Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 8 Temmuz Salı günü başlayacak haftalık çalışmalarında, enerji ve maden sektörleriyle en düşük emekli aylığının artırılmasını içeren kanun tekliflerini ele alacak.
Genel Kurul’da, “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında, çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı alınmadan projeler için onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyeceği, yatırımın başlayamayacağı ve ihale edilemeyeceği hükmü yer alıyor. Ancak bu durum, ilgili teşvik ve izin süreçlerine başvuruyu engellemiyor.
Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle ruhsat bedellerinde yüzde 30 indirim sağlanacak. Ayrıca, rehabilitasyon bedeli ruhsat bedelinden ayrılarak, ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsil edilecek. Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya üzerinde zeytinlik bulunan alanlarda madencilik yapılması durumunda, madencilik faaliyetleri ilgili ilçe ve il sınırları gözetilerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın izniyle yürütülebilecek. Bu alanlarda her yıl için rehabilitasyon çalışmaları amacıyla ruhsat sahibinden ek tahsilat yapılacak.
Zeytinlik alanlarda taşınacak veya yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri için ihtiyaç duyulan Hazine taşınmazları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun gördüğü hallerde, rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin taşınmaz temini için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 31 Aralık 2030’a kadar kamulaştırma kapsamında “acele kamulaştırma” kararı alabilecek. Ayrıca, bu tesislerin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 oranında indirim uygulanacak. İndirim süresi ise 5 yıl uzatılacak.
Genel Kurul’da ayrıca, en düşük emekli aylığının 16 bin 881 liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi de görüşülecek. Bu teklif kapsamında, Kuvvet Komutanlığı’na atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin 67’ye çıkarılması ve Cumhurbaşkanına bu yaş haddini 72’ye kadar birer yıllık sürelerle uzatma yetkisinin verilmesi yer alıyor. Ayrıca, yüksek askerî şura kararıyla hizmet süresi uzatılabilecek general ve amiral sayısı 36’dan 60’a, zaruri hallerde 75’e çıkarılabilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışan işçilere, hafta tatili işçinin yazılı talebi veya onayıyla hak kazandığı günü takip eden 4 gün içinde kullandırılabilecek.
Ayrıca, açık iş ilanları ve bu ilanlara yönlendirilen kişilere ilişkin verileri Kuruma bildirmeyen özel istihdam bürolarına ihtar yapılacak. İhtar sonrası 7 gün içinde bildirimde bulunmayanlara 136 bin 190 lira, fiilin yıl içinde tekrarı halinde ise 272 bin 380 lira idari para cezası uygulanacak.
TBMM’de yeni kurulan Engellilerin Sorunlarının Araştırılması Komisyonu ikinci kez toplanarak çalışma takvimini belirleyecek.
Dışişleri Komisyonu, 5 uluslararası anlaşmayla ilgili kanun tekliflerini görüşürken, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gayrimenkul alanlara yönelik tutumları ve Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında sunum yapacak.
Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu ise Ziraat Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Türk Reasürans ve Türk Katılım Reasürans’ın 2021-2022 yıllarına ait bilanço ve sonuç hesaplarını incelemeye devam edecek.