Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı

Markar Esayan

Türkiye, ABD ve AB’nin aksine neyi başardı?
25 Mayıs 2017 Perşembe

Türkiye dünya konjonktürünün kökten sarsıldığı 1990’larda, yani SSCB’nin yıkılıp çift kutuplu dünya düzeni çöktüğü dönemlerde bir değişim sarmalına girdi. Bu değişim, çift kutuplu dünya düzeni şartlarında kendisine temsil alanı bulmakta zorlanmış sosyolojik/siyasi kesimlerin sahneye çıkması için de çatlaklar oluşturdu. Küreselleşme ise enformasyon devrimi gibi bu süreci destekleyen olanaklar sağlıyordu.

Türkiye, Soğuk Savaş döneminin getirdiği koşullar altında şekillenmiş, suni denebilecek siyasi ve kamusal bir alana sahipti. Sivil alanlar da ya müesses nizamın bir kopyası haline gelmiş ya da marjinalleştirilmişti. Deyim yerindeyse, toplumsal gerçeklik ile temsil alanları arasında büyük bir uyumsuzluk vardı. Vesayet pratikleri bu uyumsuzluğun temel nedeniydi.

Bu değişim dalgasını önlemeye dönük ilk tepki 28 Şubat postmodern darbesi olmuştur. 28 Şubat, aslen hem ekonomik alanda, hem de siyasi ölçekte müesses nizamı bütün olarak korumaya dönük yapıldı. Öyle umuldu ki, kaba kuvvet kullanılarak yapılan baskılama faaliyeti dünyadaki gelişimlerin Türkiye’ye yansımalarını önler. Türkiye içinde mini bir Soğuk Savaş laboratuvarı oluşturarak bir süre daha zaman durdurulmak istenmişti.

Oysa bu mümkün değildi. Toplumsal gerçekliğin ve taleplerin üst yapıları etkilemesini önlemek, ancak kısıtlı bir zaman için, olağanüstü şartlar altında mümkün olabilir. O denge durumunda bile değişim örtülü devam eder ve uygun şartları gözler.

Bu şekilde, büyük bir kısmı muhafazakâr olan bir toplumsal kesim, kendi taleplerini üstlenecek aktörleri aramaya ve bulmaya başladı. AK Parti’nin başlattığı hareket bu ihtiyaca denk geliyordu.

1990’larda bozulan dünya düzeni henüz yenisiyle yer değiştirmiş değil. Kararsız ve yıkıcı bir geçiş döneminin içindeyiz. Aslında, ABD toplumu da 2002’de Türkiye “ötekilerinin” verdiği tepkiyi son seçimlerde Trump’ı tercih ederek verdi. Bu yerleşik düzene karşı alt/orta sınıf isyanıydı. Ancak oradaki, dünyanın merkez yerleşik düzeni olduğu için, ABD’deki değişim hem daha sıkıntılı, hem de daha uzun sürecek. Lakin Trump azledilse veya ABD tarihinde tek dönemle “işi biten” ilk başkan olsa da, bu değişim ihtiyacı ortadan kalmayacak. Ya kendisine itibarlı, uygun bir siyasi aktör bulacak ve o kanaldan ilerleyecek ya da radikalleşerek daha sert bir sürece evrilecek.

Diyebilirim ki, 1990’ların başından ve özellikle 2002’den beri önemli ilerlemeler katettiği bu değişim sürecinde Türkiye, ABD ve Avrupa’dan çok daha pozitif durumdadır.

Avrupa’da ise henüz böyle bir aktör dahi çıkmamıştır. Herhalde kimse Macron’a bu payeyi vermeyecektir.

Hasılı, Türkiye kendi değişim ihtiyacını şiddetsiz bir şekilde, mümkün olan en az hasarla Sayın Erdoğan ve AK Parti üzerinden karşılamış, ilk dönemini de bitirmiş görünüyor.

Bunca saldırı altında bu büyük bir başarıdır.

Yeni dönemin en kritik işlevi bu manada normalleşme ve bu değişim sürecine diğer sosyolojik sınıfların da paydaş olmasını sağlamak olmalıdır. Bu amaç bir oy toplama faaliyetinden öte, ortak bir Yeni Türkiye tahayyülünü oluşturmakla başarılabilir. 200 yıldır bu ortak vatan ve ortak üst amaçlar hedefine saldırı altındayız. Böl/yönet stratejisi üzerimizde belli bir oranda başarılı olmuştur. “Yerli ve milli” anlayış derken, eski tür bir asabiyeyi, bir grubun hâkimiyetini değil, bu ortaklaşmayı ima ediyoruz.

Esasında 15 Temmuz bu birleşmenin alt yapısı için en önemli bilinci oluşturdu. CHP ve liderinin 15 Temmuz’a saldırısı bu birleşmeyi önlemeye dönük bilinçli bir stratejidir.

Tıpkı 28 Şubat ve sonrasındaki sayısız girişim gibi, bu son çırpınışlar da temel irade olan millet ve zamanın engeline takılacaktır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri