Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Öğretmenler, yaz dönemi mesleki çalışma programına istedikleri illerde katılabilecek
Öğretmenler, yaz dönemi mesleki çalışma programına istedikleri illerde katılabilecek
19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde ‘Gençlik Ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek
19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde ‘Gençlik Ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
11 Aralık 2020 Cuma - 10:53

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Sabah açılışta satışın sınırlı kalacağını düşünürken endeks kapanışına doğru, CAATSA duyurusu ile volatil hareketler görebiliriz. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1330 – 1365 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Haftanın son işlem gününde risk iştahına dair konuştuğumuz başlıklar ağırlıklı şekilde aynı. Tek bir farklılık fiyatlamalarda etkili oluyor: Emtia grubundaki toparlanma ve bunun ihracatçı/ithalatçı ülke para birimlerine ait çaprazlarda yaratabileceği dalgalanma. Amerikan dolarına ait işlemler de durumdan etkileniyor. 4 günlük yükselişin ardından DXY dün itibarıyla ilk kez değer kaybetti.

Merakla beklenen ECB Aralık ayı faiz toplantısı gerçekleştirildi. Sürpriz yok. Avrupa para politikası yapıcıları nezdinde piyasa beklentileri fazlasıyla karşılandı. Varlık alım programlarında miktar ve süre uzatımına gidildi. Ana belirleyici konumunda olan PEPP için yeni büyüklük seviyesi artık 1.85 trilyon EUR oldu. +500 milyar EUR güncellemenin tamamı kullanılmak zorunda değil. Hali hazırda PEPP satın almaları full paket şeklinde gerçekleşmiyor. Piyasa koşullarına göre ECB gerekli ayarlamayı yapıyor. Nitekim pandeminin ilk dönemleri ile yıl ortasından sonraki satın almalar arasında ciddi farklılaşma söz konusu. Net/net en azından bu cepheden sürpriz gelmemesi risk iştahını destekler bir faktör niteliğinde. Ancak, EUR işlemlerinin sadece ECB kaynaklı hareket etme alanı şu an için bizim değerlendirmelerimize göre sınırlı. Farklı başlıklar dinamizm yaratıyor ve gündem bir hayli yoğun.

AB liderler zirvesinde de sürpriz çıkmadı. Beklentimiz, liderlerin bir şekilde uzlaşıya varması ve 2.2 trilyon EUR büyüklüğündeki paketi devreye almasıydı. Öyle de oldu. Zirve öncesinde servis edildiği şekilde Macaristan ve Polonya’nın direnci kırıldı. Türkiye’ye yönelik yaptırım istekleri ise 20-21 ülke ortak kararı ile şu an için Mart zirvesine ötelenmiş gibi görünüyor. Ülkelerin yetkilendireceği ekipler bu süre zarfında çalışma yürütecek. Brexit konusunda ise henüz ticaret başlığına dair çözüm sağlanabilmiş değil. En yakın deadline Pazar günü olarak karşımıza çıkarken, Başbakan Johnson dün yaptığı açıklamalarda anlaşmasız çıkış ihtimaline yönelik hazırlık ifadesini yineledi. GBP ve USD eksenli dalgalanma farklı çaprazları da etkiliyor.

Genel olarak Avrupa merkezli haber akışının yakından izlendiği günün akşam saatlerinde Türkiye odaklı başlıklar gündemi meşgul etti. Reuters haber ajansının geçtiği bilgiye göre, Trump yönetimi bir süredir beklettiği CAATSA yaptırımı uygulamasını birkaç gün içerisinde devreye alabilir. Haber, ikisi Amerikalı toplamda dört kaynaktan oluşuyor. Kapsamı ise yine aynı habere göre sınırlı kalabilir. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii ve Başkanı İsmail Demir hedeflenebilir. Gelişmelerin sürpriz olmadığını değerlendiriyoruz. Yaklaşık 2 yıllık süredir Türk lirası cinsinden varlıklar bu tarz bir riskin fiyatlama ve iskontosunu fazlasıyla barındırmakta. Daha kapsamlı yorum yapabilmek için gerçekleşmesi durumunda paketin detaylarını görmek ve uzun vadeli etkilerini değerlendirebilme şansına erişmek en sağlıklı olanı. Türk lirası Asya seansı işlemlerinde 7.88-7.90 aralığında işlem görüyor ki hatırlatalım, geride kalan günün ikinci yarısında global risk iştahındaki dalgalanma ile mevcut seviyelere haber öncesinde hareketlenme göstermişti. Gelişmelerin ciddi ölçekte negatif etki yaratmasını şu aşamada beklemiyoruz.

Piyasalar

İçerisinde bulunduğumuz haftanın işlemlere etkisi açısından en kritik günlerinin Perşembe ve Cuma olması bekleniyordu ki henüz sürpriz gerçekleşmiş değil. Avrupa odaklı haber akışı fiyatlamaları etkiliyor gibi görünse de temelde GBP, emtia ve DXY başlıkları yer almakta. ECB toplantısından çıkan başlıkların tek başına EUR çaprazına yön verebilecek güçte olduğunu “bu kez” düşünmüyoruz. Emtia grubundaki fiyat hareketliği gözden kaçırılmamalı. Demir cevheri Singapur’da bu hafta %10 yükseliş gösterdi ve arka planında Çin talebindeki artış ve aşı hikayelerinin yarattığı global beklentiler yer alıyor. Brent petrol kontratı pandemi sürecinden bu yana ilk kez $50 seviyesini aşarken, ihracatçı/ithalatçı ülke ayrışmasının ve bu durumun INR, THB ve TRY gibi çaprazlara olası etkilerini yakından izlemek fayda yaratabilir. ABD henüz mali teşvik paketine dair uzlaşıya varamazken, McConnell ve Pelosi arasındaki farklı büyüklükleri içerir paket telaffuzları devam ediyor. FDA ise beklendiği şekilde Pfizer/BioNTech aşısına onay verdi. Türk Hazinesi ise yoğun borçlanma takvimini de gözeterek yerinde bir hamle ile değişim ihaleleri gerçekleştirecek. Bu adımın takvim kaynaklı faizler üzerindeki yukarı yönlü baskı ihtimalini yılın ilk yarısında sınırlayacağını değerlendiriyoruz. Emtia grubu üyelerine ait çaprazların Amerikan doları karşısında değer kazanımlarını hızlandırdıkları günde Türk lirası %-0.75 performans ile günü tamamladı. BİST 100 endeksi, ağırlıklı primli seyrettiği ve fakat günün ikinci yarısında realizasyon isteğinin belirdiği işlemlerde kapanışı %0.23 ile 1353 puan seviyesinden gerçekleştirdi. Ülke risk primi %1.6 yükselişle 379bp olurken, 13/11/30 vadeli kağıdın faizi (mid YTM) %12.92 oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ECB’den gelen beklenti karşılar pakete rağmen genel risk iştahı ekseninde değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.19, FTSE 100 %0.54, DAX %-0.33 ve Rusya (RTS, USD) grubu %2.35 ile günü tamamladı. Amerika kıtası işlemlerinde teknoloji grubu hisseleri olumlu ayrışarak günü %0.54 primlenme ile tamamladı. Dow Jones ve S&P 500 ise %-0.2 ve %- 0.1 ile zayıf kapanışlar gerçekleştirdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan gelişmekte olan ülke varlıkları nispeten olumlu kalırken, Bovespa %1.88, Merval ise %3.34 ile günü tamamladı. Asya’da haftanın son iş gününe ait fiyatlamalar karışık-negatif ağırlıklı seyrediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %-0.40, Hang Seng %0.28, CSI 300 %-1.32 ve KOSPI %0.84 ile işlem görmekte. Offshoreda USDCNH fiyatlamaları 6.5237 ile yuan değerlenmesine işaret ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5405 ile offshore yaklaşımını teyit ediyor

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1340-1330 seviyeleri destek, 1375-1380 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.85-7.76 destek, 7.93/94 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.20’li seviyelerde konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kapanış gerçekleşmeden daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) ve Fed’den gelecek mesajları görmek daha doğru olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, yaşlı kuşağı dijitalleştirmek için kampanya başlatıyor
 
Gribal enfeksiyon belirtilerine dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftaya toparlanma hareketleri ile başlayan altın ...
ABD yaptırımları kapıda
Yabancı kaynaklara göre ABD’nin CAATSA yaptırımları her an duyurulabilir. ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Dün, endeks finansal ...
 
USDTRY analizi
Geçtiğimiz haftalarda yoğun gündem ile birlikte TCMB’nin ve BDDK’nın attığı ...
Piyasalarda bugün
Bugün ve yarın AB Liderler Zirvesi gerçekleşecek.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, EREGL’nin ...
 
Aşıların başarısı yüksek
Aşı ana dinamik olurken, ABD tarafında teşvik paketine ilişkin görüşmelerin ...
Gündem aşı ve Brexit
Gün içerisinde takip edilecek önemli bir veri olmayan hafta ortasının ...
Beklentiler aynı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 67,535,605 – tedaviye pozitif ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri