Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
26 Temmuz 2021 Pazartesi - 11:55

Günün gelişmeleri

Geçen hafta Kurban Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasaları kapalıydı.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Geçen hafta Kurban Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasaları kapalıydı. Yurtiçinde piyasanın kapalı olduğu dönemde yurtdışı borsalarında alımlar devam ederken gelişmekte olan ülkelerden Rusya’nın 100 baz puan faiz artırımına gittiğini gördük. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, gelişen ülke bankalarının varlık riskinde artış beklediğini ve varlık risklerinin en fazla artması beklenen gelişen ülkenin Nijerya olduğunu, bu ülkeyi Türkiye ve Kolombiya'nın izlediğini belirtti.

Bugün yurtiçinde Temmuz ayına ait imalat güveni ve kapasite kullanım oranları açıklanacak. Son aylardaki imalat güveninde ki artışın devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Yurtiçinde bayram öncesi düşen kur tarafında işlem hacminin yoğunlaşması ve dolar endeksinde görülen yükselişin etkisiyle bir miktar toparlanma yaşanabilir.  BİST100’de yabancı çıkışı devam ederken yeni haftada bu satış baskısının devam etmesini bekliyoruz.

ABD:  ABD’de Cuma günü büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 63.1 olarak açıklanırken rekor kırmaya devam ediyor. Diğer öncü göstergelerden hizmetler PMI verisi ise beklentilerin altında kalarak 59.8 puana geriledi ve son 5 ayın en düşük seviyesine indi. ABD’de ekonomik toparlanma hızla devam ederken sektörler arasında da ayrışmanın devam ettiği görülmekte. Özellikle korona virüs sürecinden ağır yara alan ve korona virüs kısıtlamaları sonrası yaralarını sarmaya çalışan hizmet sektörü bu seferde Delta varyantından etkilendiği görülmekte. Cuma günü dolar endeksi yükselişine devam ederken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde Delta varyantının yarattığı baskı devam ediyor. Bugün % 1.25 seviyelerinden işlem gören tahvil faizleri geçen hafta % 1.13 seviyelerine kadar düşüş göstermişti. Tahvil  faizlerinde görülen bu sert düşüş altın fiyatlarının da bir miktar yukarı yükselmesini sağlasa da altında satış baskısının sürdüğünü ve bu noktada henüz düşüncemizin değişmediğini  söyleyebiliriz. ABD borsaları hem tahvil faizlerindeki baskı hem şirket bilançolarının iyi gelmesi nedeniyle yükselişini devam ettirdi. Borsalar Cuma günü yeni rekorlar kırarak kapattı. ABD Hazine Bakanı Yellen, Cuma günü yaptığı açıklamada Amerikan Kongresi'nin borçlanma tavanını mümkün olan en kısa sürede artırması çağrısında bulunurken Kongre'nin adım atmaması halinde temerrütü önlemek için ek adımlara ihtiyaç olacağını kaydetti.

Bugün ABD’de yeni konut satışlarının 800K gelmesi beklenirken konut fiyatlarında artış eğiliminin sürmesi piyasalarda tedirginliğin artmasına neden olmaya başladı. Bu hafta gözler Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararına çevrilmiş durumda. Fed’in faizleri sabit bırakacağını biliyoruz. Ancak tahvil alım programının azaltımana bu toplantıda mı yoksa Eylül ayındaki toplantıda mı karar verileceğini izleyeceğiz. Ayrıca bu toplantıda mortgage destekli tahvil alım programının azaltılması noktasında bir adım atıp Fed bu şekilde de bir başlangıç yapabilir. Piyasalar Çarşamba gününe kilitlenmişken doların küresel bazda güçlü kalmasını bekliyoruz.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentiler dahilinde 62.6 olarak açıklanırken imalat sektöründeki güçlü toparlanmanın devam ettiği görüldü. Diğer öncü göstergelerden hizmetler PMI verisi ise beklentilerin üzerinde 60.4 olarak açıklanırken son yılların en yüksek verisi olarak kaydedildi. Korona virüs kısıtlamaları sonrası cafe,bar, restaurant gibi işletmelerin kapanmasıyla çöküş yaşayan hizmet sektöründe tekrar açılmanın etkilerini izliyoruz. Büyüme tarafına pozitif katkı vermesini düşünüyoruz. Ancak artan harcamaların enflasyon üzerinde etkisinin henüz görülmemesi Avrupa Merkez Bankası’nın biraz daha tedbirli davranmasını sağlamakta. Geçen hafta yapılan Avrupa Merkez Bankası faiz kararında da bunun etkilerini izledik. Daha önce sözlü yönlendirme yapacağını söyleyen Legarde geçen haftaki toplantıda herhangi bir değişikliğe gittiklerini açıklamadı. Eur/Usd paritesi dolar endeksinin güçlenmesi ile düşüş kaydederken önemli bir destek noktası olan 1.1750 seviyesinde tutunmakta. Özellikle bu bölgenin kırılması halinde paritede sert satışlar yaşanabilir. Eur/Try’de geçen hafta 10.05 desteğine kadar geri çekildikten sonra bu sabaha yükselişle başladı. Avrupa borsaları, ekonomik verilerin ve şirket gelirlerinin etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Avrupa Merkez Bankası’ndan Cuma günü yapılan açıklamaya göre bankaların temettü ödemelerine ilişkin sınırlama 2021 yılı Eylül ayında planlandığı üzere sonlandırılacak. Almanya Merkez Bankası Başkanı (Bundesbank) Jens Weidlmann, ECB'nin düşük faiz ortamını çok uzun süre devam ettirmesinden endişe ettiğini söylerken Bundesbank uzmanlarının Almanya'da enflasyonun bu yıl içinde % 5'e yaklaşacağını öngördüklerini de belirtti.

Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya’dan İFO iş güven endeksi verisinin 102.3 olarak açıklanması bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1341 seviyesinin altında önce 1329 ve arkasından 1308 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1358 direncinin kırılması halinde önce 1364 ve arkasından 1374 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1479 seviyesinin kırılması halinde önce 1496 ve arkasından 1507 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1453 desteğinin altında önce 1441 ve arkasından 1422 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.5380 seviyesinin kırılması halinde önce 8.4950 ve arkasından 8.4325 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.6070 direncinin üzerinde önce 8.6530 ve arkasından 8.7225 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1803 seviyesinin altında önce 1797 ve arkasından 1791 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1809 direncinin kırılması halinde önce 1816 ve arkasından 1825 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKFGY AKFEN GMYO –Ocak - Haziran döneminde kira gelirlerinin euro bazında %112,2, TL bazında ise %182 oranında arttığı açıklandı.

#GENIL GEN İLAÇ - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 28 - 30 Temmuz tarihleri arasında toplanacak.

#IHLAS İHLAS HOLDİNG - 2017 yılında KLGYO’nun maliki ve hak sahibi oldugˆu, I·stanbul Beylikdu¨zu¨’ndeki 31.309 m 2 ve 30.396 m 2 ’lik arsalar u¨zerinde, şirketin bağlı ortaklığı I·hlas Marmara Evleri Ortak Giris¸imi'nin Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşımı So¨zleşmesi imzalanması sonrasında, 30.396 m 2 ’lik arsa üzerinde inşa edilen projenin bu ay içerisinde tamamlanacağı açıklanırken, 1.309 m 2 arsaya ilişkin sözleşmenin ise feshedildiği açıklandı.

#KLMSN KLİMASAN - Şirketin % 99,9 oranında pay sahibi olduğu Klimasan North America LLC'nin kuruluş işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

#MANAS MANAS ENERJİ YÖNETİMİ - Şirket payları 27 Temmuz'da Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

#TSPOR TRABZONSPOR - Futbolcu İsmail Köybaşı ile 2+1 yıllık sözleşme imzalandığı futbolcuya 2 yılda 10 milyon TL garanti ücret ödeneceği açıklandı.

#GSRAY GALATASARAY - Futbolcu Alexandru Cicaldau ile 5 yıllık sözleşme imzalandığı, futbolcunun eski kulübüne 3 yıl içinde 6,5 milyon euro ödeneceği açıklandı. Futbolcu Sacha Boey'in transferi konusunda Rennais FC ile görüşmelere başlandığı açıklandı. Futbolcu Patrick Van Aanholt ile transferi konusunda görüşmelere başlandığı açıklandı.

#FADE FADE GIDA – Şirket sermayesi bugün 70,5 milyon TL’den %19 oranında bedelsiz olarak 13,4 milyon TL artışla 83,9 milyon TL’ye yükseltilecek olup düzeltilmiş pay fiyatı 14,0588 TL’ye denk gelmekte.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 200.000 adet pay 2,67 – 2,70 TL fiyat aralığından geri alındı.

#INFO İNFO YATIRIM – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 25.000 adet pay 3,94 – 3,98 TL fiyat aralığından geri alındı.

#MEGAP MEGA POLİETİLEN – Yönetim Kurulu Başkanı Eda Özhan tarafından 8,11 – 8,12 TL fiyat aralığından 570.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %28,40’a geriledi.

#SISE ŞİŞECAM – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 414.112 adet pay 7,43 – 7,45 TL fiyat aralığından geri alındı.

Kaynak:Acar Menkul 
Hibya Haber Ajansı

 
Küresel piyasalardan bayram hediyesi
 
Türkiye’de hepatit B virüsü taşıyan 3,5 milyon insan bulunuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalardan bayram hediyesi
Uzun bayram tatili sonrası pozitif bir küresel konjonktür ile haftaya ...
Uluslararası piyasaları
Risk iştahının güçlü olduğu haftanın son işlem gününde ABD tahvilleri ...
Uluslararası piyasalar
ABD hazine tahvilleri alımların öne çıktığı bir seans geçirdi. Güne 1,29% ...
 
Algı pozitif
Haftanın genelinde risk algısında aşırılık teması öne çıkarken, ekonomik ...
ECB Para Politikası bekleniyor
ECB faiz kararını 22 Temmuz Perşembe günü saat 14.45’te açıklayacaktır. ...
ABD’de Bilanço Sezonu Başladı
Pandemiyle alakalı ekonomik koşulların sürdüğü, 2021 yılının ikinci çeyrek ...
 
Makro ekonomik gelişmeler
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 191,942,986 – tedaviye pozitif ...
Panik fiyatlaması
Küresel piyasalarda riskten kaçış ile panik fiyatlaması ve güvenli varlıklara yönelim sürmektedir.
Küresel satışlar sertleşiyor
Delta varyantının büyümeyi aşağı çekebileceği endişesiyle ABD vadelileri ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri