Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
16 Nisan 2021 Cuma - 11:57

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan makro veriler ve güçlü sonuçlarla devam eden bilançolara ek olarak, destekleyici parasal duruşun devam edeceğine yönelik iyimserliğin desteğinde alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentileri aşan makro veriler ve güçlü gelen bilançolar öncülüğünde alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan makro veriler ve güçlü sonuçlarla devam eden bilançolara ek olarak, destekleyici parasal duruşun devam edeceğine yönelik iyimserliğin desteğinde alıcılı seyir izledi. Makro veriler tarafında, perakende satışlar Mart ayı verisi manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %9,8 ve %8,4’lük artışlarla sağlanan teşviklerin tüketim üzerindeki yansımalarını ortaya koydu. Manşet veri Mayıs 2020, çekirdek veri de Haziran 2020’den bu yana en güçlü artışlarını kaydetti. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi ise 5 Nisan haftasında 576K ile Mart 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Üretim verileri tarafında NY Empire State imalat endeksi aylık bazda 8,9 puan artışla 26,3 puan seviyesinde, piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Philadelphia Fed imalat endeksi de aylık bazda 1,6 puanlık ılımlı düşüşle 50,2 seviyesine gerilemesine karşın piyasa beklentisini aştı. Bilanço sezonunun ikinci gününde Citigroup ve Bank of America karlarını açıkladı. 1Ç21’de Citigroup’un hisse başına düşen net karı 3,62 dolar ile beklentinin üzerinde geldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1,06 dolar seviyesindeydi. Bank of America cephesinde de güçlü sonuçlar söz konusu. Bankanın hisse başına düşen net karı 0,88 dolar ile piyasa beklentisini aştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 0,40 dolar seviyesindeydi. Güçlü gelen makro verilere karşın ABD 10 yıllık tahvil faizleri gün içinde Şubat ayından bu yana en sert düşüşünü kaydederek %1,53 seviyesine geriledikten sonra %1,57’li seviyelerde dengelendi. Tahvil faizleri cephesindeki düşüş eğiliminin ABD ve Rusya cephesinde öne çıkan yaptırım gerginliğinden kaynaklandığını gözlemliyoruz. Ayrıca aşılama cephesinde J&J aşısı nedeniyle artan belirsizlikler de riskleri artıran bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Endeksler cephesinde, Nasdaq endeksi %1,31 yükselişle 14.038,76 seviyesine yükselirken, S&P 500 endeksi %1,11 değer kazancı ile 4.170,42 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,90 artışla 34.035,99 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, Çin cephesinde açıklanan makro veriler sonrası hafif alıcılı seyir izliyor. İlk çeyrek GSYİH verisinin yıllık bazda %18,3 ile beklentilere yakın seviyede gerçekleşmesine karşın, çeyreksel bazda %0,6 büyüme ile piyasa beklentisini karşılayamamış olmasının piyasalardaki iştahı sınırladığını izliyoruz. Sanayi üretimi verisi de Mart ayında çalışanların ülkedeki Bahar Festivali esnasında seyahat etmeyerek çalışmaya devam etmelerine rağmen yıllık bazda %14,1 yükseldi ve %18'lik beklentilerin altında kaldı. ABD vadeliler cephesinde ise dün yaşanan yükseliş sonrası hafif realizasyonlar görülüyor

Yurt dışında ABD’de inşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisi takip edilecek. İnşaat izinleri Mart ayı verisinin aylık bazda %1,7 artışla 1,75 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Konut başlangıçları cephesinde de piyasa beklentisi verinin önceki aya göre %13,4 yükseliş kaydederek 1,61 milyon seviyesine yükseleceği yönünde. Michigan tüketici güveni Nisan ayı öncü verisinin de aylık bazda 4,1 puan artışla 89 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de Mart ayı TÜFE verisinin manşet bazda %0,9 seviyesinden %1,3 seviyesine revize edileceği öngörülüyor. Çekirdek verinin ise %0,9 seviyesinde teyit edileceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Önümüzdeki Pazartesi günü ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise cari denge verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Ocak ayında 30,5 milyar euro fazla vermişti. Asya cephesinde de Japonya’da dış ticaret dengesi verisine ek olarak ve sanayi üretimi verisinin revizyonu takip edilecek. Mart ayında Japonya’nın ihracatlarının %11,4, ithalatlarının da %5,2 artış kaydettiği tahmin ediliyor. Böylelikle dış ticaret dengesinin Mart ayında düzeltilmemiş ve düzeltilmiş bazda sırasıyla 486,1 milyar yen ve 233,1 milyar yen seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Sanayi üretimi verisinde öncü veri hatırlanacapı üzere aylık ve yıllık bazda sırasıyla %2,1 ve %2,6 oranlarında düşüşler kaydetmişti.

 

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
TCMB nisan ayını pas geçti
 
Ramazan’da 6 sağlıklı beslenme önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB nisan ayını pas geçti
Haftanın dördüncü işlem gününde, Yurtiçi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet ...
Yurt içinde gözler TCMB toplantısında olacak
Ekonomik görünümdeki iyileşme ve aşılama çalışmaları küresel risk iştahını ...
Piyasaların yönü
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi TCMB toplantısı öncesinde banka hisselerindeki ...
 
TCMB günü
ABD ekonomisinden toparlanma kaynaklı risk algısında iyimserlik sürerken, ...
Altın enflasyondan güç buldu
Paladyum bir ayın ardından dünkü seansta 2700 dolar/ons seviyesini aşmayı ...
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %22,06, aylık %2,52 arttı
Tarım-ÜFE' de (2015=100), 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %2,52, ...
 
Part time kapanma
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan merakla beklenen korona virüs tedbirlerini açıkladı.
Türkiye: Sanayi üretiminde kısmi yavaşlamaya rağmen aylık ve yıllık büyüme eğilimi devam ediyor
Türkiye’de Şubat ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış ...
Kısıtlamaları beklerken
Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde artan korona virüs önlemlerine ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri