Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Anıtkabir’de
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Anıtkabir’de
MSB'den 19 Mayıs mesajı
MSB'den 19 Mayıs mesajı
Dışişleri Bakanlığı’ndan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
Dışişleri Bakanlığı’ndan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
“Narkoçelik-17” operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi
“Narkoçelik-17” operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi
HABERLER>GÜNDEM
14 Haziran 2010 Pazartesi - 07:01

Halk değil, Büyükşehir atamalı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yerel yönetimlerde uyumlu bir çalışma ve hizmet için ilçe belediye başkanlarının büyükşehir belediyeleri tarafından atanmaları gerektiğini savundu.

Halk değil, Büyükşehir atamalı!

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şarbak, “Biz kent içi ulaşımda belediye olarak başarılı değiliz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise verilen yetkilerin geri alındığını belirterek, İçişleri Bakanlığı’na sitem etti. Gökçek, belediye başkanlarının, büyükşehir belediyesi tarafından atanması gerektiğini de savundu.

Türkiye Belediyeler Birliğinin 25. yılı dolayısıyla düzenlenen Türkiye’de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresinin “Türkiye’de Büyükşehir Yönetim Sistemi” konulu birinci oturumuna başkanlık eden Şarbak, şunları söyledi:

Uyum sorunu var

“Son yıllarda büyükşehir belediyelerinin sınırlarının oldukça genişlemesi nedeniyle yeni yapıya uyum sağlamak çok kolay değil. İmar, alt yapı yönünden de iyi şeyler yaptılar. Kent içi ulaşımda bana göre başarısızlar. Bu belediye yönetiminin hemen düzeltemeyeceği bir husus ama biz kent içi ulaşımda belediye olarak başarılı değiliz. Niye başarılı değiliz, bugün Adana’da metro felç, yani o kadar kamu kaynağı kullanılmış olmasına rağmen yapılamıyor. İzmir’de metro var, ilave yapılmak için 8-10 yıldır uğraşılıyor ama bir türlü sonuçlandırılamıyor. Ankara’da uzun yıllardır çalışmalar bitirilemiyor.”

Adam gibi denetim

Kamu hizmetlerinin tarafsız gözle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şarbak, “Bunu yerel yönetimlerden başlatabiliriz. Şu andaki denetim sistemimiz ne denetletenlere ne denetleyenlere ne de kamuya bir fayda sağlıyor. Onun için yeni bir tartışma başlatmak istiyorum. Bugün özellikle yerel yönetimlerimiz açısından adam gibi dış denetime ihtiyaç var. Hesap sormak için değil. Halk soracak hesabı yani illa cezalandırma anlamında değil” diye konuştu.

Yeni Belediye Kanunu yapılırken mikro kararların ilçe belediyelerinin, makro işleri ise büyükşehir belediyelerinin yapması gerektiğini ifade eden Şarbak, ancak bunun böyle olmadığını söyledi.

Belediyeler Birliği

“Büyükşehir Belediyeleri Perspektifinden Türkiye’de Büyükşehir yönetim Sisteminin Mevcut Durumu ve Sorunları” konusunda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise belediyelerin sıkıntılarını gidermek için çıkartılacak kanunların, alınacak kararların, tedbirlerin, yayınlanacak genelgelerin üzerinde Belediyeler Birliğinin durması gerektiğini belirterek, yönetimdekilerin, üst seviyedeki bürokrasiyle ve Başbakan ve bakanlarla irtibat kurarak sorunlara çözüm getirmesi gerektiğini ancak 16 yıllık belediye başkanı olduğu dönemde Belediyeler Birliğinin bir kanun bile çıkarttığını görmediğini bildirdi.

Belediyeler Birliğinin yönetiminde her partiden belediye başkanı bulunduğunu, bu belediye başkanlarının kanunlarla ilgili kendi gruplarını ikna etmesiyle belediyelerle ilgili kanunların TBMM’den kolaylıkla çıkacağını anlatan Gökçek, “Bu konuda belediyelerin en büyük sorunu Belediyeler Birliğinin olaylarımıza net olarak sahip çıkmaması” dedi.

20 yıl daha borçluyuz

Gökçek, belediyelere borçlanma sınırlamasının getirilmesini ve geçmiş borçların silinmesini isteyerek, şöyle konuştu:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak borçlarımızdan daha 20 yıl kurtulmamız mümkün değil. Mevcut olan faiz sistemi bunu buraya getiriyor. Çankaya Mamak viyadüğü için benden öncesi belediye yani 18-19 yıl önce 106 milyon dolar borç alınmış İller Bankasından. 165 milyon dolar para ödemiş bunun karşılığında yani dolar bazında yüzde 60 faiz ödenmiş. Şu anda 180 trilyon lira da Hazine, İller Bankası adına bizden tahsilata çalışıyor. Böyle bir sistemin içinde borcun bitmesi mümkün değil.”

İçişleri’ne sitem etti

Dikmen Vadisi 4 ve 5. etapta anlaşma sağlanamayan vatandaşların avukatının “kamulaştırmasız el atma” davası açtığını ve kazandıklarını ifade eden Gökçek, yaklaşık 350 trilyon kamulaştırma bedelinin ortaya çıktığını söyledi.

Başkan Gökçek, yetkilerin belediyelere verildiğini ancak daha sonra geri alındığını ifade ederek, “İçişleri Bakanlığının çıkarttığı genelgeyle kanunun bize vermiş olduğu yetkileri bir kalemde bizim elimizden alıveriyor. Mesela yazışmalar konusunda kanun diyor ki büyükşehir belediyeleri her kurumla direk olarak yazışabilir, bakanlık genelge yayınlıyor ‘valilikten geçsin’ diyor bu yazıların bir kısmı. Ya bu kanunu çıkartmayın ya da çıkartıyorsanız bize dokunmayın” dedi.

Borç çıkmazını kanun çözebilir

HAZİNE Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz de, hızlı kentleşme süreciyle birlikte belediyelerde finansman sorununun ortaya çıktığını belirterek, bu durumun yapılan düzenlemelerle giderilmesi gerektiğini söyledi. Cangöz, 1970’li yıllardan sonra köyden kente göçle birlikte şehirlerde altyapı ve hizmet taleplerinin arttığını, bunun belediyelerin “gelir-gider” kalemlerinde dengesizlikler ortaya çıkardığını kaydetti. “Özgelir” eksikliğinin belediyeler için genel bir sorun olduğunu vurgulayan Cangöz, belediyelerin hizmetlerini sürdürebilmek için çeşitli kurum, ülke ve bankalara borçlandığını rakamlarla anlattı. Cangöz, “Hızlı kentleşme süreciyle birlikte belediyelerde finansman sorunu ortaya çıktı. Bu belediyeleri hızlı bir borçlanma sürecine soktu. Bu durumun kanunlarda yapılan düzenlemelerle giderilmesi gerekiyor” dedi.

On yerde birden yetki olmamalı

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek konuşmasında, yetki konusundaki sıkıntılara da dikkat çekti. Gökçek şunları söyledi:

“Belediyelerin fırınları denetlemesi kadar normal bir şey yok. Ancak Tarım Bakanlığı bir kanun çıkarıyor ve fırınları denetleme görevini, büyükşehir belediyelerinden alarak, Tarım İl Müdürlüğü’ne geçiriyor. İmar konusunda da tüm yetki belediyede sanılıyor. Yetki 10 yerde birden olmamalı. Büyükşehir belediyelerinin, ilçe belediyeleri ile uyum içerisinde çalışabilmesi için, ilçe belediye başkanlarının, Büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor. Aksi takdirde aynı siyasi partilerin Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının bile uzlaşamadığı konular oluyor” diyerek tamamladı.”

 
Ankara müşterisi çok farklı
 
Yaza Merhaba Şenliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara müşterisi çok farklı
Başkent müşterisinin yeni deneyimlere eçılmaya başladığını belirten Beymen ...
F klavye milli klavye
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, “Hem dilimizi, hem klavyemizi ...
Yangın korkuttu
Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi yakınında bir inşaat alanında çıkan ...
 
ATO'dan Bilişim Vadisi Projesi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Genç Girişimciler Kurulu’nun ...
Metroyu Bakanlık tamamlayacak
Yarım kalan metro ve hafif raylı sistem inşaatlarının Ulaştırma Bakanlığı ...
Polatlı'da selzedelere yardım
Polatlı'da Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin başkanlığında toplanan Sosyal ...
 
Melih Gökçek'in avukatına arama
Seyfi Oktay'ın da gözaltına alındığı son Ergenekon dalgasına takılanlar ...
Ankara'ya kedili logo
Dünyada amblemi bulunmayan tek başkent olan Ankara’da, Büyükşehir Belediye ...
Doğalgaz faciasında son gelişme
Çankaya Birlik Mahallesi’nde yedi üniversite öğrencisinin öldüğü doğalgaz ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri