Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi İçin Kazakistan’da
Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi İçin Kazakistan’da
Evde Bakım Yardımı Ödemeleri Hesaplara Yatırılıyor
Evde Bakım Yardımı Ödemeleri Hesaplara Yatırılıyor
4 İlde Sahte Pırlanta Operasyonu: 81 Şüpheli Gözaltında
4 İlde Sahte Pırlanta Operasyonu: 81 Şüpheli Gözaltında
İBB İhalelerine Usulsüzlük Soruşturmasında 12 Gözaltı
İBB İhalelerine Usulsüzlük Soruşturmasında 12 Gözaltı
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2 Bin 610 Personel Alımı Yapacak
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2 Bin 610 Personel Alımı Yapacak
HABERLER>DÜNYA
14 Mayıs 2026 Perşembe - 23:04

Aydemir Trump’ın Çin hamlesinin yeni dönemi gösterdiğini söyledi

Trump’ın Pekin ziyareti, Washington’ın Çin’le ekonomik kopuş yerine kontrollü uzlaşmaya yöneldiği yorumlarını güçlendirdi.

Aydemir Trump’ın Çin hamlesinin yeni dönemi gösterdiğini söyledi

Önceki dönem milletvekillerinden, Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, Donald Trump’ın Pekin ziyaretinin yalnızca diplomatik bir temas olarak okunamayacağını ifade etti. Aydemir, Amerikan yönetiminin Çin’e yönelik baskı siyasetinde yeni bir aşamaya geçtiğini söyledi.

Aydemir, Trump’ın teknoloji ve finans dünyasının en büyük şirket yöneticileriyle Çin’e gitmesini “jeopolitik restten çok ekonomik hesap” şeklinde değerlendirdi. Washington’ın son yıllarda Çin’i çevrelemeye dönük sert çıkışlar yaptığını hatırlatan Aydemir, buna rağmen Amerikan ekonomisinin Çin üretim altyapısından tam anlamıyla kopamadığını dile getirdi.

Çin’in nadir toprak elementleri üzerindeki hakimiyetine dikkat çeken Aydemir, Pekin’in ticaret savaşlarında elindeki ekonomik gücü açık biçimde gösterdiğini söyledi. Trump’ın ikinci döneminde bu gerçekliğin daha görünür hale geldiğini kaydeden Aydemir, “Amerikan yönetimi artık yalnızca baskı diliyle sonuç alınamayacağını görüyor” dedi.

ÇİN’LE YENİ DENGE ARAYIŞI

Trump’ın ilk başkanlık döneminde ağır gümrük tarifeleri ve yaptırımlarla Çin’e büyük ekonomik baskı uyguladığını hatırlatan Aydemir, Huawei başta olmak üzere teknoloji şirketlerine yönelik kuşatma politikasının da bu sürecin önemli ayağını oluşturduğunu ifade etti.

Aydemir, Biden döneminde de Çin’e yönelik stratejik baskının sürdüğünü ancak çip teknolojisi, savunma iş birlikleri ve Pasifik merkezli ittifaklarla çevreleme siyasetinin daha kurumsal hale geldiğini söyledi.

Trump’ın ikinci döneminde ise ticaret anlaşmalarının yeniden ön plana çıktığını belirten Aydemir, Washington’ın sert söylemi korusa da ekonomik gerçeklik nedeniyle kontrollü bir uzlaşma zemini aradığını vurguladı.

CEO HEYETİ DİKKAT ÇEKTİ

Trump’ın Pekin ziyaretinde Apple, Nvidia, Tesla, Qualcomm ve Meta gibi şirketlerin yöneticilerini yanında götürmesini önemli bulan Aydemir, heyetin niteliğinin mesaj verdiğini ifade etti.

Savunma sanayi temsilcilerinin heyette yer almamasının dikkat çekici olduğunu söyleyen Aydemir, ziyaretin güvenlik merkezli değil ekonomi merkezli planlandığını kaydetti.

Aydemir, “Washington yönetimi Çin’i tamamen dışlayan bir ekonomik model kuramıyor. Küresel üretim zinciri buna izin vermiyor” şeklinde konuştu.

TAYVAN BAŞLIĞI ENDİŞE OLUŞTURUYOR

Trump’ın ticari kazanç uğruna bazı jeopolitik başlıklarda esnek davranabileceği yönündeki değerlendirmelerin bölgede dikkatle takip edildiğini belirten Aydemir, özellikle Tayvan konusunun Asya’daki müttefikler açısından hassasiyet taşıdığını söyledi.

Aydemir, Çin’in Ukrayna savaşı, İran krizi ve küresel enerji maliyetleri nedeniyle zorlanan Amerika karşısında stratejik avantaj elde ettiğini ifade etti.

Pekin’in İran’la ilişkilerini sürdürmesinin Washington üzerindeki baskıyı artırdığını dile getiren Aydemir, enerji güvenliği ve tedarik zinciri sorunlarının Amerikan yönetimini daha temkinli davranmaya ittiğini kaydetti.

EKONOMİ ÖNCELİKLİ YENİ ÇİZGİ

Aydemir’e göre Trump yönetimi Çin’i tamamen karşısına alan bir çizgiden uzaklaşıyor. Ticari çıkarların yeniden öncelik haline geldiğini belirten Aydemir, Washington’ın ideolojik rekabet söylemini sürdürse de ekonomik zorunluluklarla hareket ettiğini söyledi.

Amerikan ekonomisinin Çin’e olan bağımlılığının kısa sürede sona ermeyeceğini ifade eden Aydemir, küresel sistemin iki ülkeyi kontrollü rekabete zorladığını değerlendirdi.

 
Aydemir: Türk dünyası yeni jeopolitik hatta yön veriyor
 
Aydemir Trump’ın yeniden gündeme taşıdığı silah hattını değerlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze’de Can Kaybı 72 Bini Aştı
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana ...
Gazze’de Can Kaybı 72 Bin 336’ya Yükseldi
Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü ...
ABD ve İran Arasında 2 Haftalık Karşılıklı Ateşkes Sağlandı
Donald Trump, Hürmüz Boğazı’nın tamamen açılması şartıyla İran ile karşılıklı ...
 
Gazze Şeridi’nde Can Kaybı 72 Bine Ulaştı
İsrail ordusunun Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava ...
İran’dan ABD ve İsrail’e Yeni Tehdit: Daha Sert Misilleme Geliyor
İran ordusu, ABD ve İsrail’in saldırılarına yanıt olarak “daha kapsamlı ...
İran’ın Misillemesi Sonrası Tel Aviv’de 14 Kişi Yaralandı
İran’ın gerçekleştirdiği ardışık iki misilleme sonucunda, füze parçalarının ...
 
İsrail’in Lübnan Saldırıları: 1,2 Milyon Kişi Yerinden Edildi
İsrail ordusunun 2 Mart'ta Lübnan’a başlattığı saldırılar birinci ayını ...
Trump: İran’a Yönelik Saldırı 5 Günlüğüne Durduruldu
ABD Başkanı Donald Trump, son iki gündür İran ile Orta Doğu’daki düşmanlıkların ...
İsrail, Lübnan Güneyinde Kara Operasyonuna Başladı
İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki kontrolünü artırmak ve Hizbullah’a ...
 
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Algoritma Efendi.
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Sınırın ötesindeki gölge hesap
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Ticaretin gölgesindeki büyük hesap
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Gücün dili değişirken
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İktidar’dan iktidara uyarı…
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Millet çok zorda Sayın Şimşek çok zorda
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog