Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Göktaş: Aile Destek Merkezleri’nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 bin kişi yararlandı
Bakan Göktaş: Aile Destek Merkezleri’nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 bin kişi yararlandı
Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nin 75. yıl dönümünü kutladı
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nin 75. yıl dönümünü kutladı
Kalkan-21 operasyonlarında 16 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-21 operasyonlarında 16 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Bakan Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile görüştü
Bakan Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile görüştü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Haziran 2014 Çarşamba - 09:59

Picasso çocukluğuyla birlikte Ankara’da

ANKARA GAZETESİ / Ünlü İspanyol sanatçı Picasso’nun Ankara’daki ilk sergisi, CerModern’de açıldı. Pet Holding Ana Sponsorluğu’nda gerçekleşen “Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler” isimli sergide, Pablo Picasso’nun doğduğu evden, Malaga’daki Museo Casa Natal Koleksiyonu’ndan seçilen gravür, seramik ve kişisel eşyaları bulunuyor.

Picasso çocukluğuyla birlikte Ankara’da

ANKARA / Picasso Vakfı ve Picasso Evi Müzesi işbirliğinde yapılan sergide, Picasso’nun çocukluk dönemlerine ait patik, gömlek gibi kişisel eşyaları da yer alıyor. Pet Holding Ana Sponsorluğu’nda gerçekleşen “Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler” isimli serginin küratörlüğünü Mario Virgilio Arroyo yaptı. Sergi, CerModern’de 20 Temmuz’a kadar açık kalacak

ÇOCUKLUK EŞYALARI

‘Aile Meseleleri’, ‘Kadınlar’, ‘Sarsıcı Güzellik’, ‘Antik Çağ Merakı’, ‘İki Yeni Bakış-Cranach ve Delacroix’, Şövalyenin Çıkışı’ isimli serilerinin yer aldığı sergide ayrıca Picasso’nun çocukluk dönemlerine ait patik, gömlek ve kurşun askerler ile sınav kağıdı ve imzaladığı bir yemek mönüsü de sergileniyor. Sergide yer alan eserler, sanatçının klasisizm, kübizm ve gerçeküstücülüğü birleştirdiği ve dönüştürdüğü yarım asırlık yaratım serüveninde, 1923-1969 yılları arasında kullandığı kalıpları, tekniği ve tarzı bir bütünlük içinde sunuyor.

TÜRKİYE’YE ÖZEL

Serginin küratörü Mairo Virgilio Arroyo, bu serginin sadece Türkiye’ye özel olarak hazırlandığını belirtti. Arroyo, birbiriyle bağlantılı ve Picasso’nun kendini aşma hedefinde olduğu eserlerin sergilendiğini söyledi. Arroyo, sergilenen eserler aralarında ‘Cezayir Kadınları’ isimli bir eserin olduğunu, Osmanlı kadınları ve harem kültürünü işlediği çalışmalarının ilgi çekici olduğunu ifade etti. Arroyo, “Picasso, çok fazla seyahat etmedi. Doğu kültürü ve harem ona çok çekici geliyordu. Hiç görmedi ama resimlerinde doğu kültürünü yeniden yarattı” dedi.

GÜNDE 8-10 RESİM YAPTI

Museo Casa Natal Müzesi Müdürü Jose Ma Luna Aguilar da, Picasso’nun hayatı boyunca 30-35 bin arasında resim yaptığının tahmin edildiğini söyledi. Aguiler, “Tarihin en çok sayıda eser veren sanatçısı. Yaşamının sonuna kadar günde ortalama 8-10 eser yaptı. Çünkü hep zamanın bitmekte olduğu düşüncesiyle daha çok fazla yaratma derdindeydi. Sürekli kendini aşma ve yeniden yaratmak istedi. Burada gördüklerimiz Picasso’nun klasik ve sürrealizm çağına ait eserler. Picasso’nun resim sanatının özelliği, klasik dönem ve sürrealizm birbirinin içinde ilerlemiş. Çeşitli dönemlerde bu akımlar arasında geçişler yapmış” diye konuştu.

OKULLA ARASI İYİ DEĞİLDİ

Aguilar, Pablo Picasso’nun çocukluğuna ait bazı bilgiler de verdi. Aguilar, Picasso’nun çocukluk dönemiyle ilgili şunları anlattı: 
“Onu diğer çocuklardan farklı yapan şey, çok küçük yaşlardan itibaren resim yapması. Babası resim öğretmeniydi. Okulla arası iyi değildi. Babasının onu okula bırakacağından ve tekrar almayacağından korkuyordu. Babasının onu okuldan geri alması için onun bir eşyasını alırdı. Çoğunlukla da resim kalemini yada fırçasını alırdı. Kız kardeşiyle birlikte yatağın altına girip artan resim boyalarıyla birşeyler yapardı. Çok küçük yaşlardan itibaren babası ve amcasıyla boğa güreşlerine giderdi. Boğa güreşleri onun için bir tutkuydu. Güvercinlere ilgi duyardı. Evinin olduğu meydan o dönemde güvercinlerle doluydu. Şimdi de öyle. İlk söylediği sözcük ‘anne’ yada ‘baba’ değil ‘kalem’ anlamına gelen ‘Lapis’in ‘Pis’i olmuş. 
Babası Malaga’da tanınmış bir ressamdı. ‘Güvercinler’ tablosu bilinen bir tabloydu. Babası onun klasik bir ressam olmasını istiyordu. Picasso, 16 yaşındayken Malaga’da bir ödül aldı. Tabloda da bir doktor figürü var. O babasıyla özdeşleştiriliyor. Tablonun adı ‘Bilim ve İyilik’. Bu ödülden sonra babası bütün resim boyalarını Picasso’ya veriyor. ‘Bu evde bir tek ressam var’ diyor. O tarihten itibaren babası resim yapmayı bırakıyor.” ANKARA /

 
Yaşar coşturdu
 
Ankara'ya en yakın plajda sezon açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaşar coşturdu
ANKARA GAZETESİ/ Türk pop müziğinin güçlü sesi Yaşar, Armada AVM’de sevilen ...
Festivale ödüllü kapanış
ANKARA GAZETESİ / Bu yıl 25. kez gerçekleştirilen Ankara Uluslararası ...
Fırçayı aldı ebru yaptı
ANKARA GAZETESİ / BELKMEK kurslarının yıl sonu sergisinın açılışına katılan ...
 
Genç ressamlardan 300 eserlik sergi
ANKARA GAZETESİ / Altındağ Belediyesi’ne bağlı gençlik merkezlerinde yıl ...
Klasik müzik Anadolu motifleriyle birleşti
ANKARA GAZETESİ / Turkey Symphony Orchestra’nın Altındağ Belediyesi işbirliği ...
‘Kırmızı' geceye Ankara damgası
ANKARA GAZETESİ /Reklam dünyasınını bir araya getiren 11. Kırmızı Ödülleri’nin ...
 
‘Ankara’ temalı fotoğraf yarışması
ANKARA GAZETESİ / Ankara Kalkınma Ajansı, ‘Ankara’ temalı fotoğraf yarışması düzenliyor.
Yeşilçam’ın yıldızları Ankara sokaklarında
ANKARA GAZETESİ / Ankara Uluslararası Film Festivali, Türk Sineması’nın ...
‘Zeybek’li açılış
ANKARA GAZETESİ / Ankara'da ilki düzenlenen Isparta Tanıtım Günleri’nin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri