflasyon kaynaklı ekonomik ve finansal risklerin kontrol altına alınması amacı, Merkez bankalarının politikalarını sıkılaştırma yönünde beklentileri artırırken; gelişmiş ülkelerdeki politika dönüşümü kaynaklı faiz hareketlerinin de sermaye hareketlerini gelişmekte olan ülkeler aleyhine çevirmesi ihtimali vardır. Yalnız, bugün ortaya çıkan yeni koronavirüs varyantı gibi güncellenen risk unsurlarını hesaba katmak gerekecektir.

 

Yurtiçi ekonomik dengelerde, ekonomik aktivitenin temel sürükleyicileri olarak ihracat ve hizmetler sektörü gösteriliyor. Hizmetlerdeki katkı, özellikle kapanma dönemi ertesinde canlanan talep ve faaliyet ile beraber artmış durumdadır. İhracatın büyümeye katkısında ise, dış talep kaynaklı iyileşmenin önemli bir pozitif etkisi söz konusudur. Covid salgınına dair önlemlerin hafifletildiği bir ortamda, ihracat ve turizm gelirlerindeki hızlı artış ile altın ithalatı elemine olduğu için daha az artan ithalat, cari işlemler dengesinde de iyileşme sağlamıştır. Buna karşılık, liradaki dalgalanmaların ekonomik yansımaları, finansman kalitesi ve hammadde ile enerji fiyatlarındaki artış ödemeler dengesi konusunda ters yönlü risk teşkil etmektedir. Finansman kalitesi ve döviz hareketleri noktasında, devreye TCMB rezervlerinin durumu da girmektedir. Son dönemde swap anlaşmaları, SDR tahsisatı ve zorunlu karşılıklarla desteklenen brüt rezervlere karşılık, net rezerv pozisyonundaki hassasiyet devam etmektedir.

 

Enflasyon konusunda, ana bileşenler gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler olarak görülmekle birlikte, arz kaynaklı sıkıntıların bunun etkin faktörü olarak belirtilmiştir. Merkez Bankası’nın bu konudaki değerlendirmesinde dönemsel bir etki olarak söz konusu faktörler ışığında enflasyon geçiciliği vurgusu yapılırken; 2022 ilk yarısında bu etkilerin sürmesi beklentisi söz konusu. Bu da yüksek enflasyon etkisinin, aynı zamanda küresel fiyat baskılarıyla aynı zaman dilimi içinde ülkemizde de devam edeceğinin göstergesidir. Çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama eğilimi olsa da yüksek seyrin devamı belirtilirken; özellikle temel mal ve hizmetlerde de son dönemde döviz kurundaki artışın hızlandırdığı fiyat artışlarını enflasyon görünümü açısından olumlu bulmayız.

 

Finansal göstergelere bakacak olursak; hane halkı finansal borçluluk / GSYH oranı %17 olarak emsal ülkelerin ve tarihsel ortalamaların altında seyrederken, bu kanaldaki risklerin yönetilebilir olduğuna dikkat çekilmektedir. Diğer taraftan; tüketim eğilimleri ve borç çevirme gereksinimi gibi finansal ihtiyaçlar itibariyle tüketici kredilerindeki ve bireysel kredi kartlarındaki artış devam etmektedir. Bu kapsamda, ihtiyaç kredilerindeki artışın yavaşlatılması yönünde makro ihtiyati tedbirler devreye alınmıştır. Diğer yandan, enflasyon yüksekliği ve TL bazlı faiz oranlarının düşüklüğü gibi etkenler sabit getirili enstrümanlarda ve TL mevduatta daha az eğilime ve döviz kaynaklı enstrümanlar ile DTH’lara rağbeti artıracaktır. Bu kapsamda dolarizasyon trendinin mevcut dinamikler eşiğinde devam edeceğini düşünürüz.

 

Reel sektör aktivitesi anlamında salgın kapanmaları sonrası sektörel açılmaların olumlu katkıları görülmektedir. Yabancı para cinsinden finansal yükümlülükler ise, hem kur artışlarından hem de yurtdışı borçlanma maliyetlerindeki artıştan etkilenme eğilimindedir. Dolayısıyla, özellikle borç rolloverları açısından yeni borçlanmalarda daha yüksek döviz bazlı faiz oranları oluşabilir. Bu kapsamda, bazı reel sektör firmalarının vade, döviz belirsizliği ve yurtdışı borçlanma profili gibi faktörlerden yurtiçi TL bazlı borçlanmanın ağırlığını artırma ve mevcut borçları yapılandırma yoluna gitmeleri muhtemeldir.

 

Bankacılık sektörü açısından; Merkez Bankası likidite şoklarına karşı sektörü dayanıklı görüyor ve sermaye yeterlilik rasyolarının ihtiyatlı yaklaşımla beraber kanuni seviyelerin ve diğer ülkelerin üzerinde seyrettiğine vurgu yapıyor. Son dönemde bireysel kredilerdeki artış hızını makro ihtiyati tedbirlerle yavaşlatılmak istenmesine karşılık, ticari kredilerdeki döngünün ise hızlanması istenmektedir. Bu kapsamda, Merkez Bankası’nın Eylül’den sonra yaptığı faiz indirimlerinden sonra kamu bankalarının fiyat öncülüğü ile ticari kredi faizlerinde eş değer indirim yapılmıştır.

 

Bankacılık sektörünün bilanço riskleri noktasında ise TGA’ların büyük bir yer tutmasını bekleriz. Döviz kurlarındaki belirsizlik çerçevesinde ticari hayatta fiyat belirlemenin zorlaşması, vadelerin kısalmasının özellikle ödeme döngüsü anlamında bazı yavaşlamalara yol açması muhtemeldir. Dolayısıyla, sağlanmak istenen çerçevenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ve makroekonomik istikrar ile oluşturulması gerektiğini düşünürüz. Bankaların aktif pasif yönetimi, kredilerde vade ve döviz cinsi yapıları, müşteri bazlı risk değerlendirmeleri, döviz pozisyonları (YP varlıkları) ve provizyonlar bilanço değerleri açısından önemli olacaktır. Mevduat faizlerindeki azalış ise, bankaların karlılık performansı açısından daha olumludur. TGA seyrinin ne kadar ılımlı olacağı ve bunun provizyon giderlerine etkisi bankaların finansal performansı açısından önemli olacaktır. Sendikasyon kredilerinde ise yenilemelerde ise bir sorun beklemiyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Nu varyantı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güney Afrika'da çıkan ve çok defa mutasyona uğrayan yeni koronavirüs
BIST100 de güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endekste gün içerisinde ...
Yeni ekonomik model
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleriyle BDDK ...
Bu sabah da vadelilerde %0,3 civarında yükselişler gözleniyor
BIST100'de yükseliş isteği devam edebilir. Hedef 1.850/55 bölgesinde. ...
 
Altın yatay bir kapanış yaptı
Platin ise diğer kıymetlilerden ayrışarak günü yeşilde kapatan tek kıymetli ...
TCMB ve BAE Merkez Bankası iş birliğini geliştirmek için Mutabakat Zaptı imzaladı
Merkez Bankası, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1727 – 1842 arasında işlem aktivitesi ...
 
Tarih yazılıyor
Salı günü piyasaların açılmasıyla birlikte TL dolara karşı hızla değer ...
Dolar / TL'de yeni rekor
Dolar / TL'de yeni rekor kırıldı. Dolar / TL paritesi 11,7488'i test etti. ...
Borsa beklentileri
Borsa İstanbul 3.çeyrek şirket karlarının beklentilerin üzerinde açıklanması ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri