Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
22 Ekim 2022 Cumartesi - 13:07

"Kriptolar makro ekonomiden etkilense de merkeziyetsizliğini koruyor”

Bitcoin hareketlerinin hisse senetleriyle korelasyonu “orta derecede güçlü” olarak ölçülürken, bu durum kripto para birimlerinin merkeziyetsizliğini tartışmaya açtı. Kriptolarda hisse senedi piyasalarına uyumlu düşüşün, küresel ekonomik gelişmeler ve dünya çapında sıkılaşan para politikalarıyla iliş

 Kriptolar makro ekonomiden etkilense de merkeziyetsizliğini koruyor”

Matematiksel formüllerle hesaplanan, farklı varlık sınıflarının birbirleriyle olan ilişkisini ölçen “korelasyon” açısından değerlendirildiğinde, Bitcoin’in teknoloji ağırlıklı hisse senetleri içeren Nasdaq borsasıyla 90 günlük korelasyonu TradingView verilerine göre geçtiğimiz eylülde 0,5’in üzerinde ve “orta derecede güçlü” olarak ölçüldü. ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere farklı ülkelerdeki merkez bankalarının faiz kararlarından, ABD’den gelen istihdam ve büyüme gibi makro ekonomik verilerden etkilenen kripto para birimleri, S&P 500 ve Nasdaq Bileşik gibi hisse senedi endeksleriyle uyumlu düşüş ve kazançlar görmeye başladı. Kripto para birimlerinin de küresel piyasa koşullarına, jeopolitik gelişmelere ve uluslararası ilişkilere en az hisse senetleri ve emtialar kadar duyarlı hale gelmesi, kriptoların en büyük değeri olarak görülen merkeziyetsizlik kavramını tartışmaya açtı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan kripto para borsası MEXC Mali İşler Müdürü Kevin Yang, “Kripto yatırımcıları da tıpkı hisse senedi yatırımcıları gibi, makro gelişmelere tepki veriyor. Para edinme maliyetlerinin arttığı, büyüme beklentilerinin düştüğü ve küresel enflasyonun zirvelerini koruduğu bir dönemdeyiz. Kriptolardaki düşüşü hisse senetleriyle kurulan ilişki üzerinden değil, resesyon beklentilerinin hüküm sürdüğü küresel makro görünüm üzerinden açıklamak daha doğru olacaktır” dedi.

 

“Kriptolardaki düşüş, parasal sıkılaşmanın bir sonucu”

CoinDesk tarafından hazırlanan bir raporda 2021’in neredeyse tamamı için Bitcoin’in S&P 500, altın, ABD doları ve tahvillerle korelasyonunun -0,2 ila 0,2 arasında kaldığı, bir diğer deyişle ilişkisiz olduğu görüldü. Kriptoların hisse senetlerine ve diğer varlıklara ilişkisinin bir anda ortaya çıkan bir olgu olamayacağını söyleyen Kevin Yang, “Fed’in faiz artışları ABD dolarını pek çok para birimine karşı güçlendiriyor. Doların güçlü olması petrolü denizaşırı alıcılar için pahalı hale getiriyor ve arz kesintilerine rağmen petrol fiyatlarında gerileme durdurulamıyor. Altın, Rusya ve Ukrayna arasında yükselen tansiyona rağmen pek çok yatırımcı için dolara kıyasla ‘güvenli limanlar’ arasında sayılmamaya başlıyor. Tüm bunlar nakit tutmayı daha anlamlı hale getiriyor ve hisse senetleri de, kripto para birimleri de arka arkaya gelen satışlarla düşüyor. Dünyaca ünlü yatırımcılardan Ray Dalio'nun dahi nakit para tutmakla ilgili görüşlerini değiştirdiği ve nakit tutmayı anlamlı bulduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bu durum kriptoların merkeziyetsizliğinden ödün verdiğine değil, dünya çapında uygulanan parasal sıkılaşmanın etkilerine işaret ediyor. Piyasa koşulları normale dönerse, Bitcoin gibi kripto para birimleri de tıpkı 2021’deki gibi geleneksel yatırım araçlarından ve makro göstergelerden bağımsız bir hareket alanına kavuşabilir” dedi.

 

Bitcoin’in 90 günlük oynaklığı, Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyesinde

 

Kripto para birimlerinin bugüne kadar en çok eleştirilen yönünün oynaklık olduğunu belirten MEXC Mali İşler Müdürü Kevin Yang, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bitcoin, tüm bu eleştirilere rağmen bu ay içinde 90 günlük oynaklık açısından Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyelerini kaydetti. Veri izleme platformu Laevitas’a göre Bitcoin’in üç ay boyunca fiyat türbülansı beklentileri dört ayın en düşük seviyesine ulaştı. Hisse senedi piyasalarına ilişkin Oynaklık Endeksi VIX ise 2008 finansal krizinin yaşandığı dönemle benzerlikler gösterdi. CNN tarafından oluşturulan Korku ve İştah Endeksi uzun bir süredir korku ve aşırı korku seviyelerinde seyrediyor. Merkez bankalarının şahin duruşu ve inatçı enflasyon sürdükçe, piyasalardaki endişeyi izlemeye devam edeceğiz. Yine de bu kripto paraların merkeziyetsizliğini ve blokzinciri teknolojisinin sunduğu yeni finansal dünyanın değerini düşürmüyor. Spot işlemlerde piyasa yapıcı ücreti almayan, listelediği 1.500'ü aşkın kripto para birimiyle kullanıcılarına en zengin yatırım portföyünü sunan MEXC olarak, yatırımcıları 2023 ile gelecek fırsatları yeniden değerlendirmeye davet ediyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

 
Üç aylık özet: Küresel büyüme paradoksu ve parasal sıkılaşma trendi
 
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üç aylık özet: Küresel büyüme paradoksu ve parasal sıkılaşma trendi
Son dönemde küresel ekonomide yavaşlama işaretleri arttı. Yüksek enflasyon ...
ECB faiz kararı açıklanacak
27 Ekim 2022 tarihinde ECB faiz kararı açıklanacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan ...
Küresel ürün krizi
Rusya'nın gelirini mümkün olduğunca etkilemek için Batılı ülkeler Rus ...
 
TCMB politika faizini 150 baz puan indirerek %10,50’ye çekti
TCMB politika faizini 150 baz puan indirerek %10,50’ye çekti. TCMB politika ...
Asya’da büyüme endişesi
Güçlenen enflasyon ortamı ve merkez bankalarının agresif faiz politikasının ...
Asya borsaları karışık seyretti
Hafta ortasında Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, ABD endeks ...
 
Uluslararası piyasalar
Son aylarda ön plana çıkan agresif sıkılaşma ve resesyon korkularıyla ...
Piyasa gündemi
Agresif sıkılaşma beklentileri ve resesyon korkuları gibi ana risk başlıkları ...
Risk iştahı güçlendiriyor
ABD’de enflasyon rakamının yüksek seyrini koruması ve bu kapsamda enflasyon ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri