Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti

Vedat Bilgin

Nur Vergin: Bir Beyaz Türk'ün vatandaş hali
21 Ocak 2021 Perşembe

Nur Vergin hocamız rahmet-i Rahman’a kavuştu, mekânı cennet olsun. Hocamız demem sadece bir saygı ifadesi değil, Nur Hanım gerçekten hocam oldu. İlk asistanlığım Konya’da rahmetli Erol Güngör hocanın yanında başlamıştı. Erol Güngör Bey Selçuk Üniversitesi’nde rektör olunca üniversitede sosyoloji bölümünü kurmuş, ülkenin köklü üniversitelerindeki birçok hocayı Konya’ya ders vermeye davet etmişti. O zaman doçent olan Nur Hanım da Erol Bey’in davetine katılarak Konya’ya gelen hocalardan biri oldu.

Üniversitede birçok alanda lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora programları da arka arkaya açılmıştı. O zaman, İktisat fakültesinde tez hazırlama aşamasındayken Konya’da sosyoloji yüksek lisans programını sürekli takip ettim, Erol Güngör, Nur Vergin, Mahir Kaynak, Mehmet Aydın, Süleyman Hayri Bolay gibi ünlü hocaların öğrencisi olma fırsatı buldum. Şansızlığım önce Nur Vergin Hocamızın, o sene zorlu kış şartları yaşanan Konya’da kayıp ayağını kırması, ondan sonra da Erol Güngör Bey’in genç yaşta vefat etmiş olmasıdır.

BİLİM VE YÖNTEM

Hocayla ilk karşılaşmayı unutmak mümkün değildir. Karşılaşmadan önce, yazdığı bazı makale ve İ.Ü. Siyasal Bilimler’de verdiği ders notlarını (bunlar daha sonra ‘Siyasetin Sosyolojisi’ başlığıyla kitaplaşacaktır) bulmuş, okumuştum, Odasına girdiğimde beni sıcak karşılayıp çay söyleyerek sohbet etmeye başlamıştı. Neler okuduğumu, ilgi alanımı sorduktan sonra ‘teori bilmek ne kadar önemliyse yöntem bilmek o kadar hatta ondan önemlidir; çünkü bir sosyal bilimci toplumu anlamak için teoriye muhtaç olduğu kadar, o teoriyi topluma uygulamak için de yönteme muhtaçtır’ diye özetleyebileceğim bir konuşma yapmıştı.

Sonra bunu Paris’ten Sorbon gibi ünlü bir üniversiteden, neredeyse sosyolojiyi kuran büyük teorisyenlerin kürsüsünde öğrendiği teorik birikimle kalkıp geldiği Ereğli’de karşılaştıkları üzerinden örnekler vererek anlattı. Pozitivist bir yöntemle Ereğli’nin anlaşılamayacağını belirtmekteydi; Hoca, kısaca tezinde sanayileşme ve toplumsal değişme sürecinde dinin anlam ve toplumsallığı yeniden inşa eden fonksiyonunu yorumsamacı/anlayıcı bir yöntemle ortaya koymuştu.

YERLİ BİR AYDIN

Konya şehir meydanında yürürken söylediği ‘hiçbir şey göründüğü gibi değildir, aynı zamanda söylendiği gibi de değildir’ gibi bir cümle kurunca, nasıl baktıysam ‘çocuğum eğer öyle olsaydı sosyolojiye ihtiyaç olmazdı’ demişti. İnce sivri topuklu ayakkabılarıyla, üstünde kürküyle yürüyen, oturunca eline aldığı uzun siyah ağızlığının ucunda sigarasını tüttüren bu hanım göründüğü gibi değildi, ondan öğrenilecek çok şey vardı ve onun farklı bir dünyadan geldiği de her haliyle belliydi. Kendileri ‘Beyaz bir Türklerdendi’ fakat yerliydi ve toplumuna yabancılaşmamıştı.

Bir gün odamda çalışırken telefonum çaldı; arayan Nur Hoca’ydı; hasta yatağından arıyordu ve tarih bölümüne verdiği ‘tarih sosyolojisi’ dersini benim sürdürmemi istiyordu, böylece ilk dersim, asistan olarak hocanın yerine girdiğim bu dersle başlamıştı. Hoca-öğrenci ilişkisi yıllarca sürmüş, dostluğa dönüşmüştü. Hocama, sonsuz saygı ve rahmet diliyorum. 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri