Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
19 Haziran 2021 Cumartesi - 14:07

Ekonomide 14-18 haftası

Geride bıraktığımız haftada yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ile NATO Zirvesi kapsamındaki görüşmesi ve TCMB faiz kararı ön plana çıkarken küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası(Fed), faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edildi.

Ekonomide 14-18 haftası

Geride bıraktığımız haftada yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ile NATO Zirvesi kapsamındaki görüşmesi ve TCMB faiz kararı ön plana çıkarken küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası(Fed), faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edildi. Fed piyasa beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmezken, 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngördü. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yaptığı açıklamada, "Önemli ilerleme kaydedilene kadar varlık alımları sürecek " dedi. Faiz artışını tartışmak için erken diye belirtti. Hafta içi Avrupa’nın da ana gündeminde NATO zirvesi vardı. Gerçekleşen NATO zirvesinde ittifak üyelerinin Çin'in yükselişine ortak bir yanıt vermeleri gerektiği söylendi. BioNTech’in CEO’su ve kurucu ortağı Uğur Şahin, delta varyantı nedeniyle dünyada COVID-19'un dördüncü dalgasının yaşanabileceğini söyledi. İngiltere’de, ilk kez Hindistan’da görülen delta varyantı panik yarattı ve aşıların da koruma gücü tartışıldı. 3 Mayıs-7 Haziran arasında vaka sayılarında İngiltere’de %50 artış yaşandı. Pazartesi günü gerçekleşen Erdoğan-Biden görüşmesinde iki ülkenin Kabil Havalimanı konusunda genel bir mutabakata vardığı ve Biden'ın bu sürece destek vereceği belirtildi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Gazetecilere verdiği brifingde, NATO Zirvesi'nde S-400 meselesiyle ilgili bir çözüm olmadığını ancak diyalogun devam edeceğini söyledi. Afganistan başlığı üzerinden Türkiye, ABD arasında yeni bir sayfanın da açılabileceğini basında belirtildi. TCMB, Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantısında piyasa beklentilerine paralel politika faizini %19 seviyesinde sabit tutarken, karar metninde mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği ifadeleri yer aldı. Hafta başında 1.469 seviyesine yükselmesinin ardından düşüşe geçen ve hafta genelinde satıcılı bir seyir izleyerek bugün 1.313 seviyesine kadar gerileyen BİST100 Endeksi,   haftayı %4,78 kayıpla 1.391,1 puandan tamamladı. Haftanın ilk günü 8,30 sınırına kadar gevşemesinin ardından yönünü yukarı çeviren Dolar/TL, bugün 8,75 sınırını test etti.  10,05’li seviyelere kadar gerileyen Euro/TL ise 10,42 seviyesinin üzerini gördü. Altının onsu 1.767,3 dolara kadar düşerken gramı, Dolar/TL’deki yükselişe rağmen altının onsunda yaşanan düşüşün etkisiyle hafta içinde 493 liraya geriledi. TCMB’nın toplam rezervleri 11 Haziran haftası itibariyle 94,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Yurt içinde aşı seferberliği yaşandı. Sağlık Bakanlığı’nın KOVID-19 aşısı bilgilendirme platformunda yer alan bilgilere göre, 18 Haziran itibariyle toplam 38 milyon 735 bin 598 doz aşı yapıldı. Son bilgilere göre, 24 milyon 586 bin 836 kişiye birinci doz, 14 milyon 148 bin 762 kişiye ikinci doz aşı yapıldı ve normalleşme konusunda umut verici açıklamalar yaşandı.

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…

9,01x olan BİST100 cari F/K çarpanı 9,2x olan 5 yıllık ortalamasına göre %2,2 iskontolu. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki primin yanında önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.

2019’da tamamı ikinci yarıda olmak üzere toplam 1.200 baz puan indirime giderek politika faizini %12,00 seviyesine indiren TCMB, 2020’deki ilk 5 toplantısında 375 baz puan indirimle haftalık repo faizini %8,25’e çekti. 24 Eylül’de son iki yıldaki ilk faiz artırımını gerçekleştirdi ve politika faizini 200 baz puan artışla %10,25’e çekti. 22 Ekim’deki toplantısında ise haftalık repo faizini %10,25 seviyesinde sabit bıraktı. Naci Ağbal göreve geldikten sonra yapılan 19 Kasım toplantısında haftalık repo faizi 475 baz puan artışla  %15,00’e yükseltilirken 24 Aralık toplantısında ise haftalık repo faizi 200 baz puan artışla %17 seviyesine yükseltildi. 2021 yılı Ocak ve Şubat ayı toplantılarında faizde değişikliğe gitmeyen TCMB, 18 Mart’taki toplantısında haftalık repo faizini 200 baz puan artırarak %19’a yükseltti. 6 Mayıs ve 17 Haziran PPK toplantılarında ise faiz oranında değişiklik yapmayarak %19’da sabit bıraktı.

Mayıs ayında %0,89 artan TÜFE’nin TCMB beklenti anketine göre; Haziran ayında %1,21, Temmuz ayında %0,75, 2021 yılı sonunda %14,46 ve 12 ay sonrasında %12,12 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2021 sonunda 8,95, 12 ay sonrasında ise 9,23 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2021 sonunda 25,7 milyar dolar, 2022 yılında ise 22,4 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2021 ve 2022’de sırasıyla %4,9 ve %4,0 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %19, 3 ay sonrasında %18,35, 6 ay sonrasında %16,53 ve 12 ay sonrasında ise %14,22 olması beklenmektedir. Hali hazırda %18,4 olan 10 yıllık tahvil faizlerinin 12 ay sonrasında %15,57 seviyesinde dengeleneceği beklenmektedir.

Raporun devamı ve detaylı analizler için tıklayınız.

https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4895/haftalik-bulten-18.06.2021.htm

Kaynak:BMD
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 5 bin 575'e ulaştı
 
Endeks yorum
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararındaydı. TCMB beklenildiği faizlerde ...
17 Haziran 2021 Tarihli PPK Kararı: 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutuldu
Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19’da sabit tuttu.
Dolar endeksinde yaşanan yükseliş
Çarşamba akşamı gerçekleşen Fed ve dün gerçekleşen TCMB toplantılarının yansımaları takip ediliyor.
 
Küresel piyasalar
FOMC toplantısında öne çekilen faiz artırım öngörüsü ile ekside kapandı.
Piyasa gelişmeleri
Bugün TCMB’nin PPK Toplantısı ardından faiz kararı takip edilecek. Piyasa ...
Yurtiçi piyasalar TCMB toplantısını odaklandı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü % 0,78 ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah yatay/negatif açılış ve sonrasında 1440 seviyesi destek, 1472 ...
TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez ...
Altın FED öncesi kayıpta
Paladyum günü yeşilde kapatmayı başaran tek kıymetli maden olurken, diğer ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri