Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hata değil, yanlışta ısrar etmek kaybettirir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hata değil, yanlışta ısrar etmek kaybettirir
Son 20 yılda tersane sayısı 37'den 85'e yükseldi
Son 20 yılda tersane sayısı 37'den 85'e yükseldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz tarıma uygun olan her karış toprağımızı değerlendirmektir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz tarıma uygun olan her karış toprağımızı değerlendirmektir
Erdoğan: Ani çıkışların gerisinde piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık vardır
Erdoğan: Ani çıkışların gerisinde piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık vardır
Bakan Uraloğlu: Hizmetlerimiz uzayda ses bulacak
Bakan Uraloğlu: Hizmetlerimiz uzayda ses bulacak
HABERLER>SİYASET
22 Ağustos 2013 Perşembe - 09:40

Bakan Davutoğlu: 'Mursi için gizli diplomasi sürdürüyoruz'

ANKARA GAZETESİ / Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İlk kez açıklıyorum (Mursi'yle görüşmek için) şu an bile gizli diplomasiyi sürdürüyoruz" dedi.

Bakan Davutoğlu:  Mursi için gizli diplomasi sürdürüyoruz

ANKARA / Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında Mısır'da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mısır için yapılan girişimlere değinen Davutoğlu, 'İlk kez açıklıyorum (Mursi'yle görüşmek için) şu an bile gizli diplomasiyi sürdürüyoruz' diye konuştu. 

Davutoğlu, 3 Temmuz'da gerçekleşen darbeden hemen önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Mursi'yle görüştüğünü kaydetti. 

Dışişleri Bakanı 'Mursi hala içerideyken Mübarek'in tahliyesi, süreci tersine çevirir' dedi.


Başbakan Erdoğan'ın İsrail ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Davutoğlu, şunları söyledi:


“Dün gece 02.00'ye kadar bu konu ile ilgilendim. Gece o vakitte Başbakan'ın bütün konuşmasının dökümünü çıkarttım. Daha sonra sabah Amerika tarafına üç mesaj ilettik. Türkiye ile Amerika dost ve müttefik iki ülkedir, basın üzerinden konuşmazlar. Problem varsa birbirleriyle paylaşırlar. Başbakan'ın konuşmasının basına yansımış şekli ile tepki verilmesi bizim kabul edeceğimiz bir ilişki tarzı değil. Bu konuşmada ABD'nin adı bir kere dahi geçmiyor. Tepki verecekse İsrail versin. Biz ABD adı geçmezken ABD'nin bizi kınamasını kabul etmeyiz. Bu kadar Mısır'da katliam yaşandı, bu şiddetli bir kınama ne kadar düşünüldü.”

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında bir zihniyeti tarif ettiğini anlatarak, “O zihniyeti anlatırken iki sene önceki bir toplantıdan örnek veriyor. Bunu bir zihniyet olarak tanımlarsanız. Bir zihniyeti açıklıyor. Bu kadar konuşabilecek bir mesele için bizimle danışmada bir açıklama yapılmasını yadırgadık. Reaksiyon gösterecek olan biziz. Kimsenin dost dediğimiz bir ülkenin Türkiye Başbakanını kınama hakkı yok” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, kendilerine gösterilen görüntülerde, sokaklarda, evlerde, koridorlarda cansız yatan insanlar gördüğünü ve hiçbirinin kurşun yarası olmadığını söyledi.

Söz konusu görüntülerin gerçek olması halinde, durumun açık bir kimyasal silah saldırısı olduğunu ifade eden Davutoğlu kimsenin saldırıyı inkar etmediğini belirterek, 'Şu an kimse kimyasal saldırı yok demiyor zaten. Suriye rejimi dahi bunu kınıyor ve biz yapmadık diyor' diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki mun'dan konuyla ilgili iki talepte bulunduklarını bildiren Davutoğlu, ilk taleplerinin New York saatiyle 15:00'te toplanacak BMGK'nın acilen toplanması olduğunu, ikincisinin de BM'nin bölgede bulunan kimyasal silahları araştırma ekibinin deliller ortadan kalkmadan olayla ilgilenmesi olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, söz konusu talepler üzerine, Ban'ın, kimyasal silah araştırması yapan ekibin yalnızca 3 yerde çalışma yapmak üzere görevlendirildiğini, diğer bölgeler için Suriye rejiminden izin almak gerektiği yanıtını verdiğini dile getirdi.

-Saldırının araştırılması-

Bunun üzerine bazı ülkelere söz konusu yetkinin acilen genişletilmesi noktasında mektup gönderdiklerini ifade eden Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'le de meseleyi görüştüklerini söyledi.

Davutoğlu, Suriye konusunda İran'dan farklı görüşlere sahip olmalarının bu konuda herhangi bir etki yaratmayacağına vurgu yaparak Zarif'e ortak hareket etmeleri gerektiğini söylediğini belirtti.

Zarif'in kendisine 'Suriye rejiminin de olayı kınadığı ve saldırıyı kendilerinin yapmadığını' söylemesi üzerine de şöyle konuştu:

'Madem kendileri yapmadığını iddia ediyor izin versinler araştıralım. Eğer başka bir grup yaptıysa Türkiye olarak o grubun en şiddetli şekilde cezalandırılması için ne gerekiyorsa öncülük edeceğiz. Ama rejim yaptıysa da sayın Zarif'e sizden de aynı tavrı bekliyoruz dedim. Zarif de BM ile iş birliği yapması konusunda Suriye rejimiyle de temas kuracaklarını söyledi.

'

-'Darbeden hemen önce Mit müsteşarımız Mursi'yle görüştü'-

Davutoğlu, Suriye'de yaşanan kötü tablonun Mısır'da da yaşanması durumunda bölgede çok ciddi boyutlarda istikrarsızlık oluşacağını belirterek uluslararası toplumun, 2 sene önce Suriye konusunda kendilerinin gösterdiği çabalara destek vermesi halinde bugün bu manzaranın yaşanmayacağını anlattı.

Mısır'da da gidişatın oldukça kötü olduğuna işaret eden Davutoğlu şöyle konuştu:

'Eğer uluslararası toplum Suriye konusunda 2 sene önce bizim yaptığımız çabalara en başta katkı verip birlikte baskı uygulasaydı ve Suriye rejimini bu katliamlardan önce durdurabilseydik yada katliamlar başladıktan sonra ortak bir net tavır alınabilseydi bugün orada masum insanlar ölmeyecekti. Şimdi Mısır'da da gidişat o kadar kötü ki. Ölenler bizim kardeşimiz. Uluslararası toplumun harekete geçmek için günlerdir can siperane sürekli olarak tüm dünyanın dışişleri bakanlarını harekete geçirmeye çalışıyoruz Niçin? Bugün Mısır'da eğer bu küçük görünen sayısal olarak Suriye'dekine göre daha az görünen rakamlara müdahale edilmezse benzer bir sürecin Mısır'da da yaşanması, Suriye'dekinin misli ve misliyle çok daha fazla ölüme sebebiyet verir. Herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Biz Suriye'de de Mısır'da da insanlığımız ve devlet geleneğimizin gereğini yaptık.'

Davutoğlu, Türkiye'nin Mısır'da yaşanan 25 Ocak devriminden sonra geçiş sürecine en çok katkı veren ülke olduğunun hatta olayların yaşandığı tarih 30 Temmuz öncesinde MİT müsteşarının Mursi ve diğer yetkililer görüşmek üzere Mısır'a gittiğini belirterek şunları kaydetti:

'Başbakanımız 30 temmuz öncesi, yani gösterilerden birkaç hafta önce önce özel bir görevlendirmeyle bir arkadaşımızı Mısır'a gönderdi ve Sayın Mursi ve diğer yetkililer de görüşmeler yapıldı.Yani darbeden hemen önce Mit Müsteşarımız Mursi'yle ve diğer güvenlik yetkilileriyle görüştü. Aslında ben de gitmeyi düşündüm çok ciddi bir kriz görüntüsü oluşturmamak için vazgeçtim.'ANKARA /

 
Fenerbahçe - Arsenal
 
PKK'lılar köylülerin aracını yaktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte partilerin son oy oranları
ANKARA GAZETESİ / Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ...
'Sisi' afişi alay konusu oldu
ANKARA GAZETESİ / Abdülfettah El Sisi'nin imajını güçlendirmek için yapılan ...
Sahillerdeki çarpık yapılaşmayı Yiğit Bulut denetleyecek
ANKARA GAZETESİ / Başbakan'ın danışmanı olan Yiğit Bulut, sahillerdeki ...
 
Suudi Arabistan'dan darbeci Sisi'ye destek
ANKARA GAZETESİ / Suudi Arabistan, Mısır'da darbeci Sisi hükümetine desteğini ilan etti.
Sisi'den akılalmaz gaf
ANKARA GAZETESİ / Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El ...
'Mısır'dan Erdoğan çıkmasını istemiyorlar'
ANKARA GAZETESİ / Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır'da darbe sonrası ...
 
AK Parti yeniden yargılama talep edecek
ANKARA GAZETESİ / AK Parti, 2008 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ...
Umut Oran'dan o görüntüye açıklama geldi
ANKARA GAZETESİ / Umut Oran’dan Hacıbektaş açıklaması: "Olayların daha ...
Başbakan Erdoğan'dan gündem değerlendirmesi
ANKARA GAZETESİ / Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan dönüşü gazetecilerin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri