Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i kabul etti
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız
Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi düşmanlaştırarak hiçbir yere varamazsınız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi düşmanlaştırarak hiçbir yere varamazsınız
Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi
Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
22 Eylül 2023 Cuma - 11:28

Piyasalara analitik bakış

Güne negatif başlayan ve Merkez’in faiz kararı öncesi karışık bir görüntü sergileyen BİST100 Endeksi, karar sonrası gelen güçlü alımlarla yönünün yukarı çevirdi. Endeks, %3,64 kazançla gün içi gördüğü en yüksek seviye olan 8000,46 puandan günü tamamladı.

Piyasalara analitik bakış

Dün Ne Oldu…

Güne negatif başlayan ve Merkez’in faiz kararı öncesi karışık bir görüntü sergileyen BİST100 Endeksi, karar sonrası gelen güçlü alımlarla yönünün yukarı çevirdi. Endeks, %3,64 kazançla gün içi gördüğü en yüksek seviye olan 8000,46 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi %3,32 ve Sınai Endeksi %3,86 artış gösterdi. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 3 baz puan artarak %24,12 seviyesine yükseldi ve 10 yıllık tahvil 48 baz puan azalarak %25,66 seviyesine düştü. Dolar/TL, faiz kararıyla 27,20 sınırını aşarken, Euro/TL 28,32-29,10 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 382,9 oldu. 

TCMB dün gerçekleştirdiği toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklentilere paralel 500 baz puan artırarak %25’ten %30 seviyesine yükseltti. Karar metninde, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği belirtildi. Enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği belirtilirken, son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağının değerlendirildiği ifade edildi. Karar metninde parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlı olduğu vurgulandı.

TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi Ağustos'taki 68 değerinden Eylül'de 71,5’e yükseldi. Böylece endeks üç ay üst üste gerilemenin ardından ilk kez yükseliş kaydetti.

Tüm dünyanın da sorunu olan yüksek enflasyonla mücadelenin OVP'nin ana hedeflerinden biri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mali disiplin ve yapısal reformlarla ekonominin her türlü fırtınaya dayanıklı hale getirileceğini belirtti. Enflasyonla ilgili olumlu gelişmelerin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde görüleceğini dile getiren Erdoğan, Ataşehir'deki kulelerden birini enerji piyasası merkezi yapmak istediklerini ve emekliler ilgili çalışmaların da yakında tamamlanacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden "Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimizdir" paylaşımında bulundu.

ABD Borsaları günü negatif bir seyirle tamamladı. Dow Jones Endeksi %1,08 değer kaybederek 34.070,42 puanla, S&P 500 Endeksi %1,64 azalarak 4.330 puanla ve Nasdaq Endeksi, %1,82 azalışla 13.223,99 puanla günü tamamladı. Avrupa Borsaları günü negatif bir seyirle kapattı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, 16 Eylül ile biten haftada 201 bine geriledi. Önceki haftanın verisi 220 binden 221 bine revize edildi. ABD’de ikinci el konut satışları, Ağustos'ta mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık %0,7 azalarak 4,04 milyona geriledi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini değiştirmeyerek %5,25 seviyesinde sabit bıraktı. PPK üyelerinden 4’ü faizlerin %5,5'e yükseltilmesi yönünde oy kullanırken, Başkan Andrew Bailey'in de aralarında olduğu 5 üye faizin değiştirilmemesi yönünde oy verdi. Böylece Banka, Aralık 2021'den bu yana ilk kez borçlanma maliyetlerini arttırmadı. Bununla birlikte Banka, politikanın sadece duraksamada olduğunu ve %2'lik hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi halinde müdahale edeceğinin sinyalini verdi.

Japonya Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmeyerek faiz oranlarını -%0,1'de tuttu  ve ekonomide "ılımlı bir toparlanma" yaşandığını belirtti.

Bugün Ne Bekliyoruz…

Yeni güne başlarken Asya piyasaları, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını değiştirmemesiyle karışık bir seyir izliyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,15 artıda. Dolar/TL 27,15 ve Euro/TL 28,94 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 105,4 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,0660 sınırında. Brent tipi petrol 93,8 dolardan, altının onsu 1.925 dolardan ve gramı ise 1.680 liradan alıcı buluyor.    

Bugün yurt içinde yabancı ziyaretçi sayısı yurt dışında ise Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de ise PMI verileri takip edilecek.

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…

7,78x olan BİST100 cari F/K çarpanı 7,5x olan 5 yıllık ortalamasına göre %3,5 primli. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki ıskontoya rağmen önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.

Ağustos ayında %9,09 artan TÜFE’nin Eylül 2023 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Eylül ayında %5,14, Ekim ayında %4,42, 2023 yılı sonunda %67,22 ve 12 ay sonrasında %44,94 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2023 sonunda 30,14, 12 ay sonrasında ise 37,26 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2023 sonunda 44,3 milyar dolar, 2024 yılında ise 33,8 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2023 ve 2024’te sırasıyla %3,9 ve %3,8 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %30,00, 3 ay sonrasında %34,73 ve 12 ay sonrasında ise %32,44 olması beklenmektedir.

Kaynak BMD

Hibya Haber Ajansı

 
Bugün piyasalar imalat PMI ve hizmetler PMI verilerini bekliyor
 
Bilecik ve Yozgat'ta aranan şüpheliler yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bugün piyasalar imalat PMI ve hizmetler PMI verilerini bekliyor
Dün Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi beklentilerin altında -18 ...
TCMB faiz kararı sonrası değerlendirme
TCMB, politika faizini 500 baz puan artırarak %30’a çıkardı. Beklentiler ...
Piyasalarda bugün
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Benim (Putin'e) güvenmemem için hiçbir sebep yok. ...
 
Küresel piyasalar
Haftanıın ilk işlem gününde makro veri gündeminde NAHB Konut Piyasası ...
Merkezde kritik bir hafta
Finansal piyasalar yıl sonuna kadar nasıl bir tempo içerisine girebilir ...
Merkez bankalarının karar haftası
Piyasalar gündemi oldukça yoğun bir haftaya başlıyor. Dışarıda, Çarşamba ...
 
Haftalık piyasa takvimi
18-22 Eylül haftasında, yurt içi piyasalarda, Perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı ...
Merkezlerin faiz haftası
Önümüzdeki hafta Türkiye, ABD ve İngiltere Merkez Bankalarının politika faiz kararları açıklanacak.
Kıymetliler enflasyon verisi sonrası kayıpta
Haftanın kritik verisi olan ABD’deki enflasyon verisi dünkü seansta açıklanırken, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri