Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Öğretmenler, yaz dönemi mesleki çalışma programına istedikleri illerde katılabilecek
Öğretmenler, yaz dönemi mesleki çalışma programına istedikleri illerde katılabilecek
19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde ‘Gençlik Ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek
19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde ‘Gençlik Ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı

Vedat Bilgin

İslamofobi değil Türkofobi
15 Mart 2017 Çarşamba

Avrupa’da yükselen ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi hepsi bugün gelip Türkofobide birleşmiştir. Avrupalıların herhangi bir ülkeden gelen Müslümanlar için endişe duyduklarını söylemek çok doğru değildir çünkü onlar nazarında tehlikeli olan Müslüman Türklerdir. Neden? Sömürgecilik döneminden, bilhassa sömürge Müslüman ülkelerden Avrupa’ya getirilen önce köle, sonra işgücü açığını karşılamak, çalıştırılmak üzere transfer edilen insanların her bir ülkede bugün geniş bir nüfusa ulaştığı bilinmektedir. Avrupalılar bu insanlarla neredeyse hiçbir sorunla karşılaşmadan yüz yılı aşan bir süredir yaşayagelmişlerdir.

Konunun Türklere gelince bir problem haline gelmesi sebepsiz midir? Bilhassa Almanlar yarım yüz yılı aşan bir süre önce başlayan işçi göçünü etraflıca incelemişler, birçok araştırma yapmışlardır. Almanya’da sadece bu konuyu araştıran enstitüler kurulmuştur. “Bu araştırmalarda maksat açıkça söylenmese de Türklerin ‘asimilasyonudur’. Alman yöneticiler elbette birinci kuşak göç eden Türklerden böyle bir asimile olma prosesi beklememektedirler fakat ikinci nesil ve üçüncü nesil yani Almanya’da doğan neslin de asimile olmadığını görünce endişeye kapılmışlardır.”

Hangi Müslümanlar

Önce araştırma merkezlerinde çalışan Almanların Türk kültürüne yabancı olmasından dolayı yaptıkları projeksiyonlarda yanıldıklarını düşünerek, bu defa bu enstitülerde devşirme Türkleri çalıştırmaya başlamışlardır fakat sonuç değişmemiştir. Araştırmalar dördüncü nesilden de beşinci nesilden de onlar için ümitsiz neticelerden bahsetmektedir. “Türkler ‘Alman’laşmadığı gibi kendi kültürel hayat tarzını Alman toplumuna, şehirlerine, ekonomisine, eğitimine vb.lerine eklemleyerek yaşamak için yeni bir dünya kurmaktadırlar.”

Elbette sadece Almanya’da değil Türklerin gittiği, kitlesel olarak yaşadıkları her Avrupa ülkesinde bu sorunu araştıran çalışmalar yapılmış, aşağı yukarı benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Neden bu durum böyle seyretmektedir? Özetlersek üzerinde durulması gerekenlerin başında gelen husus; Türk toplumunun dışarda tahmin edilemez bir dayanışma duygusu geliştirmiş olmasıdır. Bu dayanışma içerisinde sadece dini merkezli bir örgütlenme değil kendi hayat tarzlarını sürdürmek için ihtiyaç duyulan inançtan eğitime, ekonomiden karşılaştıkları sorunları yardımlaşarak çözmeye dönük yeni bir kurumlaşmadan bahsetmek gerekir. Bir diğer birlik duygusu/kimlik bilinci üreten kaynak ise oradakilerin dünya görüşü olarak hayatlarını organize eden düşüncenin odağında Türkiye merkezli bir muhayyilenin bulunmasıdır.

Üçüncü önemli bir özellik de Avrupa Türklerinin doğum oranlarının yaşadıkları ülkelerle mukayese edilemeyecek düzeyde yüksek olmasıdır. Hane başına nüfus arttığı için aile dayanışması güçlenmekte ve yeni nesiller Alman eğitim sisteminde, iş hayatında buldukları fırsatları toplumsal hareketliliğe çevirmeye yönelmektedirler.

Türkiye düşmanlığı

Avrupa bağlamında bu dinamikler hareket halindeyken, Türkiye’de yaşananların dışarıya yansımasının geometrik olarak büyüdüğünü gözlemlemek lazımdır. Yıllar önce yurtdışında yaşayan Türklerin ülkeye geliş gidişlerinde karşılaştıkları yetersiz havayolu hizmetleri, gümrüklerde yaşanan iptidailikler şimdilerde çoktan unutulmuştur.

Türkiye’nin girişimcilerinin artık uluslararası piyasalarda varlık göstermesi, ekonomik gelişme sürecinde hissedilir neticelerin ortaya çıkması, tüketim imkânlarının gelişmesi Avrupa Türkleri için bir özgüven ve ülkelerine duyulan inancın büyümesine vesile olmuştur.

Burada iki popüler kültürel gelişmenin daha altı çizilmezse bu analiz eksik kalacaktır. Birincisi iletişim devriminin Türk medyasının bütün Avrupa’da ulaşılabilir olmasıyla Avrupa Türklerinin Türkiye merkezli düşünce/algı dünyası beslenmiş bulunmaktadır. İkincisi ise başta Nobel ödülü olmak üzere akademiden iş dünyasına, spora uzanan ümit verici gelişmeler yaşanmaktadır. Netice olarak, Türkler Avrupalıların gözüne batmaya başlamışlardır, Türkofobinin kaynağı buralardadır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri