Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Reel Kesim Güven Endeksi Mayısta Yükseldi
Reel Kesim Güven Endeksi Mayısta Yükseldi
Nisanda İhracat Güçlü Artış Gösterdi, Dış Ticaret Açığı Azaldı
Nisanda İhracat Güçlü Artış Gösterdi, Dış Ticaret Açığı Azaldı
Doğum Yardımı Ödemeleri Bayram Öncesi Hesaplara Yatırıldı
Doğum Yardımı Ödemeleri Bayram Öncesi Hesaplara Yatırıldı
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Faaliyet İzni Kaldırıldı
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Faaliyet İzni Kaldırıldı
Bakanlıklarda Üst Düzey Görev Değişiklikleri Resmi Gazete’de Yayımlandı
Bakanlıklarda Üst Düzey Görev Değişiklikleri Resmi Gazete’de Yayımlandı
HABERLER>SİYASET
9 Nisan 2026 Perşembe - 14:55

TBMM’den Kadın Memur ve Koruyucu Ailelere Yeni Haklar Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, sosyal medya ve doğum iznini de kapsayan Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 6 maddesi kabul edildi.

TBMM’den Kadın Memur ve Koruyucu Ailelere Yeni Haklar Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, sosyal medya ve doğum iznini de kapsayan Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 6 maddesi kabul edildi. Kabul edilen düzenlemelerle Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklikler yapılarak, Darülaceze’ye yapılan gıda, temizlik, giysi ve yakacak bağışlarının gelir vergisi istisnasına dahil edilmesi öngörülüyor.

Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle kadın memurların doğum sonrası ücretli izni 8 haftadan 16 haftaya çıkarılırken, sağlık raporu ile çalışabilir durumda olduğu belgelenirse doğum öncesi izin süresinden doğum sonrasına aktarılabilecek süre 1 hafta artırıldı. Böylece kadın memura doğum öncesi 8, doğum sonrası 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta analık izni verilecek. Ayrıca, doğumdan 8 hafta öncesine kadar sağlık durumunu belgeleyen kadın memur, isteği halinde 2 haftaya kadar çalışabilecek.

Koruyucu aile modelini desteklemek amacıyla, bir veya daha fazla çocuğa koruyucu aile olan memura çocuğun tesliminden sonra 10 gün izin hakkı verilecek. Sosyal güvencesi olmayan koruyucu aileler için isteğe bağlı sigorta primlerinin ödenmesi ve ailelerin teşvik edilmesi de düzenlemede yer alıyor.

65 yaş üstü muhtaç vatandaşlara yapılan ödemelerde yersiz ödemelerde kanuni faizin uygulanması ve belgeleri yanlış düzenleyenler hakkında ceza kovuşturması yapılması kararlaştırıldı. Sosyal Hizmetler Kanunu’na “İhtisaslaşmış Çocuk Evleri Sitesi”, “Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Merkezi”, “Sosyal ve Ekonomik Destek” gibi tanımlar eklendi.

Kanunla ayrıca çocukların aile veya yakını yanında bakımı teşvik edilerek, ekonomik ve sosyal destek sağlanması öngörülüyor. Bu destekler yaş ve eğitim durumuna göre belirlenirken, üst sınır en yüksek devlet memuru aylığı ile sınırlandırılacak. Sosyal ve ekonomik destek geçici veya süreli verilebilecek, aynı ailede en fazla iki çocuk için uygulanacak ve destekten yararlananlar 18 yaşını doldurana kadar, yüksek öğrenimde devam edenler ise 25 yaşına kadar destek alabilecek.

TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl, kanun teklifinin ilk 6 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Komisyonun yerini almaması üzerine birleşim, saat 14.00’te toplanmak üzere kapatıldı.

 
61. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başlıyor
 
2026 MEB Yönetici Seçme Sınavı Sonuçları Açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın, Çocuk ve Sosyal Medya Düzenlemelerini İçeren Kanun Komisyon’dan Geçti
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sosyal medyaya ve ...
TBMM’de Tarım, Orman ve Enerji Düzenlemeleri Kabul Edildi
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, tarım, orman, enerji ve veterinerlik ...
AYM’den 9 Siyasi Partinin Mali Hesaplarına Onay
Anayasa Mahkemesi tarafından 9 siyasi partinin mali denetimine ilişkin ...
 
AYM’den 10 Partinin Mali Hesaplarına Onay
Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 siyasi partinin mali denetimine ilişkin kararlarını ...
Bakanı Fidan, İranlı Mevkidaşıyla Hava Sahası Görüşmesi Yaptı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile gerçekleştirdiği ...
Bahçeli’den Ramazan Etkinlikleri Genelgesine Tam Destek
Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ...
 
Mustafa Çiftçi:Vatanın Her Köşesi Emanet, Adaletle Yönetmek Görevimiz
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, “Sinop’tan Hatay’a, Edirne’den Hakkari’ye ...
İbrahim Aydemir: Erdoğan Türkiye Yüzyılı vizyonuyla sistemi yeniden konumlandırıyor
Türkiye Yüzyılı hedefi üzerinden yeni dünya düzenine hazırlık yapan Ankara’nın, ...
Bakan Gürlek:Adalet, devletin namusudur, kapımız herkese açık
Akın Gürlek, Adalet Bakanlığı görevine atanmasının ardından yaptığı açıklamada, ...
 
YAZARLAR
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Ankara sadece Ankara mıdır?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Eskiden sokaklar birbirini tanırdı.
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Algoritma Efendi.
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Sınırın ötesindeki gölge hesap
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Ticaretin gölgesindeki büyük hesap
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Gücün dili değişirken
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog