YORUMLAR
Toplam 18 yorum var Onay bekleyen 1 yorum var.
4 Mart 2011 Cuma  14:31

Farsçada ise; Hüda: (hüda:) Tanrı: “Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda / Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda” -M. A. Ersoy. Arapçadan dilimize geçenler ise; Rab: (Rabb) Tanrı. İlah: (ila:hı, l ince okunur) Tanrı. Halik: (ha:lik) Tanrı. Hu: Tanrı Hak: (Hakk) Tanrı: “Hakkıdır Hakk'a tapan milletimin istiklal.” -M. A. Ersoy olarak sıralanabilir. Hepsi de kulun Yaratanını ifadesinde, niyetine bağlı olarak kullanılmaktadır. Bu gibi meselelere kısıtlayıcı ve sınıflandırıcı açıdan bakmak insanların kendilerini ifade etmelerini engellemektir. Ben elbette tek ve mutlak bir yaratıcının varlığına inanmaktayım. O da elbette Kur'an ifadesiyle Allah'tır. Ancak bu gayrimüslim bir İngiliz’in God derken anlatmak istediğini benim Tanrı yâda Yaradan yâda Hakk yâda Rabbim yâda Ya Hu ifademe rampa etmek ifade özgürlüğümü kısıtlamaktan başka bir şey olmasa gerek. Baki selam ve muhabbetlerimle Allah(cc) size yar, Gönlünüz bahtiyar olsun.

Yorumu oyla      0      0  
Delikurt 4 Mart 2011 Cuma  14:13

Günümüzde Allah(cc) öznesi halk arasında zaman zaman haddini aşan şekillerde kullanılmaktadır. Mesela Haşa “Hırsızın allahı, allahına kadar, yolsuzluğun allahını yaptı” gibi cümlelerin halk tarafından kullanılması inancımızdaki Yüce Yaradan Allah(cc) düşüncesini değiştirmemiştir. Aynı şekilde yanlış kullanımdan yada çeviri kullanımlarından kaynaklanan alışılagelmiş anlayışlar Tanrı kelimesinin dini ve tarihi arka planını ortadan kaldırmaz. Türkçe Sözlükte birçok anlamı izah edilmekle birlikte aşağıda Türkçe anlamları verilmiştir. tanrı: Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah. Tanrı: Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Yaradan, Allah, Rab, İlah, Mevla, Halik, Hüda, Hu, Oğan. Oğan: Tanrı: “Ben, sen yokuz, biz varız / Hem Oğan hem kullarız” -Z. Gökalp. Mevla: (mevla:, l ince okunur) Tanrı: “Bakalım Mevla'm neler eyler, ne eylerse güzel eyler.” -R. H. Karay.

Yorumu oyla      0      0  
Delikurt 4 Mart 2011 Cuma  14:11

Tanrı öz be öz Türkçe bir kelimedir. Hem din hem de dil açısından Türklerin tek yaratana inandığı dönemlerde de tek ve mutlak yaratıcıyı temsil eden asla şirke bulaşmamış tertemiz bir kavramdır. Bu başka milletlerin ilahları, God’s yada Rableri ile karşılaştırılamaz. Yabancı dillerden çevirilerde God yerine tanrı God’s yerine tanrılar kullanılması bu nedenle doğaldır. Ancak, Türklerin din tarihi bilgisinden yoksun, hala şamanizmi Türklerin dini olarak gören; gök tanrısı, yer tanrısı, su tanrısı, ateş tanrısı, gibi çok tanrılı inanışların Türklerde de yaşandığını zanneden, Yüce Peygamberimizden önce İslamın varlığını yok farzeden anlayışların ürünü olarak Tanrı kavramına karşı bir hassasiyet oluşmuş, sanki gayrimüslimlerin inanışları bu kavramla ifade edilir olmuştur. Elbette Müslüman Türkler Tanrı derken Allah(cc) öznesinden başka bir düşünce içerisinde olamazlar. Yüce dinimize göre “Ameller niyetlere göredir”.

Yorumu oyla      0      0  
Delikurt 4 Mart 2011 Cuma  14:10

Yazarın konu ile alakalı tezlerini ispat için bu kadar zahmette bulunması takdire değer. Ancak “meseleyi işine geldiği gibi yorumlamak” ifadesine örnek gösterilebilecek bir yazı olmuş. Evvela Yüce Kur'an ilk sahifesinde Bismillah "Elhamdülillahi Rabbil Âlemin" buyurmakta. Meal ve Tefsir âlimlerinin Dilbilimciler ile ittifakla kabul ettikleri manası ise "Âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamdolsun" olarak bilinmektedir. Bu ifadeye göre Allah(cc) Rabb’dir. Hem de Alemlerin Rabbi. Kıymetli Hulusizade Ahmet Bey en azından vasat Türkçe bilgisine sahip karilerini bile hafife alarak bu yazıyı kaleme almış gözüküyor. Sadece Türkçe sözlük kullanarak dahi anlaşılabilecek bir konuyu bu kadar çetrefilli hale getirip felsefe yapmanın manasını çözemedim.

Yorumu oyla      0      0  
mert 2 Mart 2011 Çarşamba  11:26

sorgulamak bize düşmez diyenl düşüncelerden uzak durmak lazım...

Yorumu oyla      0      0  
16 Aralık 2010 Perşembe  16:22

KÜLLİ İRADE YOKMUŞ GİBİ YAŞA, İRADE-İ CÜZÜN YOKMUŞ GİBİ DÜŞÜN. (AH) ALLAH RASULÜNE GERÇEKTEN İNANIYOR MUYUZ? YAZISINI OKUYUN, ÖZELLİKLE SONLARDAKİ SORULARI.

Yorumu oyla      0      0  
senem 15 Aralık 2010 Çarşamba  21:10

Alperen AYDEMİR Bey,beni aydınlatmaya çalıştı ama düğümü çözemedi yinede çok teşekkür ederim yönlendirdiği adreside inceliyeceğim

Yorumu oyla      0      0  
senem 15 Aralık 2010 Çarşamba  21:06

120.günde takdir olunan cehennemlik ise,takdir olunan ne yaparsa yapsın cehenneme gider deniliyor yani iyi şeyler yapmasıda sanki perdeleniyor ve kötülük yapıyor.insan yaşarken perdeleniyorsa bilinç ve şuur boyutunu iradesiyle kullanamıyorsa cezayı nasıl hakediyor.ALLAH sorgulanamaz tamam bunda itirazım yok fakat ALLAH ADİLDİR hak edene hak ettiğini verirse kul kendi esmasını kullanamayacak şekilde bloke olduysa nasıl olacak? işte düğümlendiğim nokta bu,çözsem sanki yelken açacağım.İnşallah Ahmed Hulusi Hocam duymamazlıktan gelmez de bir şeyler yazar.Çevresindeki insanlar ne kadar şanslı,o şanslılardan biri olsaydım cevabımı almadan kapısından ayrılmazdım.

Yorumu oyla      0      0  
nuh kalemli 15 Aralık 2010 Çarşamba  16:48

Halife Rumuzuyla yazan kardeşimden Allah razı olsun çok doyurucu bir anlatımla Sanem Hanıma cevap verirken bizleri de bilgilendirmiş oldu. Üstadımızın bu sitede yazıyor olmasından dolayı da çok memnunum. Öğreniyoruz, öğreniyoruz, öğreniyoruz. İnşallah hayatımaza da yansıtırız.

Yorumu oyla      0      0  
HALİFE 15 Aralık 2010 Çarşamba  15:50

DEVAMI> Yani biz namaza giderken İNSAN 29'a göre gideceğiz, diyeceğiz ki 'dileyen rabbine bir yol tutar diyor bende namaza gidiyorum' diyeceğiz, namazı kıldın bitti bundan sonrada İNSAN30 devreye giriyor,'ALLAH dilemedikçe siz dileyemezsiniz' ayetine göre ALLAH bana nasip etmişki bende bu namazı kıldım diyeceksin. Aslında İNSAN30'a DİLEYEN YOK İLLA ALLAH desek daha yerinde olur. Çünkü FAİL-İ HAKİKİ ALLAH'TIR. SENİN BENLİĞİN YALNIZCA VAR SAYIM. İNANILACAK ŞEY İLE (İNSAN 30) YAŞAMAZSINIZ. O zaman her şeyi salıverirsiniz. Kuran İNANILACAK ŞEYi de vermiş YAŞANILACAK ŞEYi de vermiş. İNSAN 30'A İNANACAKSIN, İNSAN 29 GİBİ YAPACAKSIN. YANİ ALLAH'A YÖNELİNCE İNSAN30'A GÖRE KONUŞACAKSIN. İNSANA YÖNELİNCEDE İNSAN29'A GÖRE KONUŞACAKSIN. Gördüğünüz gibi İKİLEM yok. BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ? BU AYETLERİ İYİ DÜŞÜNÜN : İNSAN29: DİLEYEN RABBİNE BİR YOL TUTAR. İNSAN30: DİLEYEN YOK İLLA ALLAH. Benim anladığım da anlatabildiğimde bu kadar. Sürç-ü lisan ettiysem AFFOLA.

Yorumu oyla      0      0  
HALİFE 15 Aralık 2010 Çarşamba  15:34

VE son sorunuz: İNSAN YAPTIKLARINDAN SORUMLUDUR-BÜYÜK AZAP GÖRECEKSİNİZ YAPTIKLARINIZA KARŞILIK DENİLİYOR, DİĞER TARAFTAN DA NE YAPARSAN YAP 120.GÜNDE NE YAZILDIYSA ONU YAŞARSIN O ZAMAN BİZ KUKLAMI OLUYORUZ TİYATRO SANATÇILARI GİBİ BİZE ÖNCEDEN B İÇİLEN ROLU OYNAMAK ZORUNDAYSAK BU AZAP NİYE? :Öncelikle size bu sorunuz hakkında AHMED HULUSİ'nin 'YENİLEN' Kitabındaki: ALLAH RASULÜNE GERÇEKTEN İNANIYOR MUYUZ? yazısını okumanızı tavsiye ederim. İnternetten okumak için: http://www.ahmedhulusi.org/yazi/allahrasuluneinaniyormuyuz.htm Linkine tıklayabilirsiniz. Şimdi burada dediğiniz gibi ince bir çizgi var o da şu:Kader konusunda iki ayet var: İNSAN SURESİ 29 VE 30. İNSAN 29 derki:dileyen rabbine bir yol tutar. İNSAN30 derki: ALLAH dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Birbirine çelişki gibi duran iki ayet ama değil şöyleki, hangi ayeti nerede kullanacağını bileceksin taşların yerine oturması için. İNSAN 29 BİR DAVRANIŞ BİÇİMİ. İNSAN 30 İSE İNANILACAK BİR ŞEY.

Yorumu oyla      0      0  
HALİFE 15 Aralık 2010 Çarşamba  15:05

DEVAMI>MUTLAK KULLUK HALİNDEYİZ VE BUNUN FARKINDALIĞI İÇİN YARDIMINI NİYAZ EDERİZ.Bu böyle,yani benim anlayabildiğim kadarıyla,sonra demişsinizki:ARADAKİ PERDE NASIL KALKACAK KALKDIĞI AN OLMAYAN BİZLERİN YAŞAMI NASIL OLACAK? :Sizin PERDE dediğiniz şey işte bu ŞİRK DÜŞÜNCESİ ve bunun için denilmiştirki:'Kaldır KENDİNİ aradan,çıksın ortaya YARADAN' Ve bu perde nasıl kalkacak?İşte ESAS uğraşmamız gereken konu bu.Bu yolda yapacağınız yıllarca sürecek çalışmalarla,AHMED HULUSİ'yi değerlendirmenizi tavsiye ederim. KALKTIĞI ZAMAN OLMAYAN BİZLERİN YAŞAMI NASIL OLACAK?Bunu yaşayamadığım için bilemiyorum.Ama eminim çok güzel bir yaşam olacak, kimden ne açığa çıkarsa çıksın,gördüğünüz TEK ŞEY ALLAH olacak ve güzel ve çirkin diye birşey olmayacak.'NE YANA DÖNERSENİZ VECHULLAHI GÖRÜRSÜNÜZ'ayeti buna işaret ediyor sanırım.Ama biz ne görüyoruz,ALLAH'tan ayrı birçok birim ve onların kendi iradeleriile açığa çıkardığı davranışlar.ALLAH İRADESİ NEREDE BİTİYOR Kİ ORADA KULUN İRADESİ BAŞLASIN?

Yorumu oyla      0      0  
15 Aralık 2010 Çarşamba  14:43

Senem hanım bana ulaşanlar nisbetinde size açıklamaya çalışayım: Demişsiniz ki İLAHiyatçılar bize neden bunları açıklamıyor da kadınların oraları buraları ile uğraşıyorlar, BENCE cevap şöyle; ayet diyor ki: 'ŞİRK EN BÜYÜK ZULÜMDÜR' Demekki evvela bizim halletmemiz gereken mesele bu: ŞİRK. İşte ŞİRK içerisinde olduğunu bilemeyen İNSANSIlar, olayın DERİNLİĞİNE inemeyen İNSANSIlar mecburen ŞEKİLLE oyalanacaklar. 'Ama BEN Alla'a şirk koşmuyorum ki' demeyin sakın, çünkü işte siz BEN diyor ve kendinize ALLAH'tan ayrı bir BENLİK atfediyorsunuz ya, İKİLİK oluşturuyorsunuz ya İŞTE BU ŞİRK VE BU EN BÜYÜK ZULÜM. Oysa EHLULLAH ne demiş: 'LA MEVCUDA İLLA HU' (Mevcudat yok İLLA HU) Mevcudat yok derken, Mevcudatın ALLAH'tan ayrı varlığı YOK, senin mevcudat diye nitelendirdiğin zaten ALLAH ESMAsının açığa çıkışı. Fatihada 'iyaakenabudu...' diye başlayan ayette ne diyorsunuz aslında: ESMAÜL HÜSNA ANLAMLARINI AÇIĞA ÇIKARMAK SURETİYLE TÜM YARADILMIŞLAR OLARAK MUTLAK KULLUK HALİNDEYİZ.

Yorumu oyla      0      0  
Alperen Aydemir 15 Aralık 2010 Çarşamba  12:43

Senem (Hanımefendi) 120. gün'de takdir olunan ne ise o insana kolaylaştırılır... Yani kurtuluşya ermişlerden ise, zaten dünya yaşamında (iyi) tarifine uygun bir hayat sürer. Bu hali sorgulamak da, bize düşmüyor. Cenab-ı Hakk "seriül hisab"dır... Yani hesabı anında görendir. Bu hal düşünce boyutunda iken dahi geçerlidir. Yani eyeleme dönüşmemiş düşüncelerin dahi sonuçlarını yaşıyoruz ve bu durumdan dolayı Allah'ı sorgulama gibi bir durum sözkonusu asla olamaz. Zira, mülk Allah'ın, hüküm de Allah'ındır. Acizane öğrendiklerimden aktarabileceklerim bunlar. Elbet, Ahmed Hulusi Hocam çok daha iyisini ifide buyuruyor. Bu konuda detaylı bilgi için:
http://download.ahmedhulusi.org/download/flashpaper/allah.swf

Yorumu oyla      0      0  
SENEM 14 Aralık 2010 Salı  23:42

BU DİYANET VE TV LERE ÇIKAN İLAHİYATÇI PROFLAR NİÇİN BİZLERE YILLAR YILI BU İNCE AYARDAN BAHSETMİYORLAR YOKSA ONLARIN DA İLAHLARIMI VAR? SÜREKLİ KADINLARIN ORALARI-BURALARI İLE UĞRAŞIYORLAR.ÖYLE ŞARTLANMIŞIZ Kİ ANLIYORUZ KISMEN DÜŞÜNÜYORUZ FAKAT SONRA UÇUYOR O ARADAKİ PERDE NASIL KALKACAK KALKDIĞI AN OLMAYAN BİZLERİN YAŞAMI NASIL OLACAK? BİR TÜRLÜ ANLAYAMADIĞIM BİRŞEY DAHA VAR BİLEN YAZARSA ÇOK SEVİNİRİM İNSAN YAPTIKLARINDAN SORUMLUDUR-BÜYÜK AZAP GÖRECEKSİNİZ YAPTIKLARINIZA KARŞILIK DENİLİYOR, DİĞER TARAFTAN DA NE YAPARSAN YAP 120.GÜNDE NE YAZILDIYSA ONU YAŞARSIN O ZAMAN BİZ KUKLAMI OLUYORUZ TİYATRO SANATÇILARI GİBİ BİZE ÖNCEDEN B İÇİLEN ROLU OYNAMAK ZORUNDAYSAK BU AZAP NİYE? BURADAKİ İNCE DÜŞÜNCEYİ ŞUANA KADAR BULAMADIM BANA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

Yorumu oyla      0      0  
HALİFE 11 Aralık 2010 Cumartesi  22:31

Allah'ın bir TANRI olmadığını, ve ALLAH ismiyle işaret edileni ÖZümüzde bulabileceğimizi, var sandığımız benliğimizin yanlızca bir VARSAYIMdan ibaret olduğunu ve bu BENLİĞİN HAKKa perde olduğunu, esasında olmayan BENLİĞİMİZİN olmayışını idrak edip, hissedip, yaşayabildiğimiz ölçüde ALLAH'ı taniyabileceğimizi bizim idrak etmemize vesile olan ÜSTAD'tan ALLAH RAZI OLA.. Ölümötesi hayata intikal etmeden önce onu ve onun vesilesi ie de HZ. RASULALLAH'ı HAKKIYLA değerlendiren ROLÜ VERİVERSİN ve bu VEHİM olan benliğimizin istek ve arzularına gem vuran ROLÜ VERİVERSİN. HASILI MERHAMET EDİVERSİN...

Yorumu oyla      0      0  
Emin 11 Aralık 2010 Cumartesi  14:39

La İlahe İlla Allah mesajını hakkıyla anlatan bu makalenin bir benzerini daha okumamıştım ... Tanrı ve tanrısallığın tamamen hayal ve evham olduğunu, varlıkta gerçekte ikiliğe yer olmadığını farkettirdin bize Üstadım.. Şükrden aciziz.

Yorumu oyla      0      0  
pisikoanalistçi 3 Aralık 2010 Cuma  19:22

ilah yoktur benim tanıdığımdan başka diye düşünürsek yanlışmı olur ey düşünürler.Düşüncemi insan düşününce ALLAH varoluyorsa düşünce bazında öyleyse bende varım ......

Yorumu oyla      0      0