Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
HABERLER>EKONOMİ
20 Nisan 2022 Çarşamba - 13:04

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Usd/Try bir süredir 14.80-14.60 arası hareket eğilimi devam ediyor.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE: Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.  Usd/Try bir süredir 14.80-14.60 arası hareket eğilimi devam ediyor. BİST100 endeksinde ise yeni rekorlar gelmeye devam ediyor. BİST100 endeksi dünü % 0.36 değer kazancıyla 2.519,14 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 54.9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,66 ile ulaştırma olurken, en çok gerileyen ise % 2,81 ile finansal kiralama, faktoring oldu.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin olacak. Küresel bazda dolar endeksinin kritik bölgeye gelmesi doların küresel bazda da bir miktar yavaşlayabileceğine işaret ederken Usd/Try’nin kısa vadede 14.80 seviyesini kırıp kırmayacağını izleyeceğiz. Eğer bu seviye kırılır ise yükseliş devam edebilir. Ancak bu seviye kırılmaz ise 13.85’e doğru geri çekilmelerde yaşanabilir. Ancak bu geri çekilmelerin kalıcı olduğunu düşünmediğimizin altını ısrarla çizelim. BİST100 endeksinde ise yükseliş eğilimi devam ediyor. 2480 seviyesi bizim için belirleyici olacaktır. Bu seviyenin üzerinde alıcılı tablo devam ederken 2590 direncine doğru hareketler görülebilir. 2480 desteğinin kırılması halinde sert satışlar gelebilir.

ABD: Dün ABD’de konut piyasasına ilişkin gelen verilerde yapı ruhsatları beklentilerin üzerinde 1.87 milyon adet açıklanırken konut başlangıçları da beklentilerin üzerinde 1.79 milyon adet gerçekleşti. ABD’de konut piyasasındaki toparlanmanın devam ettiği ve büyüme noktasında ekonomiye olumlu katkı sunmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Dün Fed üyelerinin konuşmaları dikkat çekiciydi. Fed üyelerinden Chicago Fed Başkanı Charles Evans, bu yıl iki kez 50 baz puan ve nötre ulaşacak faiz artışının uygun olacağını söylerken Minnepolis Fed Başkanı Neel Kashkari de, eğer Çin'de korona virüsü engellemeyi amaçlayan kapanmalar küresel tedarik zincirine daha fazla bozulmaya sebep olursa, Fed'in yüksek enflasyonu aşağı çekmek için daha agresif aksiyon alması gerekeceğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, küresel ekonomik yavaşlama potansiyelinin, gelecek aylarda faizleri artırırken ihtiyatlı olma nedeni olduğunu kaydederken enflasyonist gelişmelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri artıkça Fed’den daha şahin söylemler görmeye başladık. Kısa vadede enflasyon sorununun çözülmeyeceği aşikar. Bu nedenle Fed faizlerde gaza basmayı sürdürecektir. Bugün ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 2.94 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi ise kritik gördüğümüz 100.40-100.95 aralığına ulaştı. Bu bölgedeki hareketleri yakından takip edeceğiz. Eğer yukarı yönlü kırılırsa 103 direncine doğru hareketler göreceğiz. Ancak 100 seviyesinin altına inersek satış baskısı kuvvetlenebilir. Fed’in faizleri sert yükselteceği beklentisi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gördüğümüz sert yükseliş altın fiyatlarının geri çekilmesine yol açtı. 1966 desteğini kıran altında satış baskısı kuvvetlendi. Ons altın 1966 seviyesinin altında kaldığı sürece 1894 desteğine doğru düşüşünü sürdürebilir. Ons altında ki bu satış baskısı gram altın fiyatlarına da yansıdı. Gram altında satış baskısı altına girerken 884 TL’ye kadar düşüşler izlenebilir. IMF, Ocak ayında yayınladığı son Dünya Ekonomik Görünüm tahminlerinden bu yana küresel ekonomik görünümün ciddi şekilde kötüleştiğini ifade ederken küresel büyüme tahminini de % 4.4’ten % 3.6’ya indirdi. IMF’nin büyüme tahminini indirmesi petrol fiyatlarının gerilemesine neden olurken bu sabah Brent petrolün 108 dolardan işlem gördüğünü izliyoruz. Kısa vadede 105.60 desteğinin altına inilmediği sürece petrol fiyatlarında yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz. ABD borsalarında ise dün tepki alımları hakimdi. Bilanço sezonuna girdiğimiz ABD’de bu yükselişleri satış fırsatı olarak görmeye devam ediyoruz.

Bugün ABD’de mevcut konut satışlarının 5.78 milyon adet gelmesi beklenmekte. Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak haftalık petrol stoklarının ise 3.0 milyon adet aratacağı öngörülmekte. Son iki haftadır petrol stoklarında artış söz konusu. Artacak olan petrol stoklarının petrol fiyatlarının yükselişini engelleyip engellemeyeceğini de izleyeceğiz. Akşam saatlerinde ise Fed’in faiz toplantısına ışık tutacak Bej Kitap Raporu yayınlanacak ve ABD’de ekonominin geldiği son düzeyi göreceğiz.

EURO BÖLGESİ: Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dolar endeksinde gördüğümüz güçlü alımla Eur/Usd paritesindeki satışlar hızlandı. 1.0933 seviyesinin altında düşüş eğiliminin devamını bekliyoruz. Aşağıda kritik destek bölgemiz 1.0770 olacaktır.  Paritede dolar endeksinin belirleyici olacağını ve dolar endeksi için verdiğimiz seviyelerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Avrupa borsalarında da satış baskısı sürüyor. Alman tüketici ürünleri şirketi Henkel, Rusya'dan tamamen çekileceğini duyurdu. Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Stellantis, lojistik zorluklar ve Moskova'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'daki fabrikasında üretimi durdurduğunu açıkladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde aylık bazda sanayi üretiminin % 0.8 artması beklenmekte. Sabah saatlerinde Almanya’dan gelen ÜFE verileri aylık bazda % 4.9, yıllık bazda % 30.9 ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklanarak yeni rekorlar kırdı. Avrupa’da enflasyonist baskı giderek güçlenirken yakın zamanda Avrupa Merkez Bankası’nın da faiz artırım döngüsüne katılmasını bekliyoruz.

USD/TRY:

Usd/Try’nin kısa vadede 14.80 seviyesini kırıp kırmayacağını izleyeceğiz. Eğer bu seviye kırılır ise yükseliş devam edebilir. Ancak bu seviye kırılmaz ise 13.85’e doğru geri çekilmelerde yaşanabilir.  Ancak bu geri çekilmelerin kalıcı olduğunu düşünmediğimizin altını ısrarla çizelim.

Yukarıda 14.73 seviyesinin üzerinde önce 15.23 ve arkasından 15.65 direnci test edilebilir. Aşağıda ise 14.48 desteğinin altında 14.25 ve arkasından 14.05 seviyesi test edilebilir.

BİST100:

BİST100’de yükseliş eğilimi devam ediyor. Ancak kısa vadede 2480 desteği çok önemli. Eğer bu seviye kırılır ise yeni bir satış eğilimi başlayabilir. Bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece 2590 direncine doğru hareket eğiliminin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Yukarıda 2533 direncinin üzerinde 2564 ve arkasından 2590 seviyesi test edilebilir. Aşağıda ise 2500 desteğinin altında önce 2480 ve arkasından 2435 seviyesine kadar düşüş izlenebilir.

ONS ALTIN:

Ons altın 1966 seviyesini kırmasıyla satış baskısını hızlandırdı. Aşağıda 1894’e doğru satışlar görülebilir. 1966 direnci kırılması halinde tekrara alımlar ön plana çıkabilir. Satış baskısı sürüyor.

Yukarıda 1944 direncinin üzerinde önce 1958 ve arkasından 1966 seviyesi test edilebilir. Aşağıda ise 1933 desteğinin altında önce 1920 ve arkasından 1894 test edilebilir.

EUR/USD:

Paritede 1.0933’un belirleyici seviye olmayı sürdürmekte. Bu seviye kırılmadıkça satış baskısı korunacaktır. Ancak eğer 1.0933’ün üzerine çıkarsak yükseliş eğilimi görülebilir. Bugün kısa vadede 1.0770 desteği de önemli.

Yukarıda 1.0821 direncinin kırılması halinde önce 1.0849 ve arkasından 1.0933 seviyesine yükseliş görülebilir. Aşağıda ise 1.0770 desteğinin altında önce 1.0688 ve arkasından 1.0640 seviyesine kadar düşüş izlenebilir.

EUR/TRY:

Eur/Try’de ise 15.70-16.50 bant eğilimi korunuyor. 15.70 seviyesinin üzerinde kaldığımız sürece yukarı yönlü devam ediyor. 15.70’in altında satışlar ön plana çıkabilir.

Yukarıda 16.08 seviyesinin üzerinde önce 16.50 ve arkasından 16.82 direnci test edilebilir. Aşağıda ise 15.70 desteğinin altında 15.30 ve arkasından 15.00 seviyesi test edilebilir.

Kaynak:Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

 
Yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) yıllık %105,82, aylık %7,29 arttı
 
Zelenski’nin balistik korumalı kaskı ve yeleği Yozgat’tan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) yıllık %105,82, aylık %7,29 arttı
YD-ÜFE (2003=100) 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %7,29, bir ...
Küresel piyasalar
Dün Avrupa piyasaları Paskalya tatili nedeniyle kapalıydı. ABD endekslerinde ...
Piyasa gelişmeleri
BIST dün günü %0.64 yükselişle 2510 seviyesinde tamamladı. XBANK ise %2.63 artış kaydetti.
 
Enflasyon ve agresif sıkılaşma endişeleri gündemdeki yerini korumaya devam ediyor
Veri takviminin oldukça sakin olması ve cuma ile pazartesi günü birçok ...
Petrol fiyatları tekrar yükselişte
BIST100 endeksinin bugün pozitif ayrışarak alıcılı bir görüntü sergileyebileceğini öngörüyoruz
Altın enflasyondan güç buldu
Enflasyon verilerinin açıklandığı haftada altın pozitif bir haftayı yaşarken, ...
 
Türkiye: Hizmet gelirlerinin bankalara satışı üzerinden rezerv desteği
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bankalar ...
Enflasyon, faiz oranı, küresel etkiler, spreadler
Küresel faiz oranları… Küresel ölçekte uzun vadeli faiz oranları son üç ...
Türkiye: İhracatçılar gelirlerinin %40’ını liraya çevirmek zorunda olacak
Merkez bankası bildirisine göre, ihracatçılar döviz gelirlerini liraya ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri