Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i kabul etti
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız
Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız
HABERLER>GÜNDEM
23 Mart 2017 Perşembe - 22:18

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk/Kanal D ortak canlı yayınında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “16 Nisan’dan sonra sürprizlerle karşılaşabilirsiniz, Avrupa da karşılaşabilir. Türkiye yapılanları kabullenecek bir ülke değil. Olursa olur, olmazsa olmaz. Sorun bizden değil, Avrupa Birliği ülkelerinin bir kısmından kaynaklanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk/Kanal D ortak canlı yayınında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında AB ile ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu. 16 Nisan’dan sonra büyük sürprizlerin olabileceğini kaydeden Erdoğan, “Şu anda Almanya ziyareti gündemde yok. 16 Nisan’dan sonra sürprizlerle karşılaşabilirsiniz, Avrupa da karşılaşabilir. Ben 15 ülkeyi dolaştım. Tüm gayretimi koydum ortaya, onlardan aynı samimiyeti görmedik. O atağımızdan sonra ‘Bu bir sessiz devrimdir’ dediler. Liderler zirvesinden kenara attılar. Biz uzaktan seyretmeye başladık. Türkiye bunları kabullenecek bir ülke değil. Olursa olur olmazsa olmaz. Sorun bizden değil, Avrupa Birliği ülkelerinin bir kısmından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu. 

Katıldığı bir televizyon programında anayasa değişikliğine ilişkin yapılan eleştirilere cevap veren Erdoğan, muhalefet tarafından eleştirilen konulara açıklık getirdi. 18 maddenin neyi içerdiğine bakılması gerektiğini, 18 maddenin dışına çıkılarak yapılan konuşmaların aldatmaca olduğunu kaydederek, ciddi bir adım atıldığının altını çizen Erdoğan, “Bu 339 oy ile referandum parlamentodan geçti. AK Parti ve MHP 339 oy ile halkoylaması yolunu açtı. Bundan sonraki süreç halkımızda. Milletimiz nihai kararı verecektir” diye konuştu.

“Benim olması gerektiğine inandığım en önemli madde”

18 maddeye ilişkin bilgiler veren Erdoğan, “1. maddede yargının bağımsızlığına tarafsızlık ilave edilecek. Bağımsızlığı güçlendirirken, tarafsızlığını güçlendirecek bir süreç başlıyor. İkincisi milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor” diye konuştu. Avrupa ülkelerindeki kişi başına düşen milletvekili sayısını açıklayan Erdoğan “Bizim 550 milletvekilimiz var, nüfusumuz 80 milyon. 143 bin kişiye 1 tane düşüyor. Biz şimdi temsilde adalet gelsin istiyoruz. Bundan rahatsız olmaya gerek yok. Milletvekili seçilme yaşının 25’den 18’e indirilmesi. Benimde olması gerektiğine inandığım en önemli madde bu. Bugün bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle dinamik bir parlamentoyu açtığımız zaman gençliğimizin ufku genişleyecektir. 51 ülkede milletvekili seçilme yaşı 18” dedi.

Seçilme yaşı 18 olan ülkelerden örnekler veren Erdoğan, milletvekili olduktan sonra bakan olma imkanı yakalayan gençlerin olduğunu belirtti. “Biz gençliğimize neden güvenmiyoruz?” diye soran Erdoğan 7,5 milyon gencin oy kullanacağını kaydederek, gençliğe güvenilmesi gerektiğinin altını çizdi, dinamik bir parlamentoya sahip olunacağını kaydetti. Erdoğan, ”Niye bu kadar çekiniyoruz. Demek ki, ana muhalefet bütün gençlere güvenmiyor. Bu tür gençleri aday göstermekten çekiniyor. Bu gençliğe güvenin. Bu gençliğin tarihimizden gelen bir menşei var. Gençlik şunu biliyor, benim ecdadım Fatih 21 yaşında bir çağı kapatıp, bir çağı açtı. Ben 18 yaşından itibaren sosyal hayatın içindeydim, 21 yaşından itibaren siyasete geçiş yaptım, yaklaşık 40 yıldır siyasetin içindeyim” diye konuştu.

“Başkanlık seçimi de, milletvekili seçimi de 5 yıl olacak”

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin artık 5 yılda bir yapılacağını da belirten Erdoğan, “Milletvekili de seçimleri de tekrar 4’ten 5’e çıksın diyoruz. Biz geldiğimizde aslında 5 yıldı. Biz maalesef orada bazı sıkıntılı durumlar oldu, 4 yıla indirilmesi bize teklif edildi, bizde ‘peki’ dedik. 4 yıllık bir süreç bir ülkenin yönetimi için istikrarı getirmez. Başkanlık seçimi de, milletvekili seçimi de 5 yıl olacak. Senkronize bir sisteme böylece gireceğiz. Bu istikrarı ve güveni getiriyor. Bizim 14 yıl içindeki en önemli sihir kavramlarımız istikrar ve güvendir. Bir diğer madde, Meclisin Bakanlar Kuruluna KHK yetkisi verebilmesi artık iptal ediliyor. Güven oylaması kaldırılıyor. Çünkü güven oylaması hakkı milletindir. Aynı şekilde gensoru da kalkıyor. Bu iş çok suiistimal edildi. Şuana kadar 484 gensoru verildi. Biliyorlar ki bu gensoruyu verenler ‘ben buradan bir netice alamayacağım’. Bunu bildiği için Meclisteki çalışmayı tıkamak için bunu veriyor. Bu gensorulardan sadece 4 tanesi kabul edildi. Neden parlamentoyu tıkıyorsun, niye hızımızı kesiyorsun? Hep gensorularla ön tıkadılar, başaramadılar ama zaman kaybımız oldu” şeklinde konuştu.

“100 bin seçmen seçim zamanında kendileri bir cumhurbaşkanı adayı gösterebilir”

Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olduğunu, bir kişinin en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebildiğini söyleyen Erdoğan, “Mesele millette. Millet kararını nasıl verirse öyle devam eder. Seçim zamanı geldiğinde mesela 100 bin seçmen seçim zamanında kendileri bir cumhurbaşkanı adayı gösterebilir. Bu yoktu, ilk defa gelecek. Bu da millete verilen güvenin en önemli değişik maddelerinden birisi. Bundan sonraki süreçte, yani Seçim Kanunu ile ilgili değişiklikler, parlamento içinde böyle bir uzlaşma temenni ederiz ki sağlanır, Seçim Yasasında da değişikliklerin yapılması bana göre gereklidir. Ama şuanda gelende ne yazık ki bunlar gündeme gelemedi, bunu da pek yaklaşılmadı“ açıklamasında bulundu.

“Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor” açıklamasında bulunan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun başbakan ile cumhurbaşkanının kavga edeceği yönündeki açıklamasını hatırlattı. Kılıçdaroğlu’nun daha sonradan açıklamasını düzelttiğinin belirtilmesi üzerine Erdoğan, “Onu tashih de etse kendisini kurtaramaz. Her geçen gün adeta yalan makinesi üretim yapıyor” dedi. Geçmiş yıllardan örnekler veren Erdoğan, o yıllara ait gazete manşetlerini gösterdi.

“Yalan, Cumhurbaşkanın fesih yetkisi yok”

Cumhurbaşkanının fesih yetkisi olmadığını belirten Erdoğan, “Saf tipler var. Televizyona çıkıyorlar, Cumhurbaşkanının fesih yetkisi olduğunu söylüyorlar. Yalan, Cumhurbaşkanın fesih yetkisi yok. Yeni düzenleme ile beraber böyle bir fesih yetkisine sahip olmadığı gibi eğer ülke erken seçime gitme durumunda bu kararı parlamento veriyor. Cumhurbaşkanının erken seçime götürme yetkisi dahi yok. Böyle bir seçime gitme sadece parlamento, sadece cumhurbaşkanı değil, aynı anda hem cumhurbaşkanı hem de parlamento ile erken seçim. Bir uzlaşma oluyor, bundan dolayı ülkede istikrar oluyor. Amerika’da 2 yılda bir kongrenin yenilenmesi Bizde o da yok. Biz Türk tipi bir cumhurbaşkanlığı sisteminden bahsediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ile başbakanın yetkilerinin birleştirildiğini, cumhurbaşkanının atama, kararname ve yönetmelik çıkarma yetkileri ile diğer görevleri düzenlendiğini belirten Erdoğan, istenildiği kadar başkan yardımcısı atanabileceği yönündeki eleştirilere ilişkin, “Kendisi yeteri sayıda başkan yardımcısı atayabilir. Şuanda parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimi 2019’un Kasım’ında olacak. Seçim geldiği zaman, o seçime giderken bunun nasıl olacağı yasalarla düzenlenmek suretiyle ortaya çıkacak. Sayın Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi, kusura bakmayın, o da kusura bakmasın, 100 yardımcı diye böyle safsata şeyler olamaz. Biz göreve geldiğimizde Türkiye’nin 36 bakanı vardı. Ben geldiğimde ilk işim kabineyi 36’dan 25’e indirdik. Biz öyle boşta kalana bakanlık verelim anlayışıyla gelmedik. O otellerde önüne gelene bakanlık dağıtmak suretiyle hükümet kurma gayreti içinde olan onların geçmişteki zihniyetine aittir” açıklamasında bulundu. 

Etiketler:
 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Türkiye artık Türkiye'den büyüktür"
 
Yer: İstanbul Atatürk Havalimanı... Hazırlıklar başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Musul’daki saldırıda enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor
Irak'ın Musul kentinde 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği hava ...
PKK, Kürt halkını 'hayır' demesi için tehdit ediyor
Eli kanlı terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Cemil Bayık, referandumda ...
Leylek ile Bursalı balıkçının hikayesi film oluyor
Türkiye'nin Avrupa leylek köyleri ağına üye tek Türk köyü olan Uluabat ...
 
Hollanda’da saldırıya uğrayan Hüseyin Kurt, Türkiye’de
Hollanda’nın Rotterdam kentinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma ...
Eski Rus Milletvekili Voronenkov, Kiev’de vurularak öldürüldü
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bugün Eski Rus Milletvekili Denis Voronenkov vurularak öldürüldü.
Başbakan Yıldırım: "Meclis’te kıyamet koparan CHP birden kuzu oldu"
Başbakan Binali Yıldırım, CHP’nin yeni hükümet sisteminin görüşmeleri ...
 
İngiliz havayolu şirketi ’kabin yasağı’na başladı
İngiltere ve ABD’nin başlattığı, güvenlik gerekçesiyle uçakların kabinine ...
Pursaklar’ın sultanları final biletini aldı
Lig A ve B grupları yarı final etabı tamamlandı. Karşıyaka’yı 3-0 mağlup ...
Hollanda ihmalinin bedelini Türklere kesti
Diyarbakırlı avukat Muzaffer Ava, amcasını kaybettiği Hollanda’nın Schiphol ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri