Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
HABERLER>EKONOMİ
20 Haziran 2023 Salı - 11:52

Piyasalara analitik bakış

Haftanın ilk işlem gününe hafif pozitif başlayan BİST100 Endeksi sürekli müzayede işlemlerinin başlamasıyla sert düşüşe geçti ve seans sonunda satışların derinlik kazanmasıyla da günlük %3,77 kayıpla 5.269,31 seansı tamamladı.

Piyasalara analitik bakış

Haftanın ilk işlem gününe hafif pozitif başlayan BİST100 Endeksi sürekli müzayede işlemlerinin başlamasıyla sert düşüşe geçti ve seans sonunda satışların derinlik kazanmasıyla da günlük %3,77 kayıpla 5.269,31 seansı tamamladı. Bankacılık Endeksi %3,46 ve Sınai Endeks %3,80 değer kaybetti. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 65 baz puan azalarak %15,78 ve 10 yıllık tahvil faizi değişmeyerek %17,44 seviyesinden günü tamamladı. Dolar/TL 23,41-23,68 aralığında hareket ederken, Euro/TL, 25,56-25,90 aralığında alıcı buldu. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 485,3 seviyesinden işlem gördü.

22 Haziran’da açıklanacak olan TCMB faiz kararı öncesinde yabancı kurumlar tahminlerini açıklamaya devam ediyor. Morgan Stanley mevcutta %8,5 olan haftalık repo faiz oranının 11,5 puan artışla %20’ye, Bank of America %25’e yükselmesini bekliyor.

Türk-İş Başkanı Atalay Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 1,5 saatlik görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada asgari ücrete dair “Perşembe gününden önce belirlenmesini umuyorum” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artış oranını %25'le sınırlandıran ve süresi 1 Temmuz 2023'te dolacak düzenlemeye ilişkin çalıştıklarını bildirdi

TÜİK ve TCMB işbirliğiyle yürütülen "Tüketici Eğilim Anketi" sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, haziranda geçen aya kıyasla %6,5 azaldı. Mayısta 91,1 olan endeks, haziranda 85,1 olarak kayıtlara geçti. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi geçen ay 70,6 iken haziranda %2,2 azalışla 69,1'e geriledi. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi mayısta 94 iken bu ay %8,8 azalarak 85,8 oldu. Mayısta 100,5 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi %7,8 düşüşle bu ay 92,7 olarak kayıtlara geçti.Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise mayısta 99,1 iken haziranda %6,2 azalışla 93 olarak hesaplandı.

Çin, ekonomik göstergelerdeki yavaşlamayla birlikte politika faizindeki indirimin ardından krediler için referans kabul edilen gösterge faiz oranlarını da düşürdü. Çin Merkez Bankası (PBoC), 1 yıllık kredi faiz oranını (LPR) %3,65'ten %3,55'e, 5 yıllık kredi faiz oranını ise %4,30'dan %4,20'ye indirdi.

ABD Borsaları dün kapalıydı. Avrupa Borsaları ise günü negatif seyirle tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz

Yeni güne başlarken Asya Borsalarında karışık bir seyir izleniyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,32 ekside. Dolar/TL 23,64 ve Euro/TL 25,84 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 102,5 seviyesinde bulunurken, Euro/Dolar paritesi 1,0927 sınırında. Brent tipi petrol 76,0 dolardan, altının onsu 1.953 dolardan ve gramı ise 1.484 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde cari işlemler dengesi ve ABD’de konut başlangıçları verileri takip edilecek.

Uzun vadede ne bekliyoruz

5,30x olan BİST100 cari F/K çarpanı 7,5x olan 5 yıllık ortalamasına göre %29,7 iskontolu. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki ıskontoya rağmen önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.

Mayıs ayında %0,04 artan TÜFE’nin Mayıs 2023 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Haziran ayında %2,49, 2023 yılı sonunda %37,17 ve 12 ay sonrasında %29,84 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2023 sonunda 23,09, 12 ay sonrasında ise 24,61 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2023 sonunda 38,4 milyar dolar, 2024 yılında ise 26,1 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2023 ve 2024’te sırasıyla %3,7 ve %4,6 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %8,50, 3 ay sonrasında %8,50 ve 12 ay sonrasında ise %11,11 olması beklenmektedir.

Teknik takip listesi

20 Haziran - 4 Temmuz 2023 dönemi için teknik takip listemizde TUPRS, SISE, EREGL, OYAKC ve BIMAS yer almaktadır. Destek ve dirençler tablodaki gibidir:

Kaynak:BMD Araştırma

Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Akar ve Başkan Büyükkılıç ilçeleri ziyaret etti
 
Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izleniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Para politikaları yön verecek
Yeni haftanın en önemli konu başlığını kuşkusuz TCMB’nin Perşembe günü ...
Altın Fed sonrası hareketli bir haftayı geride bıraktı
FED haftası geride kalırken, altın da hareketli bir haftayı da geride bıraktı.
Altın üç ayın dibinden döndü
FED toplantısı sonrası altın sert satış yaşamışken, geri dönüşü kuvvetli olduğu bir günü yaşadı.
 
Piyasanın durumu
Borsa günü yükselişle tamamladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde ...
Günün odak noktasında Fed var
Ayın en önemli konu başlığı olan FOMC toplantısı bugün TSİ 21.00’de sonuçlanacak.
Enflasyon verisi kıymetlilere satış getirdi
Altın dünkü seansı da kayıpla tamamlarken, üst üste üçüncü seansı kayıpla kapatmış oldu.
 
Altın Fed haftasına satıcılı başladı
FED haftasına girilmişken, altın da satıcılı bir başlangıçla yeni haftaya ...
Uluslararası endeks raporu
Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü alıcılı kapattı.
Altın kayıplarını geri aldı
Altın dünkü seansta kazançlı bir kapanış yaparak, haftanın tüm kayıplarını ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri