Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nda bulunan 15 Türk sahipli geminin durumuna ilişkin bilgi verdi. Uraloğlu, gemilerin tüm personeliyle sürekli iletişimde olduklarını ve sadece bölgede beklemekten kaynaklanan küçük mağduriyetler dışında ihtiyaçların karşılanmasında herhangi bir sorun bulunmadığını belirtti.
AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uraloğlu, Orta Doğu’daki riskler nedeniyle Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün uçuşlarının iptali kararının uzatılmasına ilişkin olarak, hava trafiğinde ciddi riskler olduğunu ve bu risklerin yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan, Umman ve Suudi Arabistan üzerinden kara yoluyla bölge ülkelerine ulaşımın devam ettiğini ve hem Türk hem yabancı vatandaşların İstanbul’a ve buradan dünyaya gitmeleri için ek seferler konusunda ilgili ülkelerle anlaşmalar sağlandığını kaydetti.
Uraloğlu, İran, Suriye ve Irak kara yolu geçişlerinde bir sorun olmadığını, bu bölgelerde kalan Pegasus ve THY’ye ait iki uçağın ekiplerinin Türkiye’ye getirildiğini ve uçakların savaşın seyrine göre alınmasının planlandığını belirtti.
Hürmüz Boğazı’ndaki gemilerle ilgili olarak, Türk bayraklı olmasalar da tüm personelin iletişimde olduğunu, gemilerin beklemede olduğunu ve yalnızca bekleme sürecinden kaynaklanan küçük mağduriyetler dışında herhangi bir eksiklik yaşanmadığını söyledi. Bakan, gemiler ve uçaklara yönelik herhangi bir saldırı olmadığını da vurguladı.