Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Anıtkabir’de
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Anıtkabir’de
MSB'den 19 Mayıs mesajı
MSB'den 19 Mayıs mesajı
Dışişleri Bakanlığı’ndan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
Dışişleri Bakanlığı’ndan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
“Narkoçelik-17” operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi
“Narkoçelik-17” operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi
HABERLER>EKONOMİ
10 Aralık 2020 Perşembe - 10:47

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Dün, endeks finansal hisse senetleri ve holdinglerin öncülüğünde rekor seviyelere tırmanırken, birçok sanayi hissesinde düşüş olduğu gözlemlendi. Piyasa, ABD enflasyon rakamlarını ve AB zirvesini takip ediyor olacak.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

10 Aralık 2020. Tamamlamaya hazırlandığımız haftanın takvim açısından son 2 iş gününden en önemlisi. Gündem yoğun ve yönlendirecek olan ana tema ise Avrupa kıtası olacak. ECB nezdinde para politikası gelişmelerini, AB liderler zirvesinde ise politikacıların alacakları kararların ekonomiye etkilerini yakından izleyeceğiz. Popüler gündem maddesi olan aşı konusunda ise FDA toplantısı da bugün gerçekleştirilecek. Pfizer/BioNTech aşısı tek gündem maddesi.

Henüz fiyatlamaları genele yayılır şekilde tehdit edecek bir noktada değiliz ancak bugün itibarıyla DXY 4 gün iş günü süresince test ettiği düşük seviyelerden yükseliş eğilimi içerisinde bulunmakta. Dün de dikkat çekmiştik; yılsonu işlemlerinin getirmesi muhtemel talep eğilimi, geçtiğimiz hafta içerisinde altını çizdiğimiz basis swaplar konusu ve yoğun takvim kaynaklı risk iştahı dalgalanması bize göre eğilimin altında yatan sebepler konumunda. Brexit kaynaklı haber akışının GBP çaprazını etkilemesi ve ECB toplantısı öncesindeki işlemlerde paritenin 1.22 seviyesini aşmakta zorlanarak EUR’da oluşan dalgalanma DXY yükselişi için öne sürülebilecek açıklamalar konumunda.

Haftanın en önemli gündem maddelerinden birisi olan Brexit konusunda yakından izlenen Johnson & von der Leyen buluşmasından net olumlu bir sonuç çıkmadı. Tarafların eşitlik, düzen ve balıkçılık konularındaki kilitlenme pozisyonları devam ediyor. Müzakerecilerin de katıldığı yemek sonrası elimizdeki tek yönlendirme Pazar gününe dek tanınan süre. Kuşkusuz AB liderler zirvesi de süreçte önemli bir rol üstlenecektir. Bizim duruşumuzda ise farklılık yok: GBP cephesinde İngiltere-AB ticaret anlaşması olasılığını bir adım önde görmekle birlikte belirsizliklerin çift yönlü olduğunu değerlendiriyoruz.

Bugün kritik ECB toplantısı gerçekleştirilecek. Beklentilerimizi Pazartesi günü geçtiğimiz notumuz ile kapsamlı şekilde paylaşmıştık. Varlık alım program(lar)ında süre ve tutar revizyonu beklentisi öne çıkıyor. Ayrıca, Başkan Lagarde’ın basından gelecek sorular öncesinde EUR seviyesine dair Eylül toplantısındaki eğilime benzer şekilde değerlendirmede bulunması sürpriz olmayacak. EURUSD paritesinin 1.20’li seviyelerde şu aşamada konsolide olmasını bekliyoruz. ECB açıklamaları, piyasa beklentilerini karşılama ve Başkan Lagarde’ın son EUR hareketliliğine dair yapması muhtemel değerlendirmeler ise düşüncelerimizde revizyona neden olabilir. Görece “daha şahin ECB” duruşu paritenin 1.2150-1.23 ve hatta 1.25 aralığına kısa süre içerisinde ivmelenmesine zemin hazırlayabilir. Net/net: Gerek kısa vade gelişmeler gerekse yılsonu işlemlerinde USD talebinin doğma ihtimali bizi şu an için yukarı yönlü EUR yaklaşımı konusunda temkinli durmaya zorluyor. Duruşumuz nötr-pozitif.

Yerel varlıklar açısından da yaklaşımlar AB eksenli gündeme ait. Zirveden Türkiye’ye yönelik somut yaptırım kararı çıkma ihtimali taslak metne göre düşük. Mart ayına ötelenmesi daha muhtemel duruyor. Türk lirasını beğenmeye devam ediyoruz. 7.78 ve bilhassa 7.73 seviyelerinin aşağı yönde geçildiği senaryoda paritede 7.50-60 aralığına ve hatta global Amerikan doları eğilimi ile birlikte 1-3 ay vadede daha düşük seviyelerin gündeme gelebileceğini değerlendiriyoruz.

Piyasalar

Çarşamba sabahı paylaştığımız sabah notunda bir önceki güne ait işlemleri değerlendirirken “esasen yeni bir fiyatlama hikayemiz yok” ifadesini kullanmıştık. Bugün itibarıyla farklı bir noktada değiliz. Küresel ve yerel fiyatlamalar açısından farklı bir başlık konuşan pozisyonumuz yok. Mevcut başlıkların alt paragrafları etrafındaki fiyatlama çabalarını izliyoruz ve henüz oyun değiştirici yeni bir faktör de gerçekleşmedi. Amerikan doları işlemlerinde zayıflama trendinin bozulduğunu söylemek ciddi ölçekte hata barındıracaktır. Görünen, kısa vadeli işlemlerde 90.00-91.00 aralığının taban oluşumu eğiliminde olduğu. Devam eden ABD mali teşvik paketi görüşmelerinin olumlu/olumsuz sonucu yılsonu işlemlerinde dalgalanma yaratma potansiyeline sahip. ABD’de hisse senetlerindeki satış ise teknoloji grubu kaynaklı ve 10 günlük yükseliş periyodu dün itibarıyla sona erdi. Facebook, Zoom ve Tesla’nın kendilerine has hikayeleri fiyatlama eğiliminin arka planını oluşturuyor. Ons altın işlemlerinde haftalık kapanışın $1840 seviyesinin aşağısında olup olmadığını izleyeceğiz. Olması durumunda salınım $70-75 kadar gerçekleşebilir. Alınan pandemi önlemlerinin etkileri ise ekonomik aktivitede çoktan etkili olmuş durumda. EIA rakamları haftalık petrol stoklarında +15.2 milyon varil seviyesini işaret ediyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.12 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı işlem hacmindeki artışın da katkısıyla %0.78 primlenme ile kritik 1350 puan direncinden gerçekleşti. 13/11/30 vadeli kağıdın faizinde son işlemler %12.83 (mid YTM) seviyesinde oluşurken, ülke risk primi ise %2 artışla 373bp ile kapanış yaptı. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları yatay-pozitif işlemlere işaret etti. İşlem hacimlerindeki ortalama azalış eğiliminin %30’lu seviyelerde korunduğu günde; Euro Stoxx 50 %0.09, FTSE 100 %0.08, DAX %0.47 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.57 düzeyinde performans sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa’ya kıyasla satıcılı seyir ivme kazandı. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar eksi yönde olurken, Nasdaq diğerlerine kıyasla olumsuz anlamda ayrıştı ve günü %-1.94 ile tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.70, Merval ise %-5.07 ile izlendi. ABD’de izlenen satışın ardından Asya’da yeni gün fiyatlamaları karışık seyrediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %0.01, Hang Seng %- 0.48, CSI 300 %0.24 ve KOSPI %0.06 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5286 ile hafta ortasına kıyasla yükselişi ifade ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5476’da ve yuan değer kaybını teyit ediyor.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1340-1330 seviyeleri destek, 1375-1380 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Günlük grafikte 7.76 destek, 7.85-7.92 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.20’li seviyelerde konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kapanış gerçekleşmeden daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) ve ECB’den gelecek mesajları görmek daha doğru olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çinli şirketlerin yüzde 58’i pandemiye karşın yeni mezun alımlarına başladı
 
Pandemide vücut direncinizi artıracak çorba tarifleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
USDTRY analizi
Geçtiğimiz haftalarda yoğun gündem ile birlikte TCMB’nin ve BDDK’nın attığı ...
Piyasalarda bugün
Bugün ve yarın AB Liderler Zirvesi gerçekleşecek.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, EREGL’nin ...
 
Aşıların başarısı yüksek
Aşı ana dinamik olurken, ABD tarafında teşvik paketine ilişkin görüşmelerin ...
Gündem aşı ve Brexit
Gün içerisinde takip edilecek önemli bir veri olmayan hafta ortasının ...
Beklentiler aynı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 67,535,605 – tedaviye pozitif ...
 
USDTRY analizi
Son haftalarda ve son ayda TL kanadında oldukça yoğun bir gündem takip edildi. (İnfo Yatırım)
ABD'deki vaka sayıları
BIST100 endeksi 1.338 civarındaki direncinin altında kalarak gün içerisinde ...
Avrupa Birliği Zirvesine zirveye yakın fiyatlarla giriyoruz
Dünya borsaları yeni zirveler görmeye devam ediyor. Ekonomik veriler, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri