Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Grand Kartal Otel Yangını Davasında 3. Gün
Grand Kartal Otel Yangını Davasında 3. Gün
Huzur Operasyonunda 984 Kişi Gözaltına Alındı
Huzur Operasyonunda 984 Kişi Gözaltına Alındı
X'in Yapay Zekâsı Grok Hakkında Soruşturma Başlatıldı
X'in Yapay Zekâsı Grok Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kamuya 2 Bin 659 Yeni Kadro İhdası Resmi Gazete’de
Kamuya 2 Bin 659 Yeni Kadro İhdası Resmi Gazete’de
Türkiye'nin İlk İklim Kanunu Yürürlüğe Girdi
Türkiye'nin İlk İklim Kanunu Yürürlüğe Girdi
HABERLER>GÜNDEM
9 Temmuz 2025 Çarşamba - 13:48

Türkiye'nin Genç Nüfusu Avrupa Ortalamasını Aştı

Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer alırken, çocuk ve genç nüfus oranında Avrupa ortalamasının üzerinde bulunuyor.

Türkiye nin Genç Nüfusu Avrupa Ortalamasını Aştı

Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer alırken, çocuk ve genç nüfus oranında Avrupa ortalamasının üzerinde bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Dünya Nüfus Günü 2025” bültenine göre, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından, dünya nüfusunun 5 milyara ulaştığı 11 Temmuz 1987 tarihi “Dünya Nüfus Günü” olarak kabul edilmiş ve bu gün nüfus konularına dikkat çekmek amacıyla farkındalık çalışmaları yapılıyor.

BM tahminlerine göre, 2024 yılında en kalabalık ülke 1 milyar 450 milyon 935 bin 791 kişi ile Hindistan olurken, Çin 1 milyar 419 milyon 321 bin 278 kişi ve ABD 345 milyon 426 bin 571 kişiyle onu takip ediyor. Bu üç ülke dünya nüfusunun yüzde 39,4’ünü oluşturuyor.

Türkiye, toplam nüfus büyüklüğünde 18. sırada yer alarak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’ini oluşturuyor.

Çocuk nüfus oranında ise 0-17 yaş grubunda en yüksek oran Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yüzde 56,5 iken, Nijer ve Somali-Mali de yüksek oranlara sahip. En düşük çocuk nüfus oranı yüzde 13,2 ile Kore Cumhuriyeti’nde görülüyor. Dünya ortalaması yüzde 29,6 iken, Türkiye’nin çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 ile dünya ortalamasının altında kaldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çocuk nüfus oranları incelendiğinde ise en yüksek oran İrlanda’da yüzde 22,7, İsveç’te yüzde 20,5 ve Fransa’da yüzde 20,2 olarak kaydedildi. En düşük oranlar ise İtalya, Malta ve Portekiz’de gözlemlendi. Türkiye’nin çocuk nüfus oranı, AB ülkelerinin ortalamasından daha yüksek.

Genç nüfus oranında (15-24 yaş) dünyada en yüksek oran yüzde 23,5 ile Suriye’de bulunurken, Türkiye’nin genç nüfus oranı yüzde 14,9 ile dünya ortalaması olan yüzde 15,6’nın biraz altında kaldı. AB ülkelerinde ise genç nüfus oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 13,3 ile İrlanda oldu. Türkiye’nin genç nüfus oranı AB ülkelerinden daha yüksek.

Yaşlı nüfus oranı (65 yaş ve üzeri) açısından dünyada en yüksek oran yüzde 36,2 ile Monako’da tespit edildi. Türkiye’nin yaşlı nüfus oranı yüzde 10,6 ile dünya ortalaması olan yüzde 10,2’nin üzerinde, ancak AB ülkelerine kıyasla daha düşük.

Toplam doğurganlık hızı bakımından ise 2024’te en yüksek oran 6,03 çocukla Çad’da gözlemlenirken, Türkiye’nin toplam doğurganlık hızı 1,48 çocuk ile dünya ortalaması olan 2,25’in altında kaldı. AB ülkeleri içinde ise Bulgaristan en yüksek doğurganlık hızına sahip ülke olarak öne çıkarken, Türkiye’nin doğurganlık hızı AB ortalamasının üzerinde yer aldı.

Doğuşta beklenen yaşam süresi açısından erkeklerde en yüksek süre 84,6 yıl ile Monako’da bulunurken, Türkiye’de bu süre 74,7 yıl olup dünya ortalamasının üzerindedir. AB ülkeleri ortalamasından ise biraz düşüktür. Kadınlarda ise en yüksek yaşam süresi 88,6 yıl ile Monako’da tespit edilirken, Türkiye’de 80 yıl olup dünya ortalamasının üstündedir ancak AB ortalamasının altındadır.

Genel olarak Türkiye, nüfus büyüklüğünde üst sıralarda yer alırken, çocuk ve genç nüfus oranlarında Avrupa ortalamasını geçiyor; yaşlı nüfus ve doğurganlık hızı ise dünya ve AB ortalamalarına göre farklılıklar gösteriyor.

 
Huzur Operasyonunda 984 Kişi Gözaltına Alındı
 
Grand Kartal Otel Yangını Davasında 3. Gün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamuya 2 Bin 659 Yeni Kadro İhdası Resmi Gazete’de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanlığı ...
Türkiye'nin İlk İklim Kanunu Yürürlüğe Girdi
Türkiye'nin ilk İklim Kanunu, 2 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul ...
Bakan Fidan’dan BRICS Zirvesi Değerlendirmesi
Bakan Fidan, 6-7 Temmuz tarihlerinde Rio de Janeiro'da düzenlenen 17. ...
 
Pençe-Kilit Harekatı Şehitleri Son Yolculuklarına Uğurlandı
Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde, terör örgütü tarafından ...
Kartalkaya Otel Yangını Davasında İkinci Gün
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 ...
Erdoğan’dan Özgür Özel’e 500 Bin Liralık Manevi Tazminat Davası
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 5 ...
 
Emine Erdoğan’dan Pençe-Kilit Şehitlerine Başsağlığı Mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Pençe-Kilit Harekatı ...
Kartalkaya Yangın Davasında 32 Sanık Hakim Karşısında
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan Grand Kartal Otel’de 21 ...
Fidan: İsrail’in Saldırganlığı Küresel Krize Yol Açabilir
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’de yaşananların bölgeyi onlarca yıllık ...
 
ANKARA
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Alevlerin Üstünde Dans Etmek
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Şikâyet Değil, Şeref Meselesi
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Mecliste “Muhalefet” Oyunu: Sahnedeler ama Rol Yapmıyorlar
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
TV seyretmiyor gazete okumuyorum
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kim kazandı?
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kürtlerle ilgili mühim bir yazı
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog