Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Trafik Cezalarını Artıran Düzenleme TBMM'de Kabul Edildi
Trafik Cezalarını Artıran Düzenleme TBMM'de Kabul Edildi
Aralıkta Ücretli Çalışan Sayısı 15,7 Milyonu Aştı
Aralıkta Ücretli Çalışan Sayısı 15,7 Milyonu Aştı
Gümrüklerde 1 Tonu Aşan Uyuşturucu Yakalandı
Gümrüklerde 1 Tonu Aşan Uyuşturucu Yakalandı
TDK’dan Türkçe Çalıştayı
TDK’dan Türkçe Çalıştayı
FETÖ Operasyonunda 93 Müfettiş Gözaltında
FETÖ Operasyonunda 93 Müfettiş Gözaltında

Talat Paşa Aydemir

ŞEHRİN İNSANI DEĞİŞTİREN AĞIRLIĞI
16 Mayıs 2025 Cuma

Ankara’ya gelen insan, çoğu zaman bunu ilk anda fark etmez; ama şehir, zamanla onun omuzlarına bir ağırlık bırakır. Bu ağırlık yorgunluk değildir. Daha çok, sorumluluk hissine benzeyen bir şeydir. Ankara, insanı heyecanlandırarak değil; yerleştirerek değiştirir. Burada yaşamak, insanın acelelerini törpüler, sesini kısar, beklentilerini ayarlar.

Bu yüzden Ankara’da insanlar birbirine hemen karışmaz. Tanışmalar yavaştır, dostluklar sessizce ilerler. Şehir, hızlı samimiyetleri sevmez. Birliktelikler zaman ister. Zaman isteyen şeyler ise kolay dağılmaz. Ankara’nın insan ilişkilerindeki dayanıklılık, bu yavaşlıkla ilgilidir. Bir kere kurulan bağ, kolay kopmaz.

Ankara’nın insanı, zamanla şehir gibi davranmayı öğrenir. Gösterişten kaçınır, kendini fazla anlatmaz. Başarıyı sessizce taşır, başarısızlığı da kimseye yüklemez. Bu tavır, şehrin sosyal dokusunu sertleştirmez; aksine olgunlaştırır. Ankara’da olgunluk, yaşla değil; yaşananla ölçülür.

Göçle gelen kuşaklar, bu olgunluğu farklı biçimlerde öğrenir. İlk kuşak, şehri çözmeye çalışır. İkinci kuşak, şehirle pazarlık yapar. Üçüncü kuşak ise artık pazarlık etmez; şehirle birlikte düşünür. Bu geçiş, Ankara’nın insanı dönüştürme biçiminin en net göstergesidir. Şehir, kimseyi zorla kendine benzemez; ama kalana, kendi ritmini öğretir.

Ankara’nın ağır havası, çoğu zaman yanlış anlaşılır. Bu ağırlık, kasvet değildir. Daha çok, gereksiz olanı dışarıda bırakma hâlidir. İnsan, burada hayatını sadeleştirir. Fazlalıklar yavaş yavaş düşer. Şehir, insana şunu fısıldar: “Azla da olur.” Bu fısıltı, gürültülü şehirlerin bağırışından çok daha etkilidir.

Ankara’da insan, kalabalık içinde yalnız kalmayı da öğrenir. Ama bu yalnızlık, kopukluk değildir. İnsan, başkasının alanına saygı göstermeyi, kendi alanını da korumayı bilir. Bu karşılıklı mesafe, şehirde gerilim üretmez. Aksine, birlikte durabilme becerisi kazandırır. Ankara’nın sosyal sakinliği, bu becerinin ürünüdür.

Şehir, insanına bir şey daha öğretir: Sabretmeyi. Ankara’da işler hemen yoluna girmez. Beklemek gerekir. Beklemek, burada bir ceza değil; alışkanlıktır. Bekleyen, şehri anlar. Acele eden ise kısa sürede yorulur. Bu yüzden Ankara’da kalanlar, sabrı içselleştirmiş insanlardır.

Bu insan tipi, şehri de ayakta tutar. Çünkü şehirler, binalarla değil; onlara katlanan insanlarla yaşar. Ankara’nın insanı, şehrin ağırlığına katlanır. Karşılığında ise güvenli bir zemin bulur. Bu zemin, büyük vaatler sunmaz; ama düşmez.

Sonuçta Ankara, insanını değiştiren bir şehirdir. Ama bunu bağırarak yapmaz. Yavaş yavaş, fark ettirmeden… Bir gün dönüp bakıldığında, insan kendini başka biri gibi bulur. Daha sakin, daha ölçülü, daha dayanıklı…

Ankara’nın insan yüzü, işte bu sessiz dönüşümde gizlidir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA
YAZARLAR
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
HAK EDİLMİŞ MERKEZ: ANKARA’NIN SON SÖZÜ
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Orta Asya açılımında stratejik bir eşik
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Tarımda bugün konuşmamız gereken mesele
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sessiz izleme çağında istihbarat
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Geçiş süreci nasıl olacak?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Eşit yurttaşlık safsatası neyin hesabı
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog