Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Antalya’da milliyet farkı alan firmaya 54 bin 694 lira idari para cezası
Antalya’da milliyet farkı alan firmaya 54 bin 694 lira idari para cezası
Tavuk eti ihracatına kısıtlama getirildi
Tavuk eti ihracatına kısıtlama getirildi
6 ilde “Mahzen-35” operasyonu
6 ilde “Mahzen-35” operasyonu
Anlaşmaların yürürlüğe girdiği tarihlerin tespit edilmesi kararı Resmi Gazete'de
Anlaşmaların yürürlüğe girdiği tarihlerin tespit edilmesi kararı Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
9 Ağustos 2017 Çarşamba - 09:51

Meteoroloji uyarıyor belediyeler önlem almıyor

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, son dönemde kentte etkili olan yağışlar sonrası yaşanan su baskınlarıyla ilgili Hürriyet Ankara’ya açıklamalarda bulundu.

Meteoroloji uyarıyor belediyeler önlem almıyor

İklim değişikliğine dikkat çeken Baran Bozoğlu, yağış sıklığı ve miktarlarındaki artışlara karşı altyapı eksikliklerinin giderilmesi için yerel yönetimlerin önlemler alması gerektiğini söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘yoğun yağış’ uyarılarına karşı, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin gerekli önlemleri almadığını ifade eden Baran, şunları söyledi:
“İklim değişikliği nedeniyle yağış sıklığında ve miktarında artış olduğu, bilimsel verilerde ortaya konulabiliyor. Bir artış olduğu kesin, bilinmeyen bir konu değil. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yoğun bir yağış olacağını zaten duyuruyor. Belediye ekiplerinin bu tür durumlara karşı hazırlıklı olmaları gerekiyor. Yasalar, tüm belediyelere bu görevi veriyor. Kanalizasyon ve rögar kapaklarının temizlenmesi, su birikintilerini pompalar yardımıyla hızlı bir şekilde çekilmesi gibi bir takım yöntemlerin uygulanması gerek. Ama bu uyarıların yapılmasına rağmen bunların yapılmadığını görüyoruz. Ankara’da su biriken noktalar artık bilinen yerler. Kar yağışında nasıl çeşitli çalışmalar yapılıyor, afet yönetimi için çalışılıyorsa burada da onun yapılması gerekiyor.

MÜHENDİS HATALARI DÜZELTİLMELİ

Yolların yapılma biçiminden rögar kapaklarına ve suları toplayacak kanalların yanlış yapılmasından kaynaklı bir problem olduğunu görebiliyoruz. Battı-çıktıda, köprülerde de aynı durum var. Buralarda mühendislik hatası olduğunu ve aynı zamanda da hataların kontrol edilmediğini, düzeltilmediğini görüyoruz. Yıllardır aynı bölgeler, tam anlamıyla mühendislik hatası. Belediye ekipleri yağışın olmadığı dönemlerde bu noktaları düzeltmeli. Bu çalışmalar, risk değerlendirilerek bütün kentte yapılmalı.

TAŞERON ÇALIŞMALARI DENETLENMELİ

Bir de belediye hizmetleri taşere edilmeye başlandı. Uzun yıllardır bu tarz işler bütün belediyelerde taşeronlar vasıtasıyla yapılıyor. Altyapı tesisleri ya da yollar planlanıyor. Burada temel olan şey; işi taşerona veriyorsunuz ama bunu çok iyi kontrol etmeniz lazım. Yani belediyedeki uzman insanların, kontrol etmesi ve ardından işlemin tamamlanması lazım. Bir tane rögar kapağının bile çok dikkatli şekilde, o eğrileri hesaplayarak konulması gerekiyor. Bunların sadece Ankara’da değil birçok ilde önemsenmediğini görüyoruz.

SU VE KANALİZASYON KANALLARI AYRILMALI

Artık dünyada yağmur suları ve kanalizasyon sistemleri birbirinden ayrılıyor. Ankara’da da çeşitli bölgelerde, bunun yapılmaya çalışıldığını duyuyoruz. Bunların artık hızlandırılması gerek. Yağmur suyu toplama kanallarıyla kanalizasyon suyu kanalları ayrıştırılmalı. Bu hem Ankara’nın arıtma tesisleri yükünü hafifletecektir hem de yağmur sularının çeşitli noktalarda kullanılması, kentin su ihtiyacının giderilmesine araç olacaktır. O nedenle kamu yararı gözeten, çevreye hassasiyet gösteren, yağışları ve diğer hava olaylarını öngören bir sistem oturmamız gerek.”

YEŞİL ALAN ARTIRILMALI GÖÇ DURDURULMALI

Öte yandan yeşil alanların azaldığını da belirten Baran, şöyle devam etti:
“Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan çeşitli projeler, ODTÜ’den geçen yol ve şimdi de Bilkent bölgesinde yeni yol çalışmaları var. Yeşil alanlarımızın daraldığını net şekilde görebiliyor Ankaralılar. Dolayısıyla yeşil alanların artırılması ve göçün durdurulması lazım. Temelde mesele o. Çünkü ne kadar çok insan gelirse o kadar çok konut ihtiyacı oluyor. Yerel kalkınmayı geliştirip insanların kendi kentlerinde kalması gerekiyor. Kırsalda kalkınma koşullarının artırılması lazım. Bu üst ölçekli bir plan. Yerel yönetimlerin önlemler alması gerekiyor ama planlama aşamasında merkezi yönetim ile valilik ve kaymakamlıklar da destek verebilir.”

YAZ BASKINI

Yaz döneminde etkili olan yağışlar sonrası yaşanan su baskınları nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, kavşaklar göle döndü, araçlar mahsur kaldı, vatandaşlar boğulma riski yaşadı. Akılda kalan olaylardan bazıları şöyle:
* 29 Mayıs’ta etkili olan sağanak yağış sonrası evlerini su basan Batıkent Zara Kızılırmak Sitesi sakinleri, eylem yaptı. Birkaç gün sonra vatandaşları ziyaret eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, bölgedeki altyapının ASKİ tarafından yenileneceğini söyledi.
* 5 Haziran’da etkili olan yağışta Varlık Mahallesi’ndeki evler ile Demetevler İvedik Caddesi’ndeki dükkânları su bastı, maddi zarar oluştu.
* 19 Haziran’daki yağmurda Gazi Üniversitesi ana kampüs önündeki alt geçidi su bastı, araçlar mahsur kaldı.
* 4 Ağustos’ta Bağlıca Bulvarı göle döndü. Çevredeki boş arazi ve amaçlardan inen su, yoldaki araçları sürükledi; bazı binaları bastı.

 
‘Double change’ çetesi yakalandı
 
Beştepe turistleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görev yoksa grev var
Büyükşehir Belediyesi’ne atanmalarına rağmen bir yıldır göreve başlatılmayan ...
İmece usulüyle rampa yaptılar
Keçiören Yeşiltepe Mahallesi’nde yaşayan Güllü Altıntaş, 14 yaşındaki ...
Festivale mutlu final
Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 7’ncisini düzenlediği Uluslararası Büyük ...
 
‘Kaldırım istiyoruz’
Yenimahalle Çiğdemtepe Mahallesi’ndeki Şehit Kadir Özbek Caddesi sakinleri, ...
Rögar göçüğüne dubalı önlem
Altındağ’da Karacakaya ve Dikmeli caddelerinin kesiştiği bölgede yer alan ...
Hızlı trenle Ankara-Sivas 2 saat
Sivas'ta toplu açılış ve temel atma törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım, ...
 
Standart kuyruğu
Standart dışı plakaların ‘ağır kusurlu’ sayılacak olması, plaka basmakla ...
Özgürlüğe kanatlanacak
Beysukent’te yaralı olarak bulunan kızıl şahin, Orman ve Su işleri Bakanlığı ...
Kuğulu Park’ı yıldırım vurdu
Başkent’te önceki akşametkili olan yağış sırasında Kuğulu Park’a yıldırım düştü.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri