Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>GÜNDEM
5 Mayıs 2010 Çarşamba - 07:56

Aygün'den yasaklama talebi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, baz yağların ve atık yağların akaryakıt olarak kullanımının giderek arttığına dikkat çekerek, “Motorin yerine 10 numara yağ kullanımı ve atık yağların yakıt olarak kullanılması devletin yılda en az 550-600 milyon lira vergi kaybına uğramasına yol açıyor” dedi.

Aygün den yasaklama talebi

Başkan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek dolaylı vergiler nedeniyle akaryakıt ürünlerinin fiyatının diğer ülkelere göre oldukça yüksek noktada seyretmesinin, motorin yerine 10 numara yağ ve diğer hileli akaryakıtların kullanımını artırdığını, bunun da sektörde haksız rekabete ve kayıt dışı ekonominin büyümesine yol açtığını bildirdi.

Büyük vergi kaybı

Yol kıyılarındaki sanayi sitelerinde, anayolların üzerinde, hatta son zamanlarda şehir içlerinde bile yüz binlerce teneke dolusu hileli ve kaçak akaryakıtın açıkça satıldığını belirten Aygün, yıllardır herkesin gözü önünde yürütülen bu yasa dışı faaliyet yüzünden devletin büyük bir vergi kaybıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Aygün, akaryakıt sektörüne, çevre ve insan sağlığına zarar veren, kayıt dışı ekonomiyi büyüten, sektörde haksız rekabete yol açan, makine ve teçhizatı bozan sahte yakıtların satışının bir an önce durdurulması ve soruna en kısa sürede çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. Aygün akaryakıt bayilerinden alınan verilerin Anadolu’da motorin satışlarının son aylarda yüzde 20 civarında azaldığını gösterdiğini belirtti.

Atık madeni yağlar

Kayıt altına alınmayan, ancak piyasadan bedava toplanan 150-170 bin ton atık yağın da 550-650 milyon liralık bir piyasa büyüklüğüne ulaştığını ifade eden Aygün, kontrol altına alınmayan bu piyasa nedeniyle de ortaya 220 milyon liralık vergi kaybı çıktığı tahminlerinin yapıldığını kaydetti. Aygün, söz konusu atık yağların motorine karıştırılması durumunda 430 milyon liralık, kalorifer yakıtına karıştırılması durumunda 170 milyon liralık, madeni yağ piyasasına sürülmesi durumunda da 310 milyon liralık vergi kaybı oluşacağını belirtti. Yapılan araştırmaların baz yağların ve atık yağların illegal kullanımından beslenen piyasanın yıllık 1,5 milyar liranın üzerine çıktığını gösterdiğini ifade eden Aygün, devletin bu kayıt dışı piyasa yüzünden sadece ÖTV ve KDV olarak uğradığı kaybın 550-600 milyon lira olarak hesaplandığına işaret etti.

ÖTV farkı kaldırılmalı

Aygün sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu: “Hileli yakıt için kullanılan mineral yağ grubunda ÖTV, kimya sanayicilerini mağdur etmeyecek bir formül kullanılarak akaryakıtla eşitlenmelidir.

Karayolunda yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan araçların kilometre bazında yaktıkları yakıt türleri nasıl denetleniyorsa, yağ faturalarının denetimi de aynı şekilde yapılabilir. Bu yolla yağı, yakıt olarak kullanan araçlar belirlenerek ÖTV farkı alınabilir.

ÖTV oranının düşük olması nedeniyle akaryakıt yerine hileli akaryakıt kullanılması aynı zamanda bir vergi suçudur. Vergi daireleri yapacakları denetimlerde 10 numaralı yağda anormal alımlar yaptığını belirledikleri mükelleflere gerekli cezai yaptırımı uygulayabilirler.

Yüksek oranda kükürt içerdiği ve çevre sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kırsal motorinin AB normlarına uygun olarak kaldırılmasına hazırlanılan bir dönemde havaya kırsal motorinin 10-15 katı kanserojen madde salınımına neden olan madeni yağların araçlarda kullanılmasına göz yumulamaz.

EPDK’nın piyasada illegal oluşuma kapı açan bu ürünlerin ithalatının denetlenmemesi büyük bir eksikliktir. Tüm petrol ve petrol türevlerinin ithalat izinleri EPDK’dan geçmelidir.

Akaryakıt alımında ÖTV’den muaf tutulan grupların aldıkları yakıtlar yurt içinde amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının tespit ve denetiminin yapılması gerekmektedir.

Atık yağ toplama, bertaraf ve geri kazanım faaliyetlerin yakından takip edilmelidir.”

 
Tabela ayıbı
 
Ankara’ya 6 milyon çiçek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tabela ayıbı
Ankara’da cadde ve sokak tabelalarını yenileyen Büyükşehir Belediyesi, ...
Ankara 5,1 TL fiyat verdi
Canlı hayvan ihalesinde sadece Ankara'nın 500 tonluk kısmı için teklif geldi.
Ankara'da ithal et protestosu
Kırmızı et üreticileri ve besiciler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde ...
 
5.000 ton canlı sığır ihalesi Ankara'da
Et fiyatlarındaki akıl almaz yükselişe çare olması için EBK tarafından ...
YÖK'ün bahçesinde koyun, kuzu, midilli
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK'ün yeniden düzenlediği bahçesine ...
Yıldırım: Ankara metrosunu devralıyoruz
Ulaştırma Bakanlığı yıllardır tamamlanamayan metrolara el atıyor. Bakan ...
 
Ankara'da deprem sokağa döktü
Ankara'da 3,5 büyüklüğünde deprem: İnsanlar panikle sokaklara döküldü
Ankara'da 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle işçiler Ankara Garı'nda toplanmaya başladı
Ankaralı Başkanlar'a dava açılıyor
Ankara'da yaklaşık 100 belediye başkanına 16 yıldır zorla topladıkları ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri