Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek
Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek
MSB: Hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 373 şahıs yakalandı
MSB: Hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 373 şahıs yakalandı
TÜİK - Türkiye'de konut satışları Mart'ta yıllık yüzde 0,1 düşüşle 105 bin 394'e geriledi
TÜİK - Türkiye'de konut satışları Mart'ta yıllık yüzde 0,1 düşüşle 105 bin 394'e geriledi
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
'Narkoçelik-12' operasyonlarında 268 şüpheli yakalandı
"Narkoçelik-12" operasyonlarında 268 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
24 Kasım 2021 Çarşamba - 12:32

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1727 – 1842 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de negatif açılış bekliyoruz. Dün endeks 1746.36 – 1791.82 arasında işlem gördü ve günü +1.66% değişimle 1784.56 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1727 – 1842 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda

Bugün Yerel ve global varlıkların fiyatlama hikayeleri üzerinden ciddi anlamda farklılaşma gösterdiği günlerden geçmeye devam ediyoruz. Geride kalan gün içerisinde gerek yurt dışında gerekse lokalde önemli haber akışları gerçekleşti.

Küresel fiyatlamalar ile başlamakta fayda var. Amerikan dolarına olan yönelim yıl sonu işlemlerinin ivme kaybetmeye başlamasına paralel artan hızda devam ediyor. Gösterge konumdaki DXY 23 Kasım işlemlerinde %0.5’in üzerinde yükselirken, benzer performansı Pazartesi gününün ardından ikinci kez sergiledi ve Eylül 2020’den bu yana en yüksek düzeye gelindiğini gösterdi. ABD’de tahvil faizleri satış görürken, 10y vadeli gösterge kağıtta 1 ayın en yüksek noktası test edildi. Buna paralel hisse senetlerinde teknoloji grubu baskılanırken, finansal ve enerji sektörü grubunun destek bulduğu görüldü. Asya’da Japon yeni ise Amerikan doları karşısında 115 seviyesini geçerek 2017’den bu yana bulunmadığı noktalara geldi.

Merakla beklenen stratejik petrol rezervlerinin kullanımı konusunda ilk adım dün itibarıyla ABD nezdinde atıldı. 50 milyon varil düzeyindeki rezervin kullanımı devreye alınacak. Ancak, beklentilerin gerisinde kalınması, koordinasyonun da sanılan ölçekte kuvvetli olmaması nedeniyle petrol kontratlarındaki baskılanma kısa soluklu oldu. Gelecek hafta toplanacak olan OPEC+ cephesinde arz artırım kararının revize edilip edilmeyeceği yakından izlenecek.

Gelişmiş ülkelerdeki para politikalarının Fed yönlendirmesi ve artan enflasyonist baskılara paralel yeniden kalibre edilmesi durumu bu sabah itibarıyla Yeni Zelanda ile devam ediyor. Politika faizinde +25bp artış yapılırken, %0.75 seviyesine yükseltildi. Ayrıca, RBNZ yönlendirmesine göre, projeksiyonlar, 2022 yılında %2’lik politika faizi düzeyine işaret etmekte.

Geride kalan gün içerisinde yerel varlıklarda ayrışma eğilimi ve yüksek volatilitenin devam ettiği görüldü. Reel faizlerdeki düşük seyrin devam edeceğine yönelik beklentiler lira üzerindeki baskının artmasına neden olurken, hedge etme yaklaşımı hisse senetlerinin olumlu ayrışmasına imkan tanımaya devam ediyor. USDTRY paritesi günlük değişimde %12.63 yükseliş gösterirken, 10 Ağustos 2018’den bu yana en yüksek değişimi ortaya koydu. Parite (USDTRY) 15.30 civarında 13.45, EURTRY 15.03 ve GBPTRY ise 17.81 seviyelerini test etti. Kur cephesinde 1 ay vadeli beklenen-ima edilen oynaklık düzeyi %52.54’e ulaşırken, CDS 490bp üzerini test etti. Kısa vadeli (2y) tahvil faizinde +154bp ile %20.83, uzun vadelide (10y) ise +73bp ile %21.10 seviyelerine ulaşılması bankacılık sektörü hisselerinin %-3.11 (XBANK) olumsuz ayrışmasına neden olurken, sanayi sektöründe ihracatçı-döviz geliri elde eden konumunda olan şirketlerde (XUSIN) %2.91, XUTUM’de ise %1.19 yükseliş takip edildi. Kur cephesinde gözlenen fiyatlamaların düşük hacim ortamında yüksek oynaklıkla yaşandığını düşündüğümüzden pozisyon alımlarında dikkatli olunmasını ve kaldıraç kullanılmamasını mutlak suretle öneriyoruz. TCMB, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklama ile döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlendiğini belirtti.

Piyasalar

Yarın ABD piyasaları Şükran Günü kutlamaları nedeniyle kapalı konumda olacağından bugün takip edilecek yurt dışı fiyatlamalarda yoğun veri akışına paralel oynaklık artışı gözlenebilir. MSCI Asya-Pasifik endeksindeki zayıflama üçüncü günde de devam ederken, DXY’nin 96.00 bölgesi üzerindeki seyri gelişmiş-gelişmekte olan ülke FX çaprazlarını baskılıyor. Kamuoyu ile paylaşılacak olan FOMC tutanaklarında üyelerin tapering sürecine dair muhtemel tartışmaları ve satır aralarındaki detaylar gelecek dönem beklentilerinde farklılaşmaya neden olabilir. Yerel fiyatlamalarda lira ve faizin seyri yakından izlenecek.

Türk lirası Amerikan doları karşısında %11.22 değer kaybederken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.66 yükselişle 1784 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %21.10, ülke risk priminde ise son işlemler +47bp ile 489bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıpları sergiledi. Euro Stoxx 50 %-1.26, FTSE 100 %0.15, DAX %-1.11 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %2.11 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa’ya kıyasla daha olumlu bir tablo takip edildi. Dow Jones %0.55, S&P 500 %0.17 ve Nasdaq %-0.50 olurken, Bovespa %1.50, Merval ise %-2.25 performansla günü sonlandırdı.

Asya’da yeni gün işlemleri değer kayıplarına işaret ediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %-1.81, Hang Seng %0.13, CSI 300 %0 ve KOSPI %-0.22 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3913’te yatay seyretmekte.

Fiyatlamalar BIST 100 endeksinde 1760-1730 seviyeleri destek, 1800 ile direnç olarak yakından izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1166-1.1050 destek, 1.1380-1.1460 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Tarih yazılıyor
 
Böbrek sağlığı için 7 öneri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarih yazılıyor
Salı günü piyasaların açılmasıyla birlikte TL dolara karşı hızla değer ...
Dolar / TL'de yeni rekor
Dolar / TL'de yeni rekor kırıldı. Dolar / TL paritesi 11,7488'i test etti. ...
Borsa beklentileri
Borsa İstanbul 3.çeyrek şirket karlarının beklentilerin üzerinde açıklanması ...
 
Kıymetliler haftaya sert kayıpla başladı
Altın yeni haftaya sert satıcılı bir başlangıçla başlarken, 2 haftanın ...
Küreselde salgın gelişmeleri, yurt içinde kur cephesindeki fiyatlamalar
Küresel çaptaki enflasyon endişelerine ek olarak Avrupa’da artış kaydeden ...
Artan vaka sayıları
BIST100 endeksinin güne yükselişle başlayabileceğine işaret ediyor. Açılışla ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Piyasalar geçen hafta Merkez ...
Avrupa’da enflasyon endişesi sürüyor
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun %2 hedefinde ...
5. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi yoğun ilgiyle izlendi
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından 16-17 Kasım tarihlerinde ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri